Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην πάγια θέση του πως η όποια συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να γίνει το 2018. «Ούτε εγγύηση και ούτε αυτοματισμός για ελάφρυνση του χρέους».
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτηθείς για το αυριανό Eurogroup στο Λουξεμβούργο είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως «την Πέμπτη θα τα καταφέρουμε, θα το δείτε». Μόλις εικοσιτέσσερις ώρες αργότερα αυτή η αισιοδοξία φαίνεται να έχει εξανεμισθεί. Όπως διευκρίνισε σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα εκπρόσωπος του, αναφορικά με το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να ισχύει η πάγια γερμανική στάση.
«Ούτε εγγύηση και ούτε αυτοματισμός»
Απαντώντας στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στην ερώτηση κατά πόσο αναμένεται όντως θετική απόφαση στο αυριανό Eurogroup ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιούργκ Βαϊσγκέρμπερ επισήμανε πως «έχουμε την πεποίθηση ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπεται» στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο 2016.
Όπως όμως κατέστησε σαφές, «μια εγγύηση και ένας αυτοματισμός για ελάφρυνση του χρέους δεν υπάρχει.». Η εκτίμηση για το «αν και ποια μέτρα για το χρέος θα είναι πράγματι αναγκαία θα μπορέσει να γίνει μόλις μετά την πλήρη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος και μετά από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους», «μάλλον στα μέσα του 2018».
Ερωτηθείς για τη σημερινή δήλωση Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου πως σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αύριο λύση, το όλο ζήτημα θα συζητηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Βαϊσγκέρμπερ απάντησε πως ναι μεν «υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όμως «αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup». Αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών παρέπεμψε στο μοντέλο που συζητήθηκε στο τελευταίο Eurogroup. Δηλαδή, το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα, αλλά για την οικονομική του συμμετοχή θα αποφασίσει μόνο μετά από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το 2018.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ, το μοντέλο αυτό θα συζητηθεί και στο αυριανό Eurogroup παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.