Στη «βουλγαροποίηση» των νέων μισθών στην Ελλάδα οδηγεί η ψήφιση των τελευταίων προαπαιτούμενων μέτρων από την κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους θα φτάσουν τα 586 ευρώ!
Όπως αποκαλύπτει η ΕΝΥΠΕΚΚ η επίμαχη διάταξη αφορά στην Ι) αναστολή επ’αόριστον των συλλογικών διαπραγματεύσεων!
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει είναι πρωτοφανές και δεν υπάρχει προηγούμενο σε αυτό που έγινε.
Με το άρθρο 16 του συμπληρωματικού Μνημονίου (ν. 4472/19-5-2017) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «πάγωσε» για αόριστο χρόνο τον μηχανισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην πατρίδα μας, αφού ανέστειλε την εφαρμογή των δυο πιο βασικών του αρχών:
α.της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης όταν συρρέει επιχειρησιακή σύμβαση με κλαδική και
β.της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων.
Έτσι, με την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων αποκόπτεται ο «ομφάλιος λώρος» των ιδιωτικών μισθών με τα ανώτερα επίπεδα των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, αφού οι μισθοί των επιχειρησιακών συμβάσεων καθ’όλη τη μνημονιακή περίοδο, αλλά ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, κινούνται σε καταφανώς κατώτερα επίπεδα από τα αντίστοιχα των κλαδικών-ομοιοεπαγγελματικών.
Συμπέρασμα της ανωτέρω ρύθμισης είναι ότι, εφεξής και για αόριστο χρόνο, οι μισθοί των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων δεν θα μπορούν να εξομοιωθούν (θα υπολείπονται) με τους μισθούς των κλαδικών-ομοιοεπαγγελματικών!
ΙΙ.«Ρήτρα βουλγαροποίησης» («κατωτατοποίησης») των μισθών του ιδιωτικού τομέα. Όλοι οι νέοι μισθοί στο ύψος του κατώτατου (586 € μικτά)!
Με το άρθρο πέμπτο του εφαρμοστικού νόμου 4475/2017 του συμπληρωματικού Μνημονίου ν. 4472/2017, που ψηφίστηκε χτες 12-6-2017 (ΦΕΚ Α 83) με τίτλο «Κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο. Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και άλλες διατάξεις», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συνεννόηση με την τρόικα και αιφνιδιάζοντας Συνδικάτα, πολιτικά κόμματα και επιστήμονες, ψήφισε και τη «βουλγαροποίηση» («κατωτατοποίηση») των μισθών του ιδιωτικού τομέα μέχρι του ύψους της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την πρόβλεψη ότι αυτοί μπορούν να μειώνονται μέχρι του ύψους της ΕΓΣΣΕ.
Συγκεκριμένα ψήφισε ότι: «Έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και πάντως δεν επιτρέπεται να περιέχει όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους από τους όρους εργασίας Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων.».
Συμπερασματικά, σύμφωνα με την ανωτέρω ρύθμιση, οι μισθοί των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας που είναι μέχρι σήμερα ανώτεροι των μισθών της ΕΓΣΣΕ, θα μπορούν εφεξής να μειώνονται και μέχρι τα 586 ευρώ μικτά!!
ΙΙΙ.Η «βουλγαροποίηση» του ιδιωτικού μισθολογίου, δομική ρήτρα του Μνημονίου
Έτσι, με τις παραπάνω δύο διατάξεις, συνδυαστικά εφαρμοζόμενες, άνοιξε διάπλατα ο δρόμος της «βουλγαροποίησης» («κατωτατοποίησης») των μισθών του ιδιωτικού τομέα, όπως θεσπίστηκε από το β’ Μνημόνιο (ν. 4046/2012 σελ. 713) ως δομική υποχρέωση της χώρας μας («ρήτρα Βουλγαρίας» ή «ρήτρα Παπαδήμου»).
Δανειστές και μνημονιακές κυβερνήσεις συνεχίζουν να έχουν σταθερή προσήλωση στη συνεχή συμπίεση του ιδιωτικού μισθολογίου μέσω της «ρήτρας βουλγαροποίησης» των μισθών του ιδιωτικού τομέα όπως καταφαίνεται και από τον συνδυασμό των άρθρων των δύο παραπάνω νόμων.
IV.Φτωχός εργαζόμενος («working poor»): Το νέο υπόδειγμα του Έλληνα εργαζόμενου.
Είναι προφανές ότι τρόικα και μνημονιακές κυβερνήσεις στο σύνολό τους έχουν ως εργατικό «πρότυπο» τον φτωχό εργαζόμενο («working poor»), έναν δηλαδή εργαζόμενο που θα εργάζεται αλλά ταυτόχρονα θα είναι και φτωχός, που θα παλινδρομεί μεταξύ της ψευδαίσθησης της εργασίας και της οριακής διαβίωσης… Έναν εργαζόμενο που η επιβίωση στο επίπεδο του χαμηλού μισθού θα είναι ισόβιο άγχος και βάσανο!
Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί κυβέρνηση, κόμματα και Συνδικάτα να ζητήσουν άμεσα την κατάργηση της πρωτοφανούς στα κοινοβουλευτικά χρονικά αυτής διάταξης, που οδηγεί σε εξαθλίωση τα μεσαία και κατώτερα μισθολογικά στρώματα του πολύπαθου ιδιωτικού τομέα.
Η ΕΝΥΠΕΚΚ θεωρεί ότι οι δύο παραπάνω διατάξεις είναι ονειδιστικές, αφού προσβάλλουν ευθέως και καταρρακώνουν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ολόκληρη γενικώς την Εργατική Τάξη, στην πατρίδα μας!
Η ψήφισή τους από Έλληνες βουλευτές συνιστά πράξη ντροπής και απαξίωσης του παρηκμασμένου και παραδομένου στους δανειστές Ελληνικού Κοινοβουλίου!
Διαβάστε επίσης: Ξεπέρασαν το 50% τα κόκκινα δάνεια στις συνεταιριστικές τράπεζες