Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζει πως η ελληνική οικονομία θα ήταν σήμερα σε καλύτερη κατάσταση, εάν δεν είχαν συμβεί τα λάθη της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση με υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Η Ευρώπη θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα μελλοντικό πρόγραμμα διάσωσης χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζει στη γερμανική Bild ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, όπως μεταδίδει το capital.gr.
Ωστόσο, σημειώνει πως αναμένει το Ταμείο να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, επισημαίνοντας παράλληλα πως περαιτέρω καθυστερήσεις θα ήταν κακές για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
Ο Regling, επίσης, τονίζει πως η ελληνική οικονομία θα ήταν σήμερα σε καλύτερη κατάσταση, εάν δεν είχαν συμβεί τα λάθη της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση με υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Bild: Δεν προχωράτε καθόλου με τη διάσωση της Ελλάδας;
Regling: Πράγματι, η διαδικασία έχει διαρκέσει πάρα πολύ, χωρίς να είναι απαραίτητο. Αλλά σημειώνουμε πρόοδο. Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα: Πέρυσι η Ελλάδα είναι πλεόνασμα προϋπολογισμού 0,7% -όσο και η Γερμανία (0,8%). Το 2009 το έλλειμμα ήταν ακόμη στο 15,6%. Αυτό επετεύχθη κυρίως με περικοπές: ένα τέταρτο λιγότερο δημόσιοι υπάλληλοι, μισθοί και συντάξεις κόπηκαν έως και το ένα τρίτο, το συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα μεταρρυθμίστηκαν.
Bild: Ωστόσο υπάρχουν ξανά και ξανά πολιτικά παιχνίδια, μανούβρες τακτικής, κόλπα…
Regling: Αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο, σημειώνεται πρόοδος. Εάν η κυβέρνηση με υπουργό Οικονομικών τον Βαρουφάκη δεν επέλεγε τη λανθασμένη οδό που επέλεξε το 2015, η Ελλάδα ήδη θα στεκόταν στα δυο της πόδια σήμερα.
Στα δικά της πόδια;
Ναι, εάν η Ελλάδα παραμείνει στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, θα μπορέσει να εκδώσει τα πρώτα της ομόλογα ξανά φέτος, το πολύ έως το 2018. Η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να το κάνει αυτό. Τότε, οι επενδυτές είχαν πεισθεί για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.
Αλλά η σύγκρουση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κλιμακώνεται. Έχουμε πραγματικά ανάγκη το Ταμείο στην ευρωπαϊκή διάσωση;
Όταν ξέσπασε η κρίση στην Ευρωζώνη, οι Ευρωπαίοι χρειάζονταν το “know-how” του ΔΝΤ και τα χρήματά του. Σήμερα οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα δυνητικό μελλοντικό πρόγραμμα διάσωσης χωρίς το ΔΝΤ. Αλλά περιμένω πως το Ταμείο θα συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα.
Αλλά το ΔΝΤ δεν θέλει αυτό όσο ο Schaeuble απορρίπτει νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οπότε, η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde, θέλει να αναβάλει την απόφασή της για αργότερα.
Εάν η απόφαση της Lagarde ξεκαθαρίσει τον δρόμο για την πληρωμή της επόμενης δόσης του ESM, αυτό θα ήταν μια καλή απόφαση. Περαιτέρω καθυστερήσεις θα ήταν κακές για την Ελλάδα και τη νομισματική ένωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένα δις ευρώ στα ταμεία του κράτος από τις «χρυσές» άδειες παραμονής
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοκάρει ο Βίζερ: Μνημόνιο για 45 χρόνια!
ΑΚΟΜΗ: Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η οικονομία εξίσου σημαντική με το Gay Pride!