Στη σύσταση ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία θα έχει ως κύριο έργο τη διερεύνηση και δίωξη ποινικών υποθέσεων που αφορούν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τη διαφθορά, την απάτη με πόρους της ΕΕ και του διασυνοριακού ΦΠΑ, κατέληξε το συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης των 20 κρατών-μελών στο Λουξεμβούργου.
Θα είναι ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό όργανο, εξειδικευμένο στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος σε όλη την ΕΕ. Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ από έσοδα ΦΠΑ χάνονται για τους εθνικούς προϋπολογισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω της διασυνοριακής απάτης.
Το οργανωμένο έγκλημα κερδίζει κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ παρακάμπτοντας τους εθνικούς κανόνες και αποφεύγοντας την ποινική δίωξη. Η νέα ευρωπαϊκή εισαγγελική αρχή θα διενεργεί ταχείες έρευνες σε όλη την Ευρώπη και θα καταστήσει δυνατή την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα λειτουργεί ως ενιαία υπηρεσία σε όλα τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη. Θα είναι μια άκρως εξειδικευμένη και ανεξάρτητη υπηρεσία, εκτός του πλαισίου των υφιστάμενων θεσμικών οργάνων και υπηρεσιών της ΕΕ, ενώ θα διαθέτει μια κεντρική υπηρεσία σε επίπεδο ΕΕ και επιμέρους υπηρεσίες που θα αποτελούνται από Ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελείς στα κράτη-μέλη, οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν ταυτόχρονα και ως εθνικοί εισαγγελείς.
Η κεντρική υπηρεσία θα εποπτεύει τις έρευνες και την άσκηση διώξεων στο εθνικό επίπεδο, ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματικός συντονισμός και ενιαία προσέγγιση σε όλη την ΕΕ.
Στο συμβούλιο υπουργών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, συμφωνήθηκε το γενικό πλαίσιο του κανονισμού σε επίπεδο υπουργών από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Φινλανδία.
Στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να δώσει την τελική έγκρισή του πριν από την έκδοση του κανονισμού. Τα λοιπά κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα προσχώρησης στα 20 ιδρυτικά μέλη ανά πάσα στιγμή μετά την έκδοση του κανονισμού.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συμβουλίου, ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Σε μια χρονική στιγμή ταραγμένη και κρίσιμη για την Ευρώπη και την ενότητά της, οι συζητήσεις που διεξάγονται στο συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης φέρνουν κάτι ελπιδοφόρο. Παράγεται νέο πρωτογενές δίκαιο, όπως είναι αυτό των συμβάσεων ψηφιακού περιεχομένου αλλά και θεσπίζονται νέοι θεσμοί, όπως είναι ο θεσμός του Ευρωπαίου Εισαγγελέα.
Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο για την ενοποίηση και συνεκτικότητα των κρατών-μελών.
Διαφορετικά δικαιικά και δικονομικά συστήματα μπορούν να συνταυτιστούν, μπορούν να βρουν έναν κοινό βηματισμό και να δώσουν την αίσθηση σε όλους τους πολίτες της Ευρώπης ότι το μέλλον είναι κοινό και διαμορφώνονται κοινές πρακτικές.
Μόνο με θετικά βήματα μπορούμε να ξεφύγουμε και να αφήσουμε πίσω τις δυσκολίες της εποχής μας».
Διαβάστε ακόμα: Ένα δις ευρώ στα ταμεία του κράτος από τις «χρυσές» άδειες παραμονής