Περισσότεροι από 2.500.000 Αλβανοί πολίτες προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας.
Η ψηφοφορία άρχισε στις 7 το πρωί τοπική ώρα και θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ με τη δύση του ηλίου. Ωστόσο, εικόνα ως προς το αποτέλεσμα δεν αναμένεται να έχει διαμορφωθεί πριν τα μεσάνυχτα ή και αύριο.
Στις εκλογές λαμβάνουν μέρος συνολικά 18 κόμματα, με τις δημοσκοπήσεις – στο βαθμό που αυτές στην Αλβανία μπορεί να θεωρηθούν αξιόπιστες – δίνουν, μεν, ένα προβάδισμα στους Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Εντι Ράμα, όχι όμως και την αυτοδυναμία.
Δεύτερο φέρουν τα γκάλοπ το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα και τρίτο το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη, με τα υπόλοιπα να δίνουν μάχη για την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.
Η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε με χαμηλούς τους τόνους της αντιπαράθεσης. Όμως στη διαδρομή η ρητορική εκτροχιάστηκε από τα όρια του ήπιου πολιτικού λόγου με τα τρία μεγαλύτερα κόμματα να ανταλλάσσουν βαρύτατους χαρακτηρισμούς, γύρω από θέματα διαφθοράς, εξαγοράς ψήφων, ακόμα και διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών.
Αγώνας για τις χασισοκαλλιέργειες
Κύριο θέμα αντιπαράθεσης στον προεκλογικό αγώνα είναι η καλλιέργεια του χασίς. Είναι σαφές πως παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες για περιορισμό, η καλλιέργειά του έχει επεκταθεί. Πριν από δυο μήνες ο Πρόεδρος της χώρας Μπουγιάρ Νισάνι προειδοποίησε πως «πολλοί τόνοι σπόρων χασίς» βρίσκονται στη χώρα.
Το πρόβλημα είναι πως στο βορρά και στο νότο, ο πολύ φτωχός πληθυσμός μπορεί να επιβιώσει μόνο από την παράνομη καλλιέργεια χασίς. Σε συνεννόηση με διεφθαρμένους διοικητικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς και δικαστές γίνεται τζίρος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ράμα ότι είναι ο «διοικητής του στρατού των ναρκωτικών, ο οποίος κρατά σε ομηρία ολόκληρη την κοινωνία». Η κυβένηση διατείνεται πως μόνο τον τελευταίο χρόνο κατέστρεψε δυο εκατομμύρια φυτά ινδικής κάνναβης.
Η αντιπολίτευση δεν θέλει να της υπενθυμίζουν ότι όταν κυβερνούσε η ίδια από το 2005 μέχρι το 2013 αντλούσε τη δύναμή της πρωτίστως από τις περιοχές όπου καλλιεργούνταν το χασίς.
Το διεθνές ενδιαφέρον συγκέντρωσε μια επιχείρηση 800 αστυνομικών, τον Ιούνιο του 2014, που μπήκαν στο χωριό Λαζαράτι. Οι κάτοικοι προέβαλαν μεγάλη αντίσταση στην καταστροφή των χασισοκαλλιεργειών χρησιμοποιώντας αυτόματα όπλα. Τότε καταστράφηκαν δεκάδες χιλιάδες δενδρύλλια.
Διαβάστε επίσης: Παρέμβαση για το άσυλο των πανεπιστημίων προανήγγειλε ο Κώστας Γαβρόγλου
Μην χάσετε: Ανατριχιαστικό βίντεο: Κάηκαν 123 άνθρωποι στο Πακιστάν από ανατροπή βυτιοφόρου