Ξεκίνησε και επισήμως η επανέναξη των διαπραγματεύσεων Ελλάδας -Σκοπίων για την ονοματολογία της χώρας, με τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να διαβεβαιώνει ότι αν λυθεί το όνομα, τότε συζητάμε την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.
«Θα κάνω κάθε προσπάθεια για ορθό συμβιβασμό στο ονοματολογικό και για να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τη σχέση μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών
«Είμαστε ανοιχτοί να υποστηρίξουμε ένταξη πΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, αφού όμως επιλυθεί το ονοματολογικό», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης, με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Θα κάνω κάθε προσπάθεια για ορθό συμβιβασμό στο ονοματολογικό και για να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τη σχέση μας. Η Ελλάδα επιθυμεί όλα τα Δυτικά Βαλκάνια να γίνουν μέρος του ευρωατλαντικού συστήματος», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.
«Η Ελλάδα είναι αταλάντευτα υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας πΓΔΜ, καθώς και της μη επέμβασης τρίτων στα εσωτερικά της», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς.
Όπως είπε είναι μεγάλη η ικανοποίησή της Ελλάδας που η γειτονική χώρα βρήκε το δρόμο της σταθερότητας.
«Είμαστε σε πορεία υλοποίησης ΜΟΕ και ανάπτυξης καινούριων, που θα συμβάλλουν σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αλληλοκατανόηση», ανέφερε, ενώ ενημέρωσε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση από τον ομόλογό του για επίσκεψη στα Σκόπια.
Από την πλευρά του, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε: «Θα δουλέψουμε για να γίνουμε ένας καλύτερος γείτονας. Δεν έχουμε αλυτρωτικές διαθέσεις» ενώ συμπλήρωσε: «Έχω μελετήσει πολύ καλά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και θέλω να τα συνεχίσουμε».
Δεν αλλάζει γραμμή η Αθήνα
Διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν πως η Αθήνα επιμένει απαρέγκλιτα στην απόφαση της συνόδου του NATO του 2008, όταν οι εταίροι αποφάσισαν ομόφωνα πως δεν πρόκειται να δεχθούν τα Σκόπια στις τάξεις τους προτού συμφωνηθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση για το θέμα της ονομασίας.
Σε γενικές γραμμές η ελληνική διπλωματία έχει εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη στάση που τηρεί έως τώρα η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια, και η Αθήνα επιδιώκει να επενδύσει σε αυτή την ευκαιρία και να εξετασθεί μία συνολικότερη φόρμουλα βελτίωσης των διμερών σχέσεων, που θα συμβάλει και στη διευθέτηση της ονομασίας.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΥΠΕΞ, οι κύριοι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ συζήτησαν μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σε συνέχεια του προγράμματος που τέθηκε σε εφαρμογή πριν περίπου δύο χρόνια.
Το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO επανέρχεται στο προσκήνιο σε μία σύνθετη συγκυρία, καθώς υποψίες για παρεμβάσεις της Ρωσίας στα Βαλκάνια έχουν τονώσει τη βούληση της Δύσης να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες της Συμμαχίας στην περιοχή.
Το Μαυροβούνιο έγινε επισήμως το 29ο μέλος του NATO πριν λίγες μέρες, στις 5 Ιουνίου, στον απόηχο καταγγελιών για πραξικόπημα που στηριζόταν από τη Μόσχα.
«Η είσοδος της [ΠΓΔΜ] στο NATO μπορεί να επιδράσει ηρεμιστικά στην περιοχή», είπε ο κ. Ντιμιτρόφ. Σημειώνεται πως επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μπορεί να ενισχύσει και την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων.
Διαβάστε επίσης: Στέλνει τον πρωθυπουργό του στην Ελλάδα ο Ερντογάν