Ο συμβιβασμός αφήνει την Ελλάδα με λιγότερα από όσα είχε επιδιώξει, επισημαίνει το Bloomberg σε δημοσίευμά του για τη συμφωνία στο Eurogroup.
Ωστόσο, όπως τονίζει, αυτή η συμφωνία έβαλε τέλος στην αβεβαιότητα για το πώς η χώρα θα καλύψει τις μεγάλες πληρωμές των ομολόγων του Ιουλίου. «Οι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν 8,5 δισ. ευρώ για την Αθήνα, ενίσχυσαν τη δέσμευσή τους να διευρύνουν την ελάφρυνση του χρέους εάν χρειαστεί και έδωσαν κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτό», αναφέρει το Bloomberg.
Αλλά, όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο, δεν προχώρησαν στην παροχή συγκεκριμένων προτάσεων, οι οποίες, όπως δήλωσαν, θα έλθουν μόνο μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
«Είναι μια πολύ εποικοδομητική απόφαση που θα βοηθήσει την Ελλάδα, επίσης, στις αγορές, να κερδίσει σταδιακά περισσότερη αξιοπιστία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου μετά τη συνάντηση. Ο στόχος είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές στους επόμενους μήνες ή χρόνο.
Η συμφωνία ωστόσο, σχολιάζει το Bloomberg, δεν ήταν αρκετή για να πείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμφωνήσει στην έναρξη χρηματοδότησης της Ελλάδας, κάτι το οποίο οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν επιδιώξει από το 2015, όταν υπεγράφη το πρόγραμμα διάσωσης.
Το ΔΝΤ δεν θα δώσει στην Ελλάδα νέα λεφτά μέχρι να λάβει διαβεβαιώσεις ότι το χρέος των 315 δισ. ευρώ της χώρας θα γίνει βιώσιμο. Αντ’ αυτού, το ΔΝΤ συμφώνησε σε μια 14μηνη διάσωση για την Ελλάδα, αλλά θα δώσει νέα δάνεια μόνο όταν λάβει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από την Ευρωζώνη για το πώς το χρέος θα γίνει βιώσιμο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο συμβιβασμός αυτός αφήνει την Ελλάδα με λιγότερα από αυτά που είχε επιδιώξει. Μια αναγνώριση από το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη των ομολόγων της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που θα μείωνε το κόστος δανεισμού και θα διευκόλυνε την επιστροφή της στις αγορές -μια υπόσχεση που η κυβέρνηση στην Αθήνα δίνει για μήνες.
Αλλά χωρίς την έγκριση του Ταμείου η ένταξη στο QE παραμένει απίθανη, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να στηρίζεται στη συμμετοχή της στο QE, δεδομένου πως δεν ήταν ποτέ βέβαιη, και έχουν επισημάνει ότι πολύ λίγα από τα ομόλογά της είναι επιλέξιμα για ένταξη.
Αντιθέτως, έχουν αυξήσει την πιθανότητα μιας ενισχυμένης καταβολής για να δώσουν στην Αθήνα ένα «μαξιλάρι» στην περίπτωση που θέλει να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σομαλία, Κονγκό, Ελλάδα… Η ανακοίνωση-σοκ του ΔΝΤ μετά το Εurogroup
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέο… χτύπημα Σόιμπλε: «Να μην έχουν ψευδαισθήσεις οι Έλληνες»
ΑΚΟΜΑ: Νέο… χτύπημα Σόιμπλε: «Να μην έχουν ψευδαισθήσεις οι Έλληνες»