Το ρήγμα Πολιχνίτου ευθύνεται για τον ισχυρό σεισμό που εκδηλώθηκε στη Λέσβο σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η ενεργοποίηση του οποίου αιφνιδίασε τους επιστήμονες.
Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα Γεωλογίας των Σεισμών του ΑΠΘ τα νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι το ρήγμα Πολιχνίτου είναι άμεσα συνδεδεμένο με το υποθαλάσσιο ρήγμα του σεισμού Μ6.3 12/6/2017.
Το χωριό Βρίσα είναι χτισμένο πάνω στο ρήγμα Πολιχνίτου. Η Σεισμική Επιτάχυνση του εδάφους θεμελίωσης είναι ενδεικτικό στοιχείο των σεισμικών καταστροφών. Οι εδαφικές επιταχύνσεις του πρόσφατου σεισμού όπως καταγράφηκαν με επιταχυνσηογράφους από το ΙΤΣΑΚ (Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών) ήταν πολύ μικρές για τέτοιο μέγεθος σεισμού σε ολόκληρη τη Λέσβο.
Οι πρώτοι όμως υπολογισμοί μας δείχνουν ότι στην περιοχή Βρίσας και Πλωμαρίου ήταν κατά πολύ υψηλότερες, όπως φαίνεται και στο παρακάτω σχήμα 1. Η περιοχή του χωρίου Βρίσα αποτελεί νησίδα υψηλής σεισμικής επιτάχυνσης.
Θεωρητικοί πρόδρομοι υπολογισμοί της εδαφικής επιτάχυνσης του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017 γύρω από το σεισμογενετικό ρήγμα. Στην επικεντρική υποθαλάσσια περιοχή εκτιμώνται πολύ υψηλές επιταχύνσεις, καθώς επίσης υψηλές επιταχύνσεις υπολογίζονται μόνο στις νότιες ακτές της Λέσβου στην περιοχή Βρίσας-Πλωμαρίου. (Preliminary PGA με βάση τη σχέση των Boore, Stewart, Seyhan & Atkinson (2014), OpenSHA software).
Χάρτης με τα κυριότερα ρήγματα της Λέσβου. Του Πολιχνίτου-Πλωμαρίου που συνδέεται με τον ισχυρό σεισμό του 1845 και Καλλονής που σχετίζεται με τον πολύ ισχυρό και καταστροφικό σεισμό του 1867. Το σεισμικό ρήγμα της 12ης Ιουνίου 2017 Μ 6.3 (παραλληλόγραμμο με κόκκινη διακεκομμένη γραμμή το υποθαλάσσιο ίχνος του και αστέρι το υπόκεντρο του σεισμού).
Έλεγχοι μηχανικών
Σε περιοχές γύρω από τα Βατερά και τη Σκάλα Πολυχνίτου συνεχίζονται σήμερα οι έλεγχοι των μηχανικών του ΟΑΣΠ, του υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρειας. Έως τώρα έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα 150 σπίτια σε όλη τη Λέσβο.
Λίγο μετά τις 7 και μισή σήμερα το πρωί οι σεισμογράφοι κατέγραψαν σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λέσβου.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή της εξέλιξη του φαινομένου δηλώνοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες ακόμα για να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα.
Τρόφιμα και νερό έστειλε στους κατοίκους της Λέσβου η οργάνωση Αποστολή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Διαβάστε επίσης: Πρωταθλήτρια στα θανατηφόρα τροχαία με ένα όχημα η Ελλάδα!