Προϊόν της συνάντησης του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς στο προσχέδιο του κοινού εγγράφου του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία το περιεχόμενο της επιστολής το οποίο απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση με τα σχόλια επί του προσχεδίου εγγράφου του κ. Έιντε ήταν «προϊόν της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την Πέμπτη το πρωί στις Βρυξέλλες».
Οι πηγές κλήθηκαν από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, να σχολιάσουν αναφορές σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης που φέρουν τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να είναι «έξω φρενών» και με ένα 10σελιδο έγγραφο να κωδικοποιεί όλες τις ελληνικές θέσεις και να εκφράζει ενστάσεις στην ουσία και στην μορφή του Εγγράφου Έιντε.
Η επιστολή Κοτζιά
Έντονα δυσαρεστημένος με το προσχέδιο του κοινού έγγραφου που παρέδωσε στις εμπλεκόμενες πλευρές ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπάρθ Έιντε , φαίνεται να είναι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «mignatiou.com», ο Έλληνας ΥΠΕΞ απέστειλε 10σελιδο έγγραφο που κωδικοποιεί όλες τις ελληνικές θέσεις, εκφράζει τις ενστάσεις στην ουσία και στην μορφή του Εγγράφου Έιντε, ενώ θέτει παράλληλα κρίσιμα ζητήματα για την διαπραγμάτευση του Κεφαλαίου της Ασφάλειας.
Η επιστολή Κοτζιά δημοσιοποιήθηκε στο γραφείο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες , στην Κομισιόν και στον κ. Τιττεμανς και την κ. Μογκερινι που θα εμπλακούν στην Διάσκεψη.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη και θεμελιακή ένσταση της Αθήνας είναι ότι στο Έγγραφο του ο κ. Έιντε , είτε διαγράφηκαν είτε παραποιήθηκαν οι θέσεις της Ελληνικής πλευράς.
Επίσης ο κ. Έιντε στο Έγγραφο του:
Δεν έχει αναφορά σε κατάργηση των Εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας
Δεν έχει αναφορά σε πλήρη και με χρονοδιάγραμμα αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων
Προβάλει την ιδέα για Συνθήκη Εφαρμογής της Λύσης, με συμβαλλόμενο μέρος την κατοχική δύναμη Τουρκία.
Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης στην Ελβετία, ωστόσο το μεγάλο ζήτημα του κοινού εγγράφου το οποίο θα αποτελέσει οδηγό για τη διάσκεψη παραμένει ακόμα ανοικτό με τον κ. Έιντε να πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου για τον τελικό καταρτισμό του εγγράφου.
Διαβάστε επίσης: Απειλεί με στρατιωτικά μέσα την κυπριακή ΑΟΖ ο Ερντογάν
Μην χάσετε Λονδίνο: Εκκενώθηκαν τέσσερις πύργοι με 4.000 κατοίκους
Ακόμη: Αχτσιόγλου: Μέτρα για την ελάφρυνση των δανειοληπτών του ΟΕΚ