Νέο… «ηλεκτροσόκ» στους συνταξιούχους και στους εργαζομένους προκαλεί η νέα απαίτηση του Euroworking Group προς την κυβέρνηση να παρατείνει κατά ένα έτος το «πάγωμα» των συντάξεων, ήτοι μέχρι το 2022, καθώς και να καθυστερήσει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για απροσδιόριστο χρόνο.
Συγκεκριμένα οι δανειστές ζητούν να νομοθετηθεί με το νέο πακέτο των εκκρεμών προαπαιτουμένων το «πάγωμα» μέχρι το 2022 των συντάξεων μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιμένουν στο πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη χρόνο – πέραν του 2021 -, προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 90 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% και το 2022.
Αρχικά η κυβέρνηση με το νόμο Κατρούγκαλου είχε «παγώσει» τις συντάξεις στα σημερινά χαμηλά επίπεδα έως το 2018, επεκτείνοντας το πάγωμα αυτό έως το 2021 προκειμένου σωρευτικά να εξοικονομηθούν 436 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και 68 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του Δημόσιο
Να σημειωθεί ότι στα προαπαιτούμενα συμπεριλαμβάνεται και η δέσμευση για επανυπολογισμό και έκδοση του 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου έως και το τέλος Δεκεμβρίου του 2016, με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου
Παράλληλα το ΔΝΤ ζητά «διορθώσεις» και για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων από το Σεπτέμβριο του 2018 όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα των 4,9 δισ. ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Πολ Τόμσεν διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση στο τελευταίο Eurogroup ότι δεν υπάρχει συμφωνημένη ημερομηνία για την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων
Για μια ακόμη φορά στο βωμό της αξιολόγησης και του πλεονάσματος, θυσιάζονται ξανά οι συντάξεις…
Αξίζει να αναφερθεί ότι το EuroWorking Group θα διαρκέσει δύο ημέρες και θα εστιάσει σε όλα τα εκκρεμή θέματα που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα. Οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν σε τεχνικό επίπεδο τις εκκρεμότητες των προαπαιτουμένων, το ύψος της δόσης αλλά και ζητήματα που αφορούν στο χρέος.
Πολλές από τις 25 εκκρεμότητες που δεν είχαν κλείσει έχουν πλέον τακτοποιηθεί από την κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν ακόμη προαπαιτούμενα που… αγνοούνται.
Το EuroWorking Group θα εξετάσει όμως και ένα ζήτημα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Αθήνα. Αυτό του ύψους της δόσης μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Η χώρα μας ζητεί να αυξηθεί στα 10 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί το ποσό των 7,4 δις…..
Κι αυτό πολύ απλά γιατί ένα πακέτο δόσεων της τάξεως των 10 δισ. ευρώ περίπου θα βοηθούσε στο να αποπληρωθούν πιο γρήγορα οφειλές προς ιδιώτες αλλά και να υπάρξει ένα «μαξιλάρι» διαθεσίμων, που δεν θα φέρνει την ελληνική κυβέρνηση αντιμέτωπη με ζητήματα ρευστότητας έως τους τελευταίους μήνες του 2017.