Άκρως προκλητικές δηλώσεις Γιλντιρίμ: “Τα πετρέλαια στην Κύπρο ανήκουν στην Τουρκία” -Απειλεί ο Ερντογάν

Οξύνεται επικίνδυνα η τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου μετά την ατελέσφορη κατάληξη των συνομιλιών για το κυπριακό στην Ελβετία, καθώς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ σε ομιλία του διαμήνυσε ότι τα πετρέλαια της Κύπρου ανήκουν στην Τουρκία!

Συγκεκριμένα μιλώντας στη σύνοδο για το Πετρέλαιο, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και στις έρευνες που θα ξεκινήσουν για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Πρέπει να υπενθυμίσω πως οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κύπρου ανήκουν και στις δυο πλευρές. Εδώ και καιρό συστήνουμε στην ελληνοκυπριακή πλευρά να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο”.

Και σημείωσε με κεκαλυμμένη απειλή: “Η Τουρκία θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα δικαιώματα της που προκύπτουν ipso facto (υφιστάμενα από την αρχή) όπως και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Θα υπάρχει όφελος αν οι ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν ξεκινήσει τις μονομερείς έρευνες και την παρεμπόδιση την ειρήνη”

Ουσιαστικά η Άγκυρα υποστηρίζει πως υπάρχουν δικαιώματα της που προκύπτουν από την υφαλοκρηπίδα.

Το πρόγραμμα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ εισέρχεται στη σημαντικότερη ως σήμερα φάση, με τον Νίκο Αναστασιάδη να στέλνει «προκαταβολικό μήνυμα» στην Άγκυρα ό,τι δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε τυχόν πιέσεις για αναβολή των γεωτρήσεων, αρχής γενομένης από το Οικόπεδο 11.

«Ούτε πιέσεις ασκούνται, ούτε πρόκειται να υπάρξει αναβολή» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν σχέση με την ευθύνη της Τουρκίας που οδήγησε στο «ναυάγιο» των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι κυπριακές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό, φοβούμενες τουρκικές προκλήσεις, δεδομένου ότι η πλωτή εξέδρα «West Capella» του ενεργειακού κολοσσού Total, πλέει σήμερα Δευτέρα, νότια της Κρήτης, με προορισμό το Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου αναμένεται να φθάσει στις τρεις τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Σήμερα άλλωστε θα ξεκινήσει δοκιμές και ως τις 20 Ιουλίου η γαλλική Total, θα προχωρήσει, σε συνεργασία με τον έτερο κολοσσό, την ιταλική ENI, την πρώτη γεώτρηση, στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του Οικοπέδου 11.

Το βάθος της γεώτρησης, θα φτάσει στα 3.500 ως 4.000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Κύπρος έχει δεσμεύσει, από τις 29 Ιουνίου με την NAVTEX 24-/17, την περιοχή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται να διαρκέσει η διαδικασία της γεώτρησης.

Ωστόσο, είναι ανήσυχη φοβούμενη νέες τουρκικές προκλήσεις και απειλές, που όμως όπως λένε οι στρατηγικοί αναλυτές, αν γίνουν, θα στρέφονται και κατά των χωρών που εκπροσωπούν οι ενεργειακοί κολοσσοί.

Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία παραμένει σε επιφυλακή, έχοντας τα μάτια της στραμμένα κυρίως στο τουρκικό πλοίο “Barbaros”, που τις τελευταίες ημέρες είναι αγκυροβολημένο στο τουρκικό λιμάνι της Σελεύκειας, σε απόσταση αναπνοής από το βόρειο τμήμα του νησιού.

Η εταιρεία Total αποφάσισε να επανεξετάσει το δυναμικό του Οικοπέδου 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, μετά από την ανακάλυψη, στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, του μεγάλου κοιτάσματος «Ζορ» το 2015, το οποίο απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το Οικόπεδο 11, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία για εξεύρεση ανάλογων κοιτασμάτων.

Απειλές Ερντογάν

Νέες απειλές για το κυπριακό εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν εν συνεχεία από το βήμα συνεδρίου. Όπως είπε: «Περιμένουμε όποιοι συμμετέχουν στις εξελίξεις για την Κύπρο να αποφύγουν να κάνουν βήματα που θα οδηγήσουν σε νέες εντάσεις στην περιοχή».

Ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό είπε ότι χάθηκε μία ευκαιρία, υπογραμμίζοντας ότι παρά την εποικοδομητική στάση Τούρκων και Τουρκοκυπρίων η αρνητική στάση των Ελληνοκυπρίων οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο.

Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος λυπήθηκε για την εξέλιξη αυτή. Δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη στάση και την επιλογή που κάνουν εταιρείες ενέργειας και συμμετέχουν στα «ανεύθυνα βήματα των Ελληνοκυπρίων».

Η δικαιοσύνη και οι διεθνείς νόμοι θέλουν τους υδρογονάνθρακες να ανήκουν σε όλους, κατέληξε μεταξύ άλλων!

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης: Η βόμβα-υπερόπλο του Ερντογάν – Ετοιμάζει πυραυλικό σύστημα που θα φτάνει μέχρι την Αθήνα