Έναν θαλάσσιο θησαυρό της Ελλάδας υφάρπαζαν Κινέζοι καταστρέφοντας το Μαλιακό (pics)

Κινέζοι επί δυο χρόνια εκμεταλλεύονταν το θαλάσσιο θησαυρό του Μαλιακού αισχροκερδίζοντας εις βάρος του οικοσυστήματός του και τώρα κινδυνεύει με ολική καταστροφή!

Συγκεκριμένα, Κινέζοι επιχειρηματίες έκαναν συστηματικά παράνομη αλίευση και εμπορία ολοθουρίων (αγγούρια της θάλασσας) στην ευρύτερη περιοχή του Μαλιακού Κόλπου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για μη αναστρέψιμες επιπτώσεις και σοβαρή διατάραξη του υποθαλάσσιου οικοσυστήματος, του τροφικού πλέγματος, της βιοποικιλότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, της θαλάσσιας ζωής (χλωρίδα, πανίδα) του Μαλιακού Κόλπου.

Για όσους δεν γνωρίζουν τα ολοθούρια (αγγούρια της θάλασσας) είναι σκουλήκια της θάλασσας τα οποία συγκαταλέγονται στα εχινόδερμα και είναι εξαιρετικό δόλωμα.

Στην Κίνα όμως και σε άλλες χώρες είναι πανάκριβα, γιατί τα τρώνε στα πιο ακριβά εστιατόρια, σε απίστευτα υψηλές τιμές, ενώ τα χρησιμοποιούν και για την παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων. Σύμφωνα με το LamiaReport μπορεί να πουληθούν στο εξωτερικό μέχρι και 1.000€ το κιλό.

Ο Μαλιακός κόλπος είναι από τα λίγα σημεία στην Ελλάδα που μπορεί κανείς να βρει σε αφθονία τα συγκεκριμένα εχινόδερμα, με αποτέλεσμα να έχει στηθεί τα τελευταια χρόνια από Κινέζους μαι παράνομη επιχείρηση αλίευση και εμπορίας, με επεξεργασία, συσκευασία και αποθήκευσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κινέζοι έκαναν εξαγωγές των ολοθούριων, γράφοντας στα τιμολόγια και τα συνοδευτικά έγγραφα ότι είναι καβούρια. Η παράνομη αυτή δραστηριότητα πρέπει να γίνεται για δυο πάνω από δυο χρόνια και είναι απορίας άξιον πως “δούλευαν” κάτω από τη μύτη των Λιμενικών Αρχών της περιοχής.

Η αποκάλυψη της παράνομης δραστηριότητας έγινε μετά από καταγγελία στον Προϊστάμενό της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας κ. Νικήτα Θεολογίτη, ο οποίος έδωσε αμέσως κατεπείγουσα εντολή στην Ασφάλειας Λαμίας να κάνει έφοδο στις αποθήκες της εταιρείας στην Ανθήλη.

Σύμφωνα με το LamiaReport, έχει συλληφθεί ένας νεαρός Κινέζος, ενώ αναζητείται και άλλος ένας, που φέρεται να είναι ο επικεφαλής της επιχείρησης. Οι διώξεις που έχουν ασκηθεί από την Εισαγγελία είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για την υπόθεση από τις Αρχές.

Τι ανακάλυψαν οι αρχές

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν παραστατικά που αφορούσαν σε εξαγωγές παράνομων αλιευμάτων στις χώρες της Ισπανίας, Τσεχίας, Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, κατά τα έτη 2013 – 2014, με αναγραφόμενα προς αποστολή προϊόντα : “φρέσκα καβούρια”

Κατασχέθηκαν 110.481 αλιεύματα του γένους HOLOTHURIA, αποξηραμένα έτοιμα προς διάθεση, είτε σε διαδικασία επεξεργασίας, συνολικού καθαρού βάρους ενός τόνου και 374 κιλών.

Ακόμη εντοπίστηκαν δυο εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας των ανωτέρω αλιευμάτων, σε σπίτια στην περιοχή της Ανθήλης Φθιώτιδας. Συνελήφθη 21χρονος Κινέζος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ αναζητείται ένας ακόμη 54χρονος συμπατριώτης του, που φέρεται ως επικεφαλής του κυκλώματος.

Διαβάστε επίσης: Eurostat: Πρωταθλήτρια στην ανεργία εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα