“Έως εδώ” λέει η Ιταλία: Απειλεί να κλείσει τα λιμάνια για τους μετανάστες

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν τα λιμάνια τους στα πλοία που διασώζουν μετανάστες ώστε να ελαφρύνουν την πίεση που δέχεται η Ρώμη, λίγο πριν από μια συνάντηση που θα έχει στο Παρίσι με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Οι τρεις υπουργοί συναντώνται την Κυριακή στο Παρίσι για να αναζητήσουν μια «συντονισμένη προσέγγιση» προκειμένου να βοηθηθεί η Ιταλία να αντιμετωπίσει τη συρροή μεταναστών στα λιμάνια της.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει «μια τεράστια πίεση», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Il Messaggero ο Μάρκο Μινίτι, η χώρα του οποίου είχε απειλήσει να εμποδίσει την είσοδο στα λιμάνια της ξένων πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο.

Τα πλοία που βοηθούν τους μετανάστες «έχουν σημαίες διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών», υπογράμμισε ο υπουργός, εξηγώντας πως εμπλέκονται πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων, της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης Sophia κατά των διακινητών ανθρώπων, καθώς και του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex, δίπλα στην ιταλική ακτοφυλακή.

«Αν τα μοναδικά λιμάνια στα οποία οδηγούνται οι πρόσφυγες είναι τα ιταλικά λιμάνια, το πράγμα δεν θα λειτουργήσει. Αυτή είναι η καρδιά του ζητήματος», δήλωσε.

«Είμαι φιλοευρωπαίος και θα ήμουν υπερήφανος αν έστω κι ένα μόνο πλοίο, αντί να φθάσει στην Ιταλία, πήγαινε σε ένα άλλο λιμάνι. Αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα της Ιταλίας, αλλά θα ήταν ένα εξαιρετικό σινιάλο» ότι η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ιταλία, δήλωσε ακόμη ο υπουργός.

Από την αρχή του 2017 η Ιταλία διέσωσε 75.000 μετανάστες, ήτοι 15% περισσότερους από τον προηγούμενο χρόνο. Την περασμένη Πέμπτη, η Κομισιόν κάλεσε την Ιταλία να ηρεμήσει. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπενθύμισε ότι 10,2 δισ. ευρώ δόθηκαν το 2016 και το 2017 για την μεταναστευτική κρίση και ότι 300 συνοριοφύλακες βρίσκονται στην Ιταλία και 800 στην Ελλάδα.

Ωστόσο η Ιταλία επιμένει και το θέμα θα συζητηθεί στην σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των 27 που θα γίνει στις 6 Ιουλίου, στο Ταλίν της Εσθονίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνω από 2.300 μετανάστες διασώθηκαν στην Σικελία

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Διασώθηκαν 991 μετανάστες και πρόσφυγες στην κάτω Ιταλία

ΑΚΟΜΗ: Στο έλεος των μουσουλμάνων η Σουηδία: «Βοηθήστε μας…» (Βίντεο)