Αδιανόητο! Παρατείνουν την προθεσμία έκδοσης συντάξεων έως τον Ιούνιο του 2018

Νέα ψυχρολουσία για χιλιάδες συνταξιούχους που αναμένουν τη σύνταξή τους, παρατείνεται η προθεσμία για την έκδοση των νέων συντάξεων έως τον Ιούνιο του 2018 αντί του Οκτωβρίου του 2017, ενώ υπήρξε και αναγκαστική δέσμευση έξτρα κονδύλι ύψους 325 εκατ. για την εξόφληση των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ!

Το έξτρα κονδύλι για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων συντάξεων και εφάπαξ προβλέπει τροποποιητική κοινή απόφαση που υπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Το επιπλέον ποσό που θα εκταμιευτεί από τον προϋπολογισμό ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ για την έκδοση οριστικών συντάξεων το 2017 και 300 εκατ. ευρώ για το 2018.

Συνολικά το προβλεπόμενο ποσό που θα λάβει ο ΕΦΚΑ ( από την δόση των 1,6 δισ. που θα εκταμιευτεί τον Ιούλιο και από τον προϋπολογισμό ) για την εξόφληση των εκκρεμών συντάξεων ανέρχεται σε 1,18 δισ. ευρώ ( 859+ 325) .

Η προθεσμία για την έκδοση των νέων συντάξεων παρατείνεται έως τον Ιούνιο του 2018 αντί του Οκτωβρίου του 2017.

Οι δανειστές ζητούν για κάθε ένα ευρώ που δίδεται στον ΕΦΚΑ από τον κρατικό κορβανά, το ίδιο το Ταμείο να βάζει 50 λεπτά, υποχρέωση που θα «εκτροχιάσει» τις δαπάνες.

Κάθε τρεις μήνες η πορεία της έκδοσης των συντάξεων θα περνά από αξιολόγηση.

Ειδικοί της ασφάλισης εκτιμούν ότι το στοίχημα της έκδοσης των νέων συντάξεων εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν οριστεί είναι αδύνατον να κερδηθεί παρότι τα κονδύλια εξασφαλίστηκαν.

Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο τετράμηνο του 2017 ο ΕΦΚΑ κατέβαλε για την έκδοση εκκρεμών κύριων συντάξεων μόνο 74 εκατ. ευρώ έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών για κύριες συντάξεις που αγγίζουν τα 1,3 δισ. ευρώ.

Η κοινή απόφαση Χουλιαράκη- Αχτσιόγλου προβλέπει βάσει του πλάνου της συμφωνίας με τους δανειστές ότι «τυχόν υπόλοιπα της επιχορήγησης που δε θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση αναδρομικών ποσών από εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης εντός των προθεσμιών επιστρέφονται στον κρατικό προϋπολογισμό το αργότερο μέχρι το τέλος τους επόμενου μήνα από τη λήξη των προθεσμιών.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου εργασίας το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ ανέρχεται πλέον, σε 327.573, με στόχο έως το τέλος του έτους να έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 60.000 – 70.000 κύριες συντάξεις και 62.652 εφάπαξ προκειμένου μην χαθεί ούτε ευρώ από το κονδύλι για τα ληξιπρόθεσμα.

Για να επιτευχθεί ο στόχος βέβαια, θα πρέπει κάθε μήνα να εκδίδονται 20.000 νέες αιτήσεις, όταν μέσα στον Ιούνιο, εκτιμάται ότι εκδόθηκαν μόλις 9.000.

Διαβάστε επίσης: Οδηγός επιβίωσης – Τα SOS για να γλιτώσετε φόρους πριν κάνετε τη δήλωσή σας