Διαστημικό πύραυλο εκτόξευσε με επιτυχία το Ιράν

Iranians take pictures of the Simorgh (Phoenix) satellite rocket during celebrations in Tehran to mark the 37th anniversary of the Islamic revolution on February 11, 2016. Iranians waved "Death to America" banners and took selfies with a ballistic missile as they marked 37 years since the Islamic revolution, weeks after Iran finalised a nuclear deal with world powers. / AFP / ATTA KENARE

Το Ιράν ολοκλήρωσε επιτυχώς μια δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου που μπορεί να μεταφέρει δορυφόρους σε τροχιά, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, σε μια εξέλιξη που πιθανώς να κλιμακώσει τις εντάσεις με τις ΗΠΑ, εξαιτίας της δυνητικής χρήσης του για το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη αθετεί τους όρους ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που καλεί το Ιράν να μην ασκεί καμία δραστηριότητα σχετικά με βαλλιστικούς πυραύλους που είναι σχεδιασμένοι να έχουν την δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων.

“Το Διαστημικό Κέντρο Χομεϊνί ξεκίνησε επίσημα την λειτουργία του με την επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου Simorgh (Phoenix)”, ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

“Ο πύραυλος Simorgh έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει δορυφόρους βάρους έως και 250 κιλών σε τροχιά 500 χλμ.”, τόνισε.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν σχετικά με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων, σημειώνοντας πως οι “κακόβουλες δραστηριότητες” της Τεχεράνης στην Μέση Ανατολή έχουν υπονομεύσει κάθε “θετική συνεισφορά” της συμφωνίας του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι το διαστημικό πρόγραμμά του είναι ειρηνικό, αλλά δυτικοί εμπειρογνώμονες υποπτεύονται ότι το πρόγραμμα μπορεί να αποτελεί ένα πρόσχημα για ανάπτυξη τεχνολογιών πυραυλικών συστημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απειλή Τραμπ προς Ιράν: «Τηρήστε τη συμφωνία αλλιώς θα έχετε μεγάλα προβλήματα»

Έσπασε όλα τα ρεκόρ η θερμοκρασία στο Ιράν και έφτασε τους 54 βαθμούς!