Εκταμιεύεται σήμερα η δόση των 7,7 δις – Η καταβολή θα γίνει σε δύο υποδόσεις

Δόση

Σήμερα Δευτέρα, ολοκληρώνεται και τυπικά η εκταμίευση της δόσης του ESM, η οποία εγκρίθηκε την Παρασκευή.

Στους ειδικούς λογαριασμούς της ΤτΕ αναμένεται να φτάσουν τα 6,9 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ 800 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για να πληρωθούν κρατικά «φέσια».

Η καταβολή θα γίνει σε δύο υποδόσεις. Από τα 7,7 δις τα 6,9 δις είναι για το εξωτερικό, για να πληρώσουμε το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα δικά μας ομόλογα και τα υπόλοιπα 800 εκατ. είναι για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο εσωτερικό. Μένουν ακόμα 800 εκατ. που έρχονται το Σεπτέμβριο, τα οποία θα πρέπει να τα δώσουμε μαζί με άλλα 800 εκατ. ευρώ, επίσης για κάλυψη ληξιπρόθεσμων στο εσωτερικό».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί υπογράμμισε την Παρασκευή πως «αυτή η πληρωμή είναι αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών που έχει κάνει ο ελληνικός λαός και συνεχίζει να κάνει για να σταθεροποιήσει την οικονομία. Σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να αφορά θέσεις εργασίας, επενδύσεις και ανάκαμψη προς όφελος όλων».

Όσον αφορά στη δεύτερη υποδόση, η ανακοίνωση του ESM τονίζει ότι η εκταμίευση των υπολειπόμενων 800 εκατ. για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την εκκαθάριση των οφειλών προς τους ιδιώτες, χρησιμοποιώντας ιδίους πόρους καθώς και τη χρηματοδότηση από τις εκταμιεύσεις που εγκρίθηκαν σήμερα. Για την εν λόγω εκταμίευση θα ληφθεί νέα απόφαση από το ΔΣ του ESM.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε την Παρασκευή, η συνολική οικονομική βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα θα ανέλθει στα 39,4 δισ. από τα 86 δισ. του τρέχοντος προγράμματος. Συνολικά, η Ελλάδα έχει λάβει βοήθεια από τα ταμεία διάσωσης της ΕΕ 181,2 δισ. ευρώ.

Eκτός ατζέντας στο σημερινό Eurogroup η Ελλάδα
Το μέλλον της ΟΝΕ, η εκκαθάριση τραπεζών και η επιτήρηση της Ιρλανδίας μετά το πρόγραμμα, αποτελούν τα βασικά σημεία της συζήτησης του Eurogroup της 10ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες, με την Ελλάδα να βρίσκονται εκτός ατζέντας.

Η Κομισιόν είχε δια του Επιτρόπου Μοσκοβισί υποσχεθεί να προβεί σε σύσταση για τον τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας, όμως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν αυτό θα συμβεί στο τωρινό eurogroup/ecofin ή η απόφαση θα μετατεθεί για το φθινόπωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εγκρίθηκε η δόση από τον ESM: Την Δευτέρα φτάνουν τα 7,7 δισ. ευρώ

ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ: Deutsche Welle για Ελλάδα – Χρέος και ποσοτική χαλάρωση μετά τις γερμανικές εκλογές

ΑΚΟΜΑ: Από Αύγουστο οι κληρώσεις της εφορίας – 1.000 ευρώ θα κερδίζουν 1.000 τυχεροί!