Εξαρθρώθηκε η «μαφία των τσιγάρων» επιπέδου βιομηχανικής παραγωγής! (pics & video)

Πολυμελές διεθνές κύκλωμα παρήγαγε και διακινούσε εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα και καπνικά είδη από την Ελλάδα σε άλλες χώρες (Βουλγαρία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) εξάρθρωσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έπειτα από έναν χρόνο ερευνών. 

Επρόκειτο για ένα δομημένο εγκληματικό δίκτυο, που δρούσε για τουλάχιστον πέντε χρόνια με μεθοδολογία «μαφίας». Διέθετε πλήρη υποστηρικτικό μηχανισμό, με κτιριακές εγκαταστάσεις, εργοστάσια παραγωγής και κατασκευής μέσων απόκρυψης, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης και μεταφόρτωσης, και κυρίως μηχανολογικό εξοπλισμό – ολοκληρωμένη «γραμμή» επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων.

Η ΕΛ.ΑΣ μιλά για μία από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα ευρωπαϊκά αστυνομικά χρονικά στο πεδίο της κακουργηματικής λαθρεμπορίας.

Αρχηγός της «μαφίας των τσιγάρων» ήταν ένας 49χρονος, ο οποίος δεν συνελήφθη, ενώ ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι οι αστυνομικοί δεν περάσαν χειροπέδες σε κανέναν από τους συνολικά 44 κατηγορούμενους.

Η οργάνωση διέθετε άριστη πληροφόρηση για τις κινήσεις των διωκτικών αρχών και μάλιστα, είχε στην κατοχή της μέχρι και συσκευή ανίχνευσης κοριών, προκειμένου οι εγκέφαλοι της να είναι σίγουροι πως δεν έχουν μπει στο στόχαστρο της Ασφάλειας.

Πάνω από 70 τόνοι καπνού και περίπου 178 εκατομμύρια τεμάχια τσιγάρων καθώς και απόθεμα υλικών, με το οποίο θα μπορούσαν να παραχθούν πάνω από 25 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρων, έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί. Περισσότερα από 32 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το ελληνικό Δημόσιο.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 40 άτομα, μεταξύ των οποίων ο 49χρονος «εγκέφαλος» της οργάνωσης και τρία ηγετικά στελέχη, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίσταση αδικήματα της «Σύστασης, διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση» και παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα.

Τα μέλη της είχαν ιδρύσει νομιμοφανείς εταιρείες στη Βουλγαρία, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων, με ιδιοκτήτες αλλοδαπούς υπηκόους (αχυρανθρώπους), στις οποίες μεταβίβαζαν φορτηγά και ημιφορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούσαν ως μέσα μεταφοράς.

Με την χρήση των οχημάτων αυτών εισήγαγαν στην ελληνική επικράτεια, καπνό από την Ιταλία και υλικά παρασκευής και συσκευασίας καπνικών προϊόντων από την Βουλγαρία, τα οποία μετέφεραν στη συνέχεια, σε χώρους- ειδικά διαμορφωμένα εργοστάσια, που είχαν μισθώσει με πλαστά στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων.

Στη συνέχεια, με την χρήση ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού (σιγαροποιητικές και πακεταριστικές μηχανές), προέβαιναν στην παρασκευή τσιγάρων, την τοποθέτηση τους σε πλαστά πακέτα νόμιμων εταιρειών, ενώ ακολούθως τα μετέφεραν με χαρτοκιβώτια σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους.

Για την απόκρυψη των παράνομων φορτίων και την αποφυγή εντοπισμού τους σε ενδεχόμενο έλεγχο, τα μέλη της οργάνωσης κατασκεύαζαν και χρησιμοποιούσαν ως καμουφλάζ, διάφορα υλικά (γυψοσανίδες, τεμάχια ελαστικού δαπέδου-καουτσούκ, πάνες, αναψυκτικά, κ.ά.), ενώ συνόδευαν τα φορτία με πλαστά παραστατικά έγγραφα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι χώροι παραγωγής και αποθήκευσης που χρησιμοποιούσε η οργάνωση βρίσκονταν σε δυσπρόσιτα σημεία, ενώ διέθεταν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και φυλάσσονταν σε 24ωρη βάση. Τα μέλη της οργάνωσης διακινούσαν μέσω των εικονικών-νομιμοφανών εταιρειών λαθραία τσιγάρα τόσο στην ελληνική επικράτεια όσο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις με την συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της Υποδιεύθυνσης Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 2 εργοστάσια παρασκευής τσιγάρων, 3 εργαστήρια κατασκευής προκαλυμμάτων, 3 ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης φορτηγών, 2 αποθήκες τσιγάρων και 2 αποθήκες υλικών, στις περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μαγούλας και Μαλακάσας Αττικής βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

70 τόνοι και 442 κιλά επεξεργασμένου και μη καπνού, 8.882.427 λαθραία πακέτα τσιγάρα, 18.570 συσκευασίες καπνού, μηχανολογικός εξοπλισμός που αφορά 3 πλήρεις γραμμές παραγωγής τσιγάρων, μηχανολογικός εξοπλισμός που αφορά 2 πλήρεις γραμμές τοποθέτησης τσιγάρων σε πακέτα, απόθεμα υλικού με το οποίο θα μπορούσαν να παραχθούν 25.000.000 πακέτα τσιγάρα, 32 φορτηγά,26 επικαθήμενες και συρόμενες καρότσες, 15 αυτοκίνητα, 6 κλάρκ, 2 πρέσες, συσκευή ανίχνευσης κοριών, 165 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων, 103 εταιρικές και ατομικές σφραγίδες, πλήθος πλαστών εγγράφων, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων.

Διαβάστε επίσης: Έκτακτο – Δύο παιδιά ανασύρθηκαν νεκρά από ρεματιά στην Κομοτηνή