Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές – Στην έκδοση 5ετους ομολόγου προχωράει αύριο το Ελληνικό Δημόσιο

Αγορές

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το τοπίο έμοιαζε και καθαρό και χωρίς εμπόδια κι έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε το μεσημέρι της Δευτέρας την έξοδο στις αγορές.

Με αναδόχους τις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC η ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να βγει στις αγορές, καθώς όπως φαίνεται για το οικονομικό επιτελείο ο κύβος ερρίφθη.

Οι προεργασίες είναι σε εξέλιξη και υπάρχουν πληροφορίες πως το βιβλίο προσφορών έχει ήδη ανοίξει και η έκδοση θα ολοκληρωθεί αύριο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις προς το παρόν δεν υπάρχουν, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπου μία ώρα από τώρα, έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη.

Η κυβέρνηση επιδιώκει επιτόκιο της τάξης του 4,2% ή και ιδανικά οριακά κάτω του 4%. Ωστόσο, φαίνεται ότι είναι δύσκολο να το πετύχει και το πιθανότερο είναι να βρει τα χρήματα με επιτόκιο 4,3%-4,5%. Κάτι τέτοιο θα διασώσει τις εντυπώσεις αν και η σύγκριση του 2014 με το σήμερα, όσον αφορά το επιτόκιο, είναι παραπλανητική καθώς οι συνθήκες στις αγορές είναι εντελώς διαφορετικές και εκείνο που μετράει δεν είναι το ονομαστικό επιτόκιο, αλλά η σύγκρισή του σε σχέση με τα άλλα αντίστοιχα επιτόκια της αγοράς, κυρίως δε εκείνα της Γερμανίας.

Τραπεζικές πηγές χαρακτήριζαν την έκδοση «κλεισμένη» και υποστήριζαν ότι στόχος είναι η υπερκάλυψη τρεις φορές των αιτούμενων κεφαλαίων με επιτόκιο το οποίο θα είναι πέριξ του 4,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προϋπολογισμός α’ εξάμηνο του 2017: Σκληροί φόροι και περικοπές κοινωνικών επιδομάτων

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλλάζουν όλα στα ειδικά μισθολόγια – Έρχονται περικοπές στους νέους ένστολους

ΑΚΟΜΑ: Επιτέλους! Επιστροφή φόρου αυτόματα και χωρίς έλεγχο