Μία σφαιρική εικόνα για τα botox & τα fillers – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Botox

Με αυτό το άρθρο θα κάνουμε μια εισαγωγή στα botox και τα fillers και θα δοθούν απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις όπως το που τοποθετούνται, πως λειτουργούν, ποιες είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και πως μπορεί κάποιος να ξεκινήσει αυτές τις θεραπείες.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ botox και fillers;
To botox μπορεί να θεωρηθεί ως μία θεραπεία ρυτίδων. Μειώνει τις ρυτίδες με την ελάττωση της κινήσεως των μυών του προσώπου. Το botox λειτουργεί με το να επιτυγχάνει χαλάρωση αυτών των μυών κι εμποδίζει την εμφάνιση των ρυτίδων για τουλάχιστον 6 μήνες, στις περιοχές ανάμεσα στα μάτια (τις ρυτίδες συνοφρύωσης), στο μέτωπο καθώς και γύρω από τα μάτια (πόδι χήνας).

Τα fillers από την άλλη, χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση και τη δημιουργία σωστού περιγράμματος προσώπου. Χρησιμεύουν στη διόρθωση των μαύρων κύκλων και της χαλάρωσης δέρματος κάτω από τα μάτια, το έλλειμμα όγκου στα ζυγωματικά και τις ρυτίδες γέλιου. Επίσης χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση του κάτω τμήματος του προσώπου, που δημιουργεί κι έλλειψη όγκου στα χείλη. Με τη διόρθωση αυτών των σημείων, το πρόσωπο αποκτά φρεσκάδα κι υγεία και βελτιώνεται σημαντικά. Τα fillers είναι καταπληκτικά και για τη δημιουργία περιγράμματος στο πρόσωπο. Χρησιμοποιούνται για την «ενδυνάμωση» του πηγουνιού, για να δώσουν έμφαση στα ζυγωματικά, για τη βελτίωση της εμφάνισης της μύτης, (μη-χειρουργική ρινοπλαστική).

Τι είναι τα fillers;
Tα fillers είναι ενέσιμες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τον σχηματισμό και τη γλυπτική του προσώπου. Το πρώτο ενέσιμο δημιουργήθηκε το 1980 κι ήταν από κολλαγόνο βοοειδών. Χρησιμοποιήθηκε για την αναπλήρωση λεπτών ρυτίδων και την αύξηση χειλιών. Τώρα πλέον τα περισσότερα ενέσιμα αποτελούνται από υαλουρονικό οξύ. Το υαλουρονικό οξύ βρίσκεται μέσα στο σώμα μας, στα μάτια, στις αρθρώσεις και στο δέρμα. Λειτουργεί σαν λιπαντικό ενώ απορροφά τους κραδασμούς.

Ποιo filler είναι το πιο κατάλληλο για εσάς;
Εξαρτάται από ποια περιοχή του προσώπου θεραπεύουμε. Αν θέλουμε να διορθώσουμε τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια ή τα χείλια ή να κάνουμε μη-χειρουργική ρινοπλαστική το καλύτερο filler είναι το Restylane.

Τι είναι το Restylane;
Tο Restylane είναι ένα από τα πρώτα ενέσιμα και κυκλοφορεί στην αγορά 20 χρόνια. Είναι καθαρή γέλη κι έχει την πυκνότητα ζελέ. Είναι σφιχτό και εύπλαστο και μπορεί να εξαπλωθεί και να γίνει επίπεδο. Βοηθά πολύ στις περιοχές κάτω από τα μάτια, τα χείλη και τη μύτη. Επίσης είναι αναστρέψιμο.

Τι είναι το Juvederm Voluma;
Επίσης είναι ενέσιμο, που δημιουργήθηκε το 2005. Είναι καθαρή γέλη, με σύσταση σαν σφουγγαριού. Είναι ιδανικό για τη χρήση της μεσότητας του προσώπου, των ζυγωματικών, του πηγουνιού και γύρω από αυτό. Διαρκεί για 2 χρόνια κι είναι αναστρέψιμο.

Ποια είναι η διαφορά του Juverderm και του Juvederm Voluma;
To Juverderm είναι παλαιότερο ενέσιμο. Είναι μαλακό προϊόν με πολύ κολλώδη σύσταση. Δεν είναι κατάλληλο για γλυπτική προσώπου και για θεραπεία κάτω από τα μάτια. Είναι αναστρέψιμο.

Τι είναι το Radiesse;
Είναι διαφορετικό ενέσιμο και δεν είναι υαλουρονικό οξύ. Προέρχεται από το ασβέστιο που βρίσκεται στα οστά και στα δόντια. Είναι ένα προϊόν κολλώδες και μοιάζει στη σύσταση με φυστικοβούτυρο, οπότε μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα και να επιπεδωθεί. Είναι καταπληκτικό για να τονιστούν τα ζυγωματικά και το πιγούνι. Δεν χρησιμοποιείται κάτω από τα μάτια η στα χείλια. Διαρκεί 12-15 μήνες και δεν είναι αναστρέψιμο που σημαίνει ότι διαλύεται από μόνο του.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των αναστρέψιμων fillers;
H αναστρεψιμότητα των fillers είναι ένα πολύ δυνατό όπλο που επιτρέπει τη τροποποίηση των αποτελεσμάτων ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να είναι μετά από μήνες ή χρόνια και επιτρέπει στον ασθενή και τον θεράπων, περισσότερες επιλογές και έλεγχο του αποτελέσματος. Ανατρέπουμε το αποτέλεσμα των fillers με ένα προϊόν που ονομάζουμε Hylenex. Είναι ένα υγρό που εμβάλλεται στο filler και το διαλύει, το μετατρέπει σε νερό, που απορροφάται από τον οργανισμό.

Λίγες πληροφορίες για τα μη-αναστρέψιμα fillers
To Sculptra και το Radiesse έχουν διάρκεια 1,5-2 χρόνια, οπότε είναι περιορισμένης διάρκειας αλλά δεν είναι αναστρέψιμα και έχει αναμονή για να διαλυθούν.

Το Fat και το Αrtefill είναι δύο ενέσιμα που δεν είναι αναστρέψιμα αλλά είναι συγχρόνως και μόνιμα που σημαίνει ότι όταν εγχυηθούν, τα αποτελέσματα παραμένουν για μία ζωή.

Πόσο ασφαλή είναι τα ενέσιμα και ποίες οι ανεπιθύμητες ενέργειες τους;
Υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστούν μώλωπες σε ποσοστό 30% ειδικά όταν εγχύουμε κάτω από τα μάτια.

Η δημιουργία ογκιδίων απασχολεί πολλούς ασθενείς.

Και οι δύο αυτές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να ελαχιστοποιήθουν με τη χρήση μικροκάνουλας που χρησιμοποιώ στο ιατρείο μου.

Θα παρουσιαστεί οίδημα για 2-4 ημέρες.

Οι ασθενείς παρουσιάζουν ανησυχία ότι δεν θα μοιάζουν με τον εαυτό τους ή ότι θα έχουν ένα πολύ ψεύτικο αποτέλεσμα. Αυτά ελαττώνονται με τη σωστή επιλογή του θεράποντος δερματολόγου. Είμαι πολύ χαρούμενη για τη φυσικότητα των αποτελεσμάτων στην κλινική, με ασθενείς που εξακολουθούν να μοιάζουν φυσικοί αλλά είναι μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Ας μιλήσουμε λίγο για το μεγαλύτερο κίνδυνο που μπορούμε να διατρέξουμε με τη χρήση των ενέσιμων.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η έγχυση σε αγγείο. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν κατά τη διάρκεια που εγχύουμε τα ενέσιμα, κατά λάθος εγχύσουμε σε αρτηρία, ή όταν υπάρξει πολύ μεγάλη πίεση γύρω από την αρτηρία προκαλώντας βλάβη τοπικά στο δέρμα και πολύ σπάνια βλάβη στην όραση.

Είναι πολύ σπάνια παρενέργεια, αλλά υπάρχουν κάποιες τεχνικές που ακολουθούμε για να ελαχιστοποιηθεί. Είναι σημαντικό ο θεράπων ιατρός να έχει πολύ καλή γνώση της ανατομίας του προσώπου και να ακολουθεί πολύ προσεκτική τεχνική όταν εγχέει τα ενέσιμα. Η χρήση της μικροκάνουλας μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο τραυματισμού κι αυτό γιατί το άκρο της δεν είναι αιχμηρό και δεν εισέρχεται σε αγγεία.

Θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχουν κάποιες περιοχές πιο δύσκολες από άλλες, όπως η περιοχή κάτω από τα μάτια και η μη-χειρουργική ρινοπλαστική, καθώς και το ότι είναι σημαντική η σωστή επιλογή ιατρού.

Της Δρ. Έβελυν Στεφανάκη MD. 
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Δερματοχειρουργός,
Ειδικ. Νοσ. Ανδρέας Συγγρός, 
Clinical Fellow Royal Free Hospital, London, UK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μολυσματική Τέρμινθος – Μια καλοήθης ιογενής νόσος που προσβάλλει τα παιδιά

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Hλιοπροστασία – Ποια η σημασία της, τι πρέπει να προσέχουμε και ποια προϊόντα να προτιμούμε