Στόχος όλων η τελική λύση του Κυπριακού – Νέα Διάσκεψη το Σεπτέμβριο;

Εικοσιτετράωρο πυρετώδους προετοιμασίας διανύουν οι αντιπροσωπείες όλων των πλευρών στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Στόχος όλων είναι να προκύψει συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες των αντιπροσωπειών ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών από αύριο Δευτέρα. Στόχος, να προετοιμάσουν γραπτώς τις προτάσεις τους για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, οπότε η επανέναρξη αύριο της διαπραγμάτευσης να γίνει πάνω σε πιο συγκεκριμένη βάση.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι ανέλαβαν την ευθύνη να ετοιμάσουν από δύο έγγραφα με τις απόψεις τους για το πώς εξασφαλίζεται η ασφάλεια του κράτους και των πολιτών σε μιαν επανενωμένη Κύπρο, καθώς και για το μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης.

Νέα Διάσκεψη το Σεπτέμβριο;

Το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση εισέρχεται από αύριο στη δεύτερη βδομάδα αποδεικνύει ότι στόχος όλων είναι να προκύψει συγκεκριμένο αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά. Κι αυτό θα είναι, είτε η τελική λύση του Κυπριακού, είτε μια στρατηγική συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλα τα κεφάλαια του προβλήματος προκειμένου σε ένα επόμενο στάδιο να ρυθμιστούν οριστικά και όλες οι εκκρεμότητες. Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν είναι η τελική συμφωνία να κλείσει σε μια νέα διάσκεψη στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο, παραμονές της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Πάντως, στην περίπτωση που τις επόμενες μέρες υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις, δεν αποκλείεται στο Κραν Μοντανά να μεταβούν και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ακύρωσε τη συμμετοχή του στη σύνοδο των G20 του Αμβούργου για να παραμείνει στην Ελβετία.

Καταλυτικός υπήρξε ο ρόλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την παρουσία του στο Κραν Μοντανά την Παρασκευή. Ο κ. Γκουτέρες αναμένεται να επιστρέψει στο ελβετικό θέρετρο εντός της εβδομάδας για να ηγηθεί της προσπάθειας αυτή η διάσκεψη για το Κυπριακό να οδηγήσει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα που θα φέρνει τη λύση του Κυπριακού σε απόσταση αναπνοής.

Πηγή: Γιώργος Κασκάνης-Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καύσωνας για τρίτη μέρα: Έφτασε τους 44 βαθμούς σε Κρήτη και Σπάρτη

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έκτακτα μέτρα από το δήμο Αθηναίων για τον καύσωνα – Για τις ευάλωτες ομάδες

ΑΚΟΜΗ: «Καμίνι» η χώρα: 48 βαθμούς έφτασε στο κέντρο της Αθήνας-Τι πρέπει να προσέξετε