Με τη «Μήδεια» εγκαινιάστηκε στη Δωδώνη το 1ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Με τη «Μήδεια» του Ευριπίδου, εγκαινιάστηκε στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, το 1ο «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» στην Ήπειρο, που φιλοδοξεί να δώσει το δικό του στίγμα στον πολιτιστικό ορίζοντα του τόπου.

Το μήνυμα το πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετέφερε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, η οποία τόνισε πως «ο Πολιτισμός μας, όσα έχουμε να αναδείξουμε, αλλά και όσα έχουμε να δημιουργήσουμε και σήμερα, είναι μεγάλη δύναμή για τη χώρα και ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».

Η υπουργός υπογράμμισε ότι «η οικονομική ανάπτυξη, η πολιτισμική ανάπτυξη, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η κοινωνική ανασυγκρότηση -που τόσο το έχει ανάγκη αυτός ο τόπος- νομίζω ότι πάνε μαζί».

Επίσης αναφέρθηκε στην Ήπειρο που, όπως είπε, έχει τόσα πολλά να δείξει και να αναδείξει, ενώ χαρακτήρισε πολύ μεγάλο βήμα το 1ο Φεστιβάλ, που δείχνει την αγάπη που έχει αυτός ο τόπος για τα μνημεία του, επισημαίνοντας πως «η ιστορική μνήμη ενός λαού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πάει μπροστά».

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόδρου που παρακολούθησε την παράσταση, η οποία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με το Θέατρο Τέχνης και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, χαρακτήρισε τη στιγμή σημαντική για τον Πολιτισμό.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε:

«Σήμερα συνεργάζονται 3 ιστορικοί φορείς. Το θέατρο Τέχνης με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Η ένωση των δυνάμεων, μπορεί να δώσει μια καινούργια δυναμική στον Πολιτισμό. Μπορεί να εκτινάξει το αρχαίο δράμα και τον Πολιτισμό πέρα από στενά πλαίσια ενός φορέα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γι΄ αυτό θέλησα να παρακολουθήσω την παράσταση αυτή εδώ και όχι στην Επίδαυρο. Για να υπογραμμίσω ακριβώς αυτό το ιστορικό γεγονός».

Όπως προσέθεσε η κ. Κονιόρδου, ο Πολιτισμός μας, τα μνημεία μας, έχουν δυναμική στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της οικονομίας του τόπου, γιατί αφενός «οι πολίτες συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι να έχουν ένα αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή τους» και αφετέρου, «οι Εφορίες Αρχαιοτήτων αναπτύσσουν δράσεις παράπλευρες έτσι ώστε να επιτρέπουν να μπαίνει ο κόσμος στους αρχαιολογικούς χώρους και εκτός των ωρών λειτουργίας».

Αναφερόμενη στις εργασίες αναστήλωσης που εκτελούνται στην Δωδώνη, η υπουργός Πολιτισμού είπε πως η Αρχαιολογική Υπηρεσία πριν κάποια χρόνια για να προστατέψει το μνημείο είχε διακόψει την χρήση του, όμως βρέθηκε λύση και η Εφορεία Αρχαιοτήτων συνεχίζει το έργο και παράλληλα επιτρέπει τη χρήση του χώρου σε λελογισμένο πλαίσιο ώστε να μην κινδυνεύει το μνημείο.

Η σκηνοθέτιδα Μαριάννα Κάλμπαρη, η πρωταγωνίστρια Μαρία Ναυπλιώτου, οι ηθοποιοί Χάρης Φραγκούλης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γεράσιμος Γενατάς και ο υπεύθυνος για τη μουσική σύνθεση του έργου, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, προσέφεραν μία μοναδική παράσταση που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκατοντάδες θεατές.

Μια ακόμη παράσταση θα δοθεί σήμερα Κυριακή 23 Ιουλίου, την ίδια ώρα, πριν η «Μήδεια» ξεκινήσει το ταξίδι της και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό» στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

«Ένας κόσμος συναισθημάτων» έρχεται στο Μουσείο της Ακρόπολης

Τώρα κλείνουν και μουσεία για… απίθανους λόγους!

Ιστορίες χαραγμένες σε πέτρες από… Έλληνες και Τούρκους αρχαιολόγους

Έρως και Πόθος: «Ένας κόσμος συναισθημάτων» στο Μουσείο Ακρόπολης

Το χρήμα στην αρχαία Ελλάδα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης