Παραδοχή Πιτσιλή: Δεν μπορούμε να πατάξουμε το λαθρεμπόριο – χάνονται έσοδα 1 δις!

Την αδυναμία της Πολιτείας να πατάξει το λαθρεμπόριο, το οποίο όσο περνάει ο καιρός αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας και να εξαπλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελληνικής επικράτειας, πλήττοντας τα δημόσια έσοδα, παραδέχτηκε ο Διοικητής της Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής!

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μόνο από το παράνομο εμπόριο σε αλκοολούχα ποτά, τόσο σε τοπικά προϊόντα όπως το ούζο το τσίπουρο και το κρασί όσο και σε προϊόντα εισαγωγής, έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν από τα κρατικά ταμεία περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ!

Ακόμα 600 εκατομμύρια ευρώ χάνονται από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων με 1 στα 5 πακέτα τσιγάρων που καταναλώθηκαν το 2016 να κυκλοφορεί παράνομα. Έτσι η χώρα κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ με την υψηλότερη κατανάλωση παράνομων τσιγάρων.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Γιώργος Πιτσιλής αποκάλυψε ότι το λαθρεμπόριο έχει αυξηθεί εξαιτίας της αύξησης των φόρων και την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να εντοπίσουν και να εξαρθρώσουν τις παράνομες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται αύξηση του φαινομένου.

Επεσήμανε ότι μέχρι τώρα δεν είχαν εγκριθεί πόροι για να λειτουργήσουν οι περιφερειακές διευθύνσεις ελέγχου λόγω έλλειψης χρημάτων ενώ το προσωπικό στα τελωνεία είναι το μισό.

“Βάζουν συνέχεια φόρους με αποτέλεσμα να αυξάνουν το λαθρεμπόριο” δήλωσε από το συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Ιάκωβος Καργαρώτος. Πρόσθεσε ότι το ίδιο το κράτος πυροβολεί τα πόδια των ελεγκτών όταν αυξάνει τους φόρους.

Τεράστιες διαστάσεις με αρνητικά αποτελέσματα για όλους προσλαμβάνει η διακίνηση χύμα τσίπουρου στην χώρα δήλωσε η Αναστασία Αγγελή Διευθύντρια της Diageo Hellas.

Σύμφωνα με τους αρμοδίους το λαθρεμπόριο δεν στερεί μόνο πολύτιμα έσοδα από την χώρα μας, και μάλιστα σε μια περίοδο που τα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, που κάθε ευρώ χαμένο από τα φορολογικά έσοδα πλήττει τους πιο αδύναμους, δυσκολεύει την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και οδηγεί σε αύξηση της φορολογίας για όσους δεν κρύβουν τα εισοδήματά τους.

Το λαθρεμπόριο δημιουργεί και άλλες παθογένειες. Στρεβλώνει τον ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με υγιή και νόμιμο τρόπο και τις φέρνει σε δύσκολη οικονομικά θέση έναντι όσων παρανομούν. Δημιουργεί ένα κύκλωμα παραβατικότητας, ανομίας και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και βαριάς εγκληματικότητας

Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια Αρχή έχει ξεκινήσει διαδικασία για την προμήθεια 4 αυτοκινούμενων συστημάτων X-RAY και 6 σταθερών για αποσκευές επιβατών και αναμένεται να τα αποκτηθούν και να είναι λειτουργικά το Σεπτέμβριο του 2017. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η προμήθεια άλλων 10 Χ rays.

Διαβάστε επίσης: Διαψεύδει ο Πετρόπουλος την επιστροφή χρημάτων σε ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ