Ισχυρή εντύπωση προκαλεί η κίνηση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν στη Βουλή ερώτηση προς την υπουργό και τον υφυπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και Τάσο Πετρόπουλο, με την οποία να ζητούν την προστασία των συνταξιούχων από τις κατασχέσεις, όταν προ μηνών ήταν οι ίδιοι που υπερψήφισαν τις σχετικές διατάξεις!
Ισχυρή εντύπωση προκαλεί η κίνηση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν στη Βουλή ερώτηση προς την υπουργό και τον υφυπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και Τάσο Πετρόπουλο, με την οποία να ζητούν την προστασία των συνταξιούχων από τις κατασχέσεις, όταν προ μηνών ήταν οι ίδιοι που υπερψήφισαν τις σχετικές διατάξεις!
Συγκεκριμένα, με την ερώτησή τους επισημαίνουν πως τον Σεπτέμβριο του 2016 ο κ Πετρόπουλος δεσμεύτηκε για λύση του προβλήματος με ρύθμιση που θα κατέθετε αμέσως μετά από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ανέμενε.
Οι βουλευτές όμως υποστηρίζουν πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει ήδη γνωμοδοτήσει δυο φορές υπέρ της προστασίας των συντάξεων από κατασχέσεις και καλούν την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν: “Οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά προστατεύονται από τις κατασχέσεις, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.
Στις περιπτώσεις δε που ο μισθός ή η σύνταξη υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ (άρ. 31 ΚΕΔΕ)”
εν συνεχεία σημειώνουν πως “η προστασία από την κατάσχεση αφορά κάθε μηνιαίως καταβαλλόμενο μισθό ή σύνταξη, ανεξάρτητα από τον τρόπο καταβολής του (μηνιαία και περιοδική καταβολή ή εφάπαξ καταβολή). Δικαιολογητικός λόγος θέσπισης του ακατάσχετου, όπως ρυθμίζεται στο άρθ. 982 ΚΠολΔ και στο άρθ. 31 ΚΕΔΕ, είναι η εξασφάλιση επαρκών οικονομικών πόρων του εργαζόμενου και του συνταξιούχου για τη διαβίωσή του”,
Εξηγούν ωστόσο πως “από την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης έως την ημέρα χορήγησης της σύνταξης μεσολαβεί συνήθως χρονικό διάστημα μηνών, με αποτέλεσμα δεδουλευμένες συντάξεις να καταβάλλονται αναδρομικά.
Για το λόγο αυτό παρατηρείται το φαινόμενο, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα πιστωτικά ιδρύματα να προβαίνουν σε κατάσχεση του συνολικού αναδρομικά καταβαλλόμενου ποσού της σύνταξης, αφήνοντας υπόλοιπο που δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ή, κατά περίπτωση, τα 1.250 ευρώ ή και μηδενικό υπόλοιπο.
Επειδή πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που έχουν λάβει αναδρομικά συντάξεις, μη υπερβαίνουσες κατά μήνα το ανώτατο όριο του ακατάσχετου, ωστόσο το Δημόσιο και τα πιστωτικά ιδρύματα προέβησαν στην κατάσχεσή τους κατά παράβαση της προστατευτικής διάταξης”
Τονίζουν ωστόσο πως “για το θέμα ο πρώτος από εμάς έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση, που έλαβε ειδικό αριθμό 1210/05-09-2016 και συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συνεδρίαση της 16ης/9/2016. Κατά τη συζήτηση, ο κ. Υφυπουργός ανέφερε ότι αναμένει σχετική γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το ζήτημα και ότι μετά τη γνωμοδότηση θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση.
Επειδή για το ζήτημα έχουν ήδη εκδοθεί δύο γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι υπ’ αριθμ. 384/2013 και 41/2016, οι οποίες δέχονται ότι η προστασία από τις κατασχέσεις καταλαμβάνει κάθε μηνιαίο ποσό σύνταξης που δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο, ανεξαρτήτως του τρόπου χορήγησής της από το ασφαλιστικό ταμείο, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγούμασταν στο άτοπο η προστασία της σύνταξης από την κατάσχεση να εξαρτάται από το τυχαίο και συμπτωματικό γεγονός της κανονικής και περιοδικής ή εφάπαξ καταβολής της”.
Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση είναι οι: Θεοφύλακτος Ιωάννης, Αναγνωστοπούλου Αθανασία, Αυλωνίτου Ελένη, Βαγενά Άννα, Βάκη Φωτεινή, Βαρδάκης Σωκράτης, Γεννιά Γεωργία, Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθία, Γκαρά Αναστασία, Δέδες Ιωάννης, Δρίτσας Θεόδωρος, Δριτσέλη Παναγιώτα, Εμμανουηλίδης Δημήτριος, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν,
Θελερίτη Μαρία, Θεωνάς Ιωάννης, Θηβαίος Νικόλαος, Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Ιγγλέζη Αικατερίνη, Καΐσας Γεώργιος, Καραγιαννίδης Χρήστος, Καρακώστα Ευαγγελία, Κασιμάτη Νίνα, Καστόρης Αστέριος, Καφαντάρη Χαρά, Κυρίτσης Γεώργιος, Λιβανίου Ζωή, Μανιός Νικόλαος, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Μιχελής Αθανάσιος, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Μορφίδης Κωνσταντίνος, Μουσταφά Μουσταφά, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Μπαλτάς Αριστείδης – Νικόλαος – Δημήτριος, Ντζιμάνης Γεώργιος, Ξυδάκης Νικόλαος, Πάλλης Γεώργιος, Πάντζας Γεώργιος, Παπαδόπουλος Νικόλαος, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Παπαφιλίππου Γεώργιος, Παυλίδης Κωνσταντίνος, Πρατσόλης Αναστάσιος, Ρίζος Δημήτριος, Ριζούλης Ανδρέας, Σαρακιώτης Ιωάννης, Σκούφα Ελισσάβετ, Σπαρτινός Κωνσταντίνος, Σταμπουλή Αφροδίτη, Στογιαννίδης Γρηγόριος, Συρίγος Αντώνιος, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Τζαμακλής Χαρίλαος, Τζούφη Μερόπη, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Τριανταφύλλου Μαρία, Τσόγκας Γεώργιος και Ψυχογιός Γεώργιος.
Διαβάστε επίσης: Αλιβιζάτος και Ραγκούσης θέλουν να κάνουν νέο κόμμα – Αύριο η συνάντηση