Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρένγκλινγκ, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, καθώς παραδέχεται ότι έχει γίνει πρόοδος στην Ελλάδα, αλλά “στους 14 μήνες που απομένουν (μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος) πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις”.
Αναλυτικά, αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup τη 15ης Ιουνίου σημειώνει πως “η απόφαση ήταν σύμφωνη με ό,τι καθόρισε το Eurogroup ήδη από τον Μάρτιο του 2016, όταν αποφασίστηκε να ληφθούν αμέσως ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αυτό που συνέβη στις 15 Ιουνίου είναι πως έγινε ακριβέστερο αυτό το μεσοπρόθεσμο μέρος. Και νομίζω ότι είναι πολύ σαφέστερο τι θα συμβεί, αν χρειαστεί, τον Αύγουστο του 2018”.
Σχολιάζοντας τη συμφωνία πως η Ελλάδα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ από το 2023 έως το 2060, τη χαρακτηρίζει ως κάτι ασυνήθιστο, “αλλά συμβαδίζει με την ασυνήθιστη κατάσταση στην Ελλάδα. Καμία άλλη χώρα δεν έχει λάβει τόσα χρήματα από τους εταίρους της, όπως η Ελλάδα. Ο EFSF και ο ESM έχουν ήδη εκταμιεύσει 173,55 δισ. ευρώ, περισσότερα χρήματα βρίσκονται καθ’ οδόν για την επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του προγράμματος του ESM. Τα ποσά ήταν άνευ προηγουμένου, κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ ξανά στον κόσμο”.
Στη συνέχεια, ο Regling εκτιμά πως είναι πολύ πιθανόν να μη χρειαστεί όλο το ποσό των 86 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. “Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι δεν θα χρειαστεί όλο το ποσό των 86 δισ. ευρώ. Δεν γνωρίζουμε πόσα ακριβώς θα χρειαστούν, διότι κάνουμε νέες προβλέψεις σε κάθε αξιολόγηση”.
Ερωτηθείς για το τρίτο πρόγραμμα, ο επικεφαλής του ESM υποθέτει πως η Ελλάδα θα το ολοκληρώσει, ενώ για το 4ο πρόγραμμα δηλώνει: “Δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί”.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο Regling στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να “τρέξει” η ελληνική κυβέρνηση. “Δεν είναι όλα τέλεια, έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Έχουμε ακόμη 14 μήνες για να προχωρήσουμε. Γνωρίζουμε πού ακριβώς να επικεντρωθούμε: σε μεταρρυθμίσεις που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την αύξηση της αναπτυξιακής δυναμικής”.
“Είδαμε τις αποφάσεις που εγκρίθηκαν στο Κοινοβούλιο τους τελευταίους μήνες και δεν βλέπω την ανάγκη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Επετεύχθη επίσης ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, πιθανότατα θα είναι χαμηλότερο φέτος, αλλά αυτό συμβαδίζει με τους στόχους”, σημειώνει σε άλλο σημείο.
Όσον αφορά το πότε μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, υπογραμμίζει: “Δεν έχει σημασία ποιους μήνες θα επιστρέψει, αργότερα φέτος ή στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτό εξαρτάται άλλωστε από τις αγορές και το ελληνικό γραφείο διαχείρισης χρέους παρακολουθεί τις αγορές πολύ προσεκτικά. Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι είναι δυνατόν να επιστρέψει στις αγορές, επειδή η πρόοδος στο πρόγραμμα είναι σημαντική. Αλλά είναι σημαντικό και οι πολιτικές να συνεχιστούν”.
Ως προς το θέμα των ευρωομολόγων, ο επικεφαλής του ESM δεν νομίζει ότι θα υπάρξει σύντομα συναίνεση για αυτά. “Δεν τα θεωρώ επίσης απαραίτητα για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης”. Ενώ, σχετικά με το Brexit, λέει: “Προσωπικά θέλω να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιοριστούν τα λαϊκίστικα κινήματα. Ευτυχώς οι πρόσφατες εκλογές έδειξαν ότι είναι πολύ μικρότερα απ’ ό,τι φοβούνταν κάποιοι”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Φούσκα» οι εισπράξεις από τις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς!
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Διψούν» για αποδόσεις – Η Ελλάδα θα βρει αγοραστές αν βγει στις αγορές λέει το Bloomberg