Στα “δίχτυα” της Αστυνομίας έπεσε μετά από έρευνες πολλών μηνών, η συμμορία με την εντυπωσιακή οργάνωση, που έβαζε στο μάτι και έκλεβε πολυτελή οχήματα επώνυμων Αθηναίων.
Μέχρι στιγμής φέρεται να είχαν αρπάξει έντεκα πανάκριβα οχήματα, ενώ ανάμεσα στα θύματα ήταν ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης και ο Ιάκωβος Μελισσανίδης, αδερφός του ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη.
Από τον πρώτο έκλεψαν ένα Range Rover από την περιοχή της Βούλας ενώ από τον εφοπλιστή ένα θηριώδες SUV της ίδιας μάρκας στην περιοχή της Βουλιαγμένης.
Ύστερα από αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 25 Ιουλίου 2017, σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών, της Δυτικής Αττικής, των νοτίων προαστίων και της Εύβοιας, συνελήφθησαν 9 μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα, 8 Έλληνες ηλικίας από 28 έως 30 χρόνων και 36χρονος υπήκοος Αλβανίας.
Από τις μέχρι τώρα έρευνες έχουν εξιχνιαστεί 11 περιπτώσεις κλοπών και μία απόπειρα κλοπής πολυτελών αυτοκινήτων, ενώ το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης (modus opreandi), προέκυψε ότι τα μέλη της είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένα:
Ορισμένα από τα μέλη εντόπιζαν οχήματα, που ήταν εύκολο να αφαιρεθούν, καθώς ήταν σταθμευμένα σε εξωτερικούς χώρους ή σε «ανοιχτούς» ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης (πυλωτές). Στη συνέχεια, έτερα μέλη προέβαιναν στην αφαίρεσή τους, αφού πρώτα ερευνούσαν το εσωτερικό τους για να διαπιστώσουν εάν ήταν εφοδιασμένα με συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού (GPS).
Επιπλέον, προς διευκόλυνση της δράσης τους, χρησιμοποιούσαν ειδικό τεχνικό εξοπλισμό (laptops με ειδικό λογισμικό και προγράμματα), που συνδέονταν με το διαγνωστικό των οχημάτων, τον οποίο είχαν προμηθευτεί από το εξωτερικό.
Ακολούθως μετέφεραν και στάθμευαν τα οχήματα, για μικρό χρονικό διάστημα (3 έως 4 ημέρες), σε σημεία που παρουσίαζαν περιορισμένη κίνηση, τοποθετώντας σε αυτά κουκούλες και στη συνέχεια είτε τα μετέφεραν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, είτε τα επέστρεφαν στους ιδιοκτήτες τους (σε περίπτωση μεσολάβησης τρίτου προσώπου), απαιτώντας την καταβολή χρηματικού ποσού.
Στη συνέχεια προέβαιναν, είτε στην αποσυναρμολόγηση των οχημάτων ώστε να τα διαθέσουν ως ανταλλακτικά, είτε στην απευθείας διάθεσή τους προς πώληση, αφού προηγουμένως πλαστογραφούσαν τους αριθμούς πλαισίου.
Μάλιστα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εισήγαγαν από το εξωτερικό οχήματα ιδίου τύπου, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα έγγραφά τους για την πλαστογράφηση των οχημάτων ιδίου τύπου που αφαιρούσαν.
Για την απόκρυψη της δράσης τους και την αποφυγή του εντοπισμού τους από τις διωκτικές Αρχές, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε αλλοδαπούς υπηκόους ( ghost phones), ενώ συνομιλούσαν με κωδικοποιημένες εκφράσεις και ειδική ορολογία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τρόπος ζωής των μελών της οργάνωσης ήταν πολυτελής, παρόλο που δεν εργάζονταν, ενώ οι περισσότεροι είχαν συλληφθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα. Σε εκτεταμένες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, σε οικίες, αποθήκες και χώρους στάθμευσης, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
- 12 οχήματα,
- 10 δίκυκλες μοτοσυκλέτες,
- 1 jet ski,
- 8.195 ευρώ,
- πλήθος πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων (αμφιβόλου γνησιότητας)
- φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές με ειδικό λογισμό παράκαμψης συστημάτων ασφαλείας οχημάτων,
- διαγνωστικό μηχάνημα, καθώς και θύρα σύνδεσης,
- θύρα «OBD»,
- πλήθος κλειδιών αυτοκινήτων και ειδικό αυτοσχέδιο κλειδί,
- (5) τηλεχειριστήρια,
- τμήματα και ανταλλακτικά κλεμμένων αυτοκινήτων και δικύκλων,
- πλήθος εργαλείων, καλωδιώσεων και ειδών αυτοκινήτου,
- (207) γραμμάρια κάνναβης,
- (5,5) γραμμάρια κοκαΐνης,
- (26) φυσίγγια,
- σιδερογροθιά,
- (3) φορητούς ασυρμάτους,
- δράπανο-τρυπάνι,
- (2) ρολόγια,
- πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων.
Διαβάστε επίσης: Σάλο έχει προκαλέσει η «άρνηση» των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων να δεχτούν ΑΜΕΑ