Σε κατάσταση επαγρύπνησης βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές καθώς έχουν αρχίσει να εισβάλλουν στις ελληνικές θάλασσες επικίνδυνα ψάρια, πολλά εκ των οποίων είναι δηλητηριώδη και τοξικά!
Ο Υδροβιολογικός Σταθμός της Ρόδου έχει καταγράψει τουλάχιστον 130 ξενικά είδη που έχουν εισβάλει στις ελληνικές θάλασσες απειλώντας ευθέως το οικοσύστημα αλλά και τον κλάδο της αλιείας, καθώς εξαπλώνονται στα νερά του Αιγαίου, όπως λεοντόψαρα, λαγοκέφαλοι και άλλα, που ακόμη βρίσκονται μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
Το λεοντόψαρο, για παράδειγμα, με τα δηλητηριώδη αγκάθια προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και έφτασε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ο επικίνδυνος λαγοκέφαλος έχει ήδη εξαπλωθεί ταχύτατα στο Αιγαίο, όπου μάλιστα τρέφεται με ψάρια αλιείας.
Άλλοι «έποικοι» είναι το μπλε καβούρι και κάποια σπάνια είδη γαρίδας που έχουν εμπορική αξία, όμως διαταράσσουν την ισορροπία του οικοσυστήματος. Αιτία αυτής της μετανάστευσης είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλιματική αλλαγή, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η διαπλάτυνση της Διώρυγας του Σουέζ.
«Προφανώς και η αύξηση της θερμοκρασίας των θαλασσών ευνοεί την εισβολή ξενικών ειδών, όμως το φαινόμενο αυτό οφείλεται και σε μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως η διαπλάτυνση του καναλιού του Σουέζ ή οι κινήσεις πλοίων.
Συχνά, διάφορα είδη εγκλωβίζονται ως λάρβες στα έρματα των πλοίων και αναπτύσσονται, όταν βρουν κατάλληλες συνθήκες» αναφέρει στη «Ροδιακή» ο ιχθυολόγος του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου Γεράσιμος Κονδυλάτος.
Στο μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει και για τη διαφαινόμενη άφιξη του Plotosus lineatus, που μοιάζει με χέλι και είναι ένα από τα πιο δηλητηριώδη πλάσματα παγκοσμίως.
Προς το παρόν έχει κατακλύσει τις θάλασσες στο Ισραήλ και στην Τουρκία, αλλά εκτιμάται ότι είναι ζήτημα χρόνου να φτάσει στο Αιγαίο, οπότε θα χρειαστεί πολλή προσοχή.
Διαβάστε επίσης: Παλεύει για τη ζωή του ο 35χρονος πυροσβέστης που τραυματίστηκε στην Κορινθία