Στις αρχές Ιουλίου, το φασματοφωτόμετρο (MODIS) στον δορυφόρο Terra της NASA “τράβηξε” την εκπληκτική εικόνα του φαινομένου sunglint στα θαλάσσια νερά γύρω από την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.
Το φαινόμενο του sunglint είναι ένα θέμα οπτικής. Οι περιοχές όπου η επιφάνεια της θάλασσας είναι ομαλότερη αντικατοπτρίζουν περισσότερο το φως του ήλιου απευθείας πίσω στο σύστημα απεικόνισης του δορυφόρου.
Αντίθετα, οι περιοχές σκοτεινού νερού εμφανίζονται πιο σκούρες, επειδή το φως είναι διάσπαρτο σε πολλές άλλες κατευθύνσεις. Οι ξηροί, δροσεροί άνεμοι από τα βόρεια, που ονομάζονται μελτέμια ή ετησίες -κατά το ελληνικότερον-, είναι κοινά στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Στην ανεμογεννή πλευρά των νησιών, αυτοί οι άνεμοι συσσωρεύουν το νερό και διαταράσσουν την επιφάνεια.
Όμως, καθώς οι μάζες του αέρα τρέχουν στα νησιά και στις βραχώδεις κορυφές τους, σχηματίζεται μια «σκιά αέρα» με πολύ πιο ήρεμους ανέμους (και θάλασσες) στις νότιες πλευρές των νησιών.
Οι σκοτεινότερες περιοχές ανάμεσα στις φωτεινές ραβδώσεις θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα της αναταράξεως του ανέμου ή του νερού.
«Έχουμε την πιο όμορφη εικόνα του κόσμου!» Αυτά είναι μερικά από τα σχόλια που κατακλύζουν τη δημοσίευση της σελίδας της Nasa Earth στο Facebook μετά την ανακοίνωση ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός κατέγραψε το φαινόμενο Sunglint στα νερά του Αιγαίου.
Διαβάστε επίσης:
Πρωτοφανές! Εμφανίστηκε άγνωστο νησί στο Τρίγωνο των Βερμούδων (video -pics)
Αντίδοτο για τον καύσωνα: Μια πτήση πάνω από την μαγευτική Χρυσή Ακτή (Βίντεο)