Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης παροτρύνουν την κυβέρνηση να αρχίζει να προετοιμάζεται για μια βιώσιμη επιστροφή στις αγορές μετά από απουσία οκτώ ετών, όπου τις δανειακές ανάγκες της χώρας κάλυπταν Ευρωπαίοι εταίροι και ΔΝΤ ενώ βαρύνουσας σημασίας θεωρείται η τρίτη αξιολόγηση.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle χθες το βράδυ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup, στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε σημαντικό να υπάρξει μια καλή επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης με τους επενδυτές, κάτι που έπραξαν με επιτυχία οι τρεις άλλες πρώην μνημονιακές χώρες, δηλαδή η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.
Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να πειστούν οι επενδυτές ότι η έξοδος δεν θα έχει συγκυριακό χαρακτήρα αλλά μόνιμα χαρακτηριστικά, δηλαδή ότι στο εξής η Ελλάδα θα χρηματοδοτείται από τις αγορές. Μάλιστα, εκτίμησε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έστειλε ένα θετικό μήνυμα στις αγορές.
Ωστόσο αυτό που στη βελγική πρωτεύουσα χαρακτηρίζουν πολύ σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που θα ξεκινήσει εντός του φθινοπώρου.
Με δεδομένο ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν προβλέπει νέες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, αλλά μόνο ορισμένες μεταρρυθμίσεις και τον έλεγχο της υλοποίησης των συμφωνηθέντων, η έγκαιρη ολοκλήρωση θα στείλει το μήνυμα στις αγορές και στους επενδυτές ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται πλέον για την επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Επιπλέον η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επαναφέρει στην ατζέντα του Εurogroup με θετικό τρόπο και το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που θα ανοίξει και το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Διαβάστε επίσης: Ecofin: Ευρωπαϊκό στρατηγικό σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια – Τι θα γίνει στην Ελλάδα