Οξύνει την αντιπαράθεση η Τουρκία και στέλνει το ερευνητικό σκάφος Barbaros στον κόλπο της Μόρφου, στα κατεχόμενα, πλησίον της Πράσινης Γραμμής, προκαλώντας τις πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», το ερευνητικό σεισμογραφικό πλοίο ξεκίνησε από το λιμάνι της Σινίφκης, ελάχιστες ώρες μετά τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου και βρίσκεται σε πορεία για τον κόλπο Μόρφου, προκειμένου να προχωρήσει σε έρευνες ως αντίδραση στην γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Haber7, αυτό που ώθησε την Τουρκία σε αντιδράσεις είναι «η πρωτοβουλία της Νότιας Κύπρου να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο».
Η εφημερίδα Milliyet κάνει λόγο για «απόβαση στη Μόρφου» (Güzelyurt είναι η ονομασία της στα τουρκικά και σημαίνει «όμορφη μογγολική σκηνή»), παραθέτοντας μάλιστα τη φράση του γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία «δεν είναι μπανανία».
Ο Τούρκος υπουργός Eνέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ότι η επομένη αποστολή του Barbaros είναι η Μόρφου και επικαλέστηκε τα εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας.
«Στην Αμμόχωστο έχουμε ολοκληρώσει τις έρευνες. Μακάρι το επόμενο βήμα μας να είναι η Μόρφου. Η περιοχή της Μόρφου για εμάς είναι σημαντική. Εμείς το επόμενό μας βήμα θα το κάνουμε στη Μόρφου», δήλωσε.
Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, δίνοντας συνέχεια στις προειδοποιήσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε σε ανακοίνωση για αποστολή φρεγάδας στην περιοχή των ενεργειακών ερευνών. Συγκεκριμένα, η φρεγάδα Γκιοκτσέαντα θα πλεύσει στην περιοχή των ερευνών και θα παρακολουθεί στενά τις δραστηρότητες του γεωτρύπανου «Γουέστ Καπέλα», που διεξάγει γεώτρηση στο οικόπεδο 11.
Δύο τουρκικά πλοία και ένα υποβρύχιο ανοιχτά της Κύπρου
Δύο πλοία και ένα υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εστάλησαν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα ενός γαλλικού πλωτού γεωτρύπανου στα ανοικτά της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο, μια εξέλιξη που είναι πιθανό να σημάνει την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού την περασμένη εβδομάδα, μεταδίδει το Reuters.
Οι έρευνες και οι ενδεχόμενες γεωτρήσεις – συμβατική υποχρέωση της γαλλικής Total και της ιταλικής Eni βάσει της συμφωνίας που έχουν υπογράψει με τη Λευκωσία – θα γίνουν από το πλωτό γεωτρύπανο West Capella, το οποίο έλαβε θέση χθες Τετάρτη για την έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου.
Οι απειλές Τσαβούσογλου
Η Τουρκία θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προειδοποίησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Πρόσθεσε παράλληλα ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.
Ο Τσαβούσογλου εξήγησε πως τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς.
Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.
Διαβάστε επίσης: Ανατριχιαστικό! Πότε και γιατί θα γίνει η εκταφή του Σαλβαδόρ Νταλί