Σκληρή γραμμή αποφάσισαν να υιοθετήσουν από δω και στο εξής Ουάσιγκτον και Τόκιο απέναντι στις εντεινόμενες πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ και του Σίνζο Άμπε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ορκίζεται μάλιστα ότι θα λάβει «όλα τα αναγκαία μέτρα» για την προστασία των συμμάχων της χώρας του.
«Συμφωνώ απόλυτα με τον πρόεδρο Τραμπ ότι πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός τονίζοντας ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης σε διεθνές επίπεδο η Πιονγιάνγκ «τσαλαπάτησε όλες αυτές τις προσπάθειες» και «οδήγησε μονομερώς την κατάσταση σε κλιμάκωση».
Οι συνομιλίες των δύο ηγετών έγιναν στον απόηχο της δεύτερης σε διάστημα ενός μηνός δοκιμαστικής εκτόξευσης διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) την περασμένη Παρασκευή από την Πιονγιάνγκ – κίνηση που σύμφωνα με αναλυτές φέρνει σχεδόν ολόκληρες τις ΗΠΑ εντός της εμβέλειας των πυραύλων του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Σε μια επίδειξη δύναμης προς το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B πέταξαν χθες πάνω από την Κορεατική χερσόνησο, με τον διοικητή των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων του Ειρηνικού, Πτέραρχο Τέρενς Τζ. Ο’ Σόνεσι να προειδοποιεί ότι τα μαχητικά και τα βομβαρδιστικά είναι έτοιμα να πλήξουν τη Βόρεια Κορέα με «ταχεία, θανατηφόρα και συντριπτική δύναμη.»
Ο Σίνζο Άμπε κάλεσε Κίνα, Ρωσία και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να λάβουν στα σοβαρά υπόψη τις εξελίξεις και να εντείνουν την πίεση προς την Πιονγιάνγκ, ενώ και ο Τραμπ ζήτησε νωρίτερα, κυρίως από την Κίνα -μοναδικό σημαντικό σύμμαχο της διεθνώς απομονωμένης Βόρειας Κορέας – να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον Κιμ Γιονγκ Ουν.
«Πυρά» κατά της Κίνας
«Είμαι πολύ απογοητευμένος από την Κίνα», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ το Σαββατοκύριακο στο Twitter, υπογραμμίζοντας ότι οι προκάτοχοί του στο αξίωμα επέτρεψαν να διεξάγονται ετησίως εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά το Πεκίνο δεν έκανε τίποτε αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα. «Δεν θα το επιτρέψουμε πλέον αυτό. Η Κίνα θα μπορούσε να λύσει εύκολα αυτό το θέμα», τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της Νίκι Χάλεϊ: «Η Κίνα πρέπει να αποφασίσει οριστικά αν θέλει (να ασκήσει σοβαρή πίεση στον Κιμ Γιονγκ Ουν). Παρήλθε πλέον ο χρόνος για συζητήσεις.», είπε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.
Το Σάββατο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον κατηγόρησε Κίνα και Ρωσία ότι «φέρουν μοναδική και ειδική ευθύνη» για την αυξανόμενη βορειοκορεατική απειλή.
Τους τόνους κατά της Βόρειας Κορέας ανέβασε και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, απειλώντας με σκληρότερα μέτρα.
«Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις του κακοποιού κράτους στη Βόρεια Κορέα είναι απαράδεκτες», είπε σύμφωνα με το CNN. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να απαιτούν την υποστήριξη των χωρών της περιοχής, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να απομονωθεί περαιτέρω οικονομικά και διπλωματικά η Βόρεια Κορέα.»
Πεκίνο: «Άπειρος» ο Τραμπ
Οι αμερικανικές πιέσεις προκαλούν αντιδράσεις στο Πεκίνο με τα ελεγχόμενα κρατικά ΜΜΕ, όπως οι Global Times, να χαρακτηρίζουν τον Τραμπ «άπειρο», που έστρεψε τα πυρά του στην Κίνα λόγω της αποτυχίας του να αποτρέψει την τελευταία πυραυλική δοκιμή της Πιονγιάνγκ.
«Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι ‘η Κίνα θα μπορούσε να λύσει εύκολα αυτό το πρόβλημα’. Αλλά μόνον ένας άπειρος Αμερικανός πρόεδρος που γνωρίζει ελάχιστα για το βορειοκορεατικό πυρηνικό ζήτημα θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια δήλωση.
Η Πονγιάνγκ είναι αποφασισμένη να αναπτύξει το πυραυλικό και πυρηνικό της πρόγραμμα και αδιαφορεί για τις στρατιωτικές απειλές από τις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα. Πώς θα μπορούσαν οι κινεζικές κυρώσεις να αλλάξουν τα πράγματα;», ανέφερε σε άρθρο γνώμης η αγγλόφωνη εφημερίδα.
Διαβάστε επίσης: Το είπε και το έκανε ο Πούτιν: Απέλασε 755 Αμερικανούς διπλωμάτες