Βουλή: Στην τακτική δικαιοσύνη ο Γιάννος Παπαντωνίου

Το πόρισμα της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση του κ. Γιάννου Παπαντωνίου και συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής προτείνει να μην ασκηθεί δίωξη στον πρώην υπουργό με το σκεπτικό της παραγραφής για το αδίκημα της απιστίας και της αναρμοδιότητας για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Κατ’ επέκταση το Σώμα και κυρίως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές της πλειοψηφίας που είχαν και την πρωτοβουλία για την σύσταση της προανακριτικής, από την μια κατήγγειλαν τον πρώην υπουργό Αμυνας και το παλιό πολιτικό σύστημα αλλά στο «δια ταύτα» ψήφισαν κατά της δίωξής του καθώς αναγνώρισαν πως αρμόδιο όργανο είναι η τακτική δικαιοσύνη και όχι η Βουλή.

Ειδικότερα, για το αδίκημα της απιστίας κατά της δίωξης του κ. Παπαντωνίου ψήφισαν 205 βουλευτές, υπέρ 27 και ένας δήλωσε «παρών», σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατά της δίωξης ψήφισαν 202 και υπερ της δίωξης 32.

Είναι προφανές ότι η απόφαση της Βουλής δεν θέτει στο αρχείο την υπόθεση του Παπαντωνίου καθώς ούτως ή άλλως οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση εξακολουθούν να ερευνούν τις ύποπτες διαδρομές παράνομου χρήματος που ενδεχομένως συνδέεται με εξοπλιστικά προγράμματα και στοιχειοθετεί διαρκές χρονικά έγκλημα . Είναι, όμως, επίσης προφανές πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει αποφύγει το επικοινωνιακό σόου που τελικά κατέληξε σε φιάσκο και διασυρμό της Βουλής με την εικόνα των βουλευτών που καταγγέλλουν από την μια αλλά δεν διώκουν από την άλλη.

Εικόνες φιάσκου που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί καθώς, πριν από λίγους μήνες, όταν συζητούταν η πρόταση των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση προανακριτικής τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε εξηγήσει νομικά επαρκώς την αναρμοδιότητα της Βουλής να ελέγξει το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, είχε επισημάνει πως αρμόδιο όργανο είναι η τακτική δικαιοσύνη υπενθυμίζοντας την αντίστοιχη περίπτωση του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου και είχε προειδοποιήσει για το διαφαινόμενο φιάσκο.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η πλειοψηφία επιθυμούσε περισσότερο να στήσει μια επιτροπή για μικροκομματικές επιδιώξεις παρά για την αναζήτηση της αλήθειας. Είναι ενδεικτικό, δε, πως ο κ. Τσίπρας έσπευσε να κατακρίνει τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Φώφη Γεννηματά για την απουσία τους από την σχετική ψηφοφορία «φιάσκο» αν και τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, υπερψήφισαν την πρόταση για σύσταση προανακριτικής προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι επιθυμούν την συσκότιση, συμμετείχαν στις εργασίες της και συνυπέγραψαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ το σχετικό πόρισμα.

Υπενθυμίζεται πως η προανακριτική επιτροπή, μετά από τρίμηνη εργασία, είχε εισηγηθεί, με το πόρισμά της, στην Ολομέλεια:

-να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του άρθρου 1 της παρ. 1 του Ν. 1608/1950, το οποίο φέρεται να τέλεσε από τον Οκτώβριο 2001 έως το Μάρτιο 2004 λόγω εξάλειψης του αξιόποινου (σ.σ. λόγω παραγραφής).
-να μην ασκηθεί δίωξη και να παραπεμφθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών οι 6 υποθέσεις και οι σχετικές ποινικές δικογραφίες για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το οποίο φέρεται να τέλεσε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, δεδομένου ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ασκήσει εναντίον του ποινική δίωξη για το αδίκημα αυτό.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι το κόμμα τους έχει καταθέσει ξεχωριστή πορισματική έκθεση που αναφέρεται συνολικά στην υπόθεση Παπαντωνίου και τονίζει την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης από τη δικαιοσύνη.
Το Ποτάμι είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης των εργασιών της Επιτροπής και είχε προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει «ναι» στην άσκηση δίωξης κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και για τα δύο αδικήματα διότι μόνο έτσι διασφαλίζεται ότι η δικαστική έρευνα της υπόθεσης θα συνεχιστεί.

Τέλος, ξεχωριστή πορισματική έκθεση κατέθεσε και ο Γιάννης Λαγός της Χρυσής Αυγής ζητώντας μεταξύ άλλων την συνέχιση των εργασιών της επιτροπής, καταγγέλλοντας τα υπόλοιπα κόμματά για απόπειρα συγκάλυψης και υποστηρίζοντας ότι το 2004 σε πόρισμα αντίστοιχης κοινοβουλευτικής επιτροπής (TOR-M1) ο τότε Συνασπισμός είχε υποστηρίξει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ποινικό αδίκημα για τον κ. Παπαντωνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για σχεδόν 2 εκατ. ευρώ ελέγχονται ο Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Δεν πάει στην προανακριτική ο Παπαντωνίου – Τι αναφέρει σε επιστολή του