Τη διαπίστωση ότι, οι θεσμοί στην Ελλάδα υστερούν, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, εκφράζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ουσιαστικά δίδει την αίσθηση ότι η χώρα μας σε επίπεδο θεσμών παραμένει έρμαιο συμφερόντων και καστών!
Σε συνέντευξη στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Accenture Greece Κυριάκο Σαμπατακάκη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επισημαίνει -μεταξύ άλλων- ότι, υπάρχουν οχυρά κατά της αριστείας.
«Οι θεσμοί μας υστερούν. Οι Έλληνες στο εξωτερικό μεγαλουργούν, διότι οι θεσμοί τους βοηθούν. Βέβαια υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Ακόμα όμως υπάρχουν οχυρά κατά της αριστείας. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν θα ήθελαν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη για παράδειγμα.
Αυτό είναι σημαντικό λάθος. Υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι θέλουν τα πανεπιστήμια χωρίς αξιολόγηση. Και αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Τα σχολεία ακόμα. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι φοβούνται τον ανταγωνισμό. Αυτό είναι λάθος. Υπάρχουν άνθρωποι ακόμα που θέλουν κλειστά επαγγέλματα, που θέλουν πολύ περιορισμένα ωράρια λειτουργίας.
Ο κ. Στουρνάρας ζητεί ακόμα «να αποφύγουμε αυτά που κάναμε στο παρελθόν». Όπως σημειώνει, «δεν μπορούμε να λέμε στην κοινωνία ότι όλοι έχουμε δικαιώματα, αλλά δεν έχουμε υποχρεώσεις. Τα δικαιώματα συμβαδίζουν με τις υποχρεώσεις».
Είμαστε μια τουριστική χώρα, κερδίζουμε από ανοιχτά ωράρια λειτουργίας, δεν χάνουμε. Θυμηθείτε πόσο κέρδισε η χώρα από το γεγονός ότι απελευθέρωσε την κρουαζιέρα. Ένα παράδειγμα σας λέω», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στουρνάρας εντοπίζει πως ένα από τα καλά της ήταν πως η Ελλάδα έγινε πιο εξωστρεφής. «Έχουν αναπτυχθεί οι κλάδοι των εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, εις βάρος των κλάδων των μη εμπορεύσιμων», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο διοικητής της ΤτΕ τάσσεται υπέρ της αριστείας, εξηγώντας πως «το βασικότερο είναι να επιμείνουμε πάρα πολύ στην αριστεία, στην αξιολόγηση. Παραδείγματος χάρη, η Φινλανδία, όπου είναι τα πάντα δημόσια, έχει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα του κόσμου (…)
Νομίζω κάποτε κάναμε λάθος και πήραμε μέτρα τα οποία χτύπησαν την αριστεία. Ήταν λάθος αυτό. Η παιδεία είναι το κεφάλαιο για τις φτωχούς. Πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε παλιές αρχές, στην παιδεία, και να δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση στην αριστεία στο δημόσιο σχολείο, ιδιαίτερα. Και ό,τι από το ιδιωτικό είναι καλό, να προσπαθήσουμε να το υιοθετήσουμε και στο δημόσιο και όχι να το χαλάσουμε» παρατηρεί ο Γιάννης Στουρνάρας.
Εκφράζει ακόμα την ανάγκη αναδιανομής των κρατικών πόρων στην κοινωνία σε ένα ορθολογικότερο πλαίσιο. «Χρειαζόμαστε επιδόματα για να σπουδάσουν τα παιδιά. Χρειαζόμαστε επιδόματα για να γίνει η μετάβαση από ένα εργασιακό πρότυπο σε ένα άλλο. Αυτό θέλει επιμόρφωση. Χρειάζονται πόροι. Αν τις πόρους όλους, τις πηγαίνεις μόνο σε συντάξεις, δεν μένουν πόροι για την αγορά εργασίας» παρατηρεί.
Ο κ. Στουρνάρας αποκαλύπτει ακόμα ότι ως υπουργός Οικονομικών και διοικητής της ΤτΕ πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές. «Το να είσαι υπουργός Οικονομικών το 2012 δεν ήταν καθόλου εύκολο ή διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μετά. Πιστεύω ότι θέλει ψυχραιμία, νηφαλιότητα.
Υπάρχουν υγιείς δυνάμεις έχω καταλάβει, παντού, που είναι έτοιμες να σε στηρίξουν. Είναι διάσπαρτες βέβαια και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Πολλές φορές ο ανορθολογισμός μας κυριεύει και εκεί πρέπει από τη θεσμική θέση που έχεις να ορθώσεις ανάστημα» τονίζει.
Εγώ νομίζω, προσθέτει ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ο λαϊκισμός. Και λαϊκισμός δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο, υπάρχει και στον ευρωπαϊκό Βορρά, αναφέρει σε ένα έμμεσο σχόλιο για τη Γερμανία.
«Υπάρχουν σήμερα χώρες που έχουν 7% του ΑΕΠ επί αρκετά χρόνια και δεν λαμβάνουν μέτρα για να το περιορίσουν. Αυτό κάνει δυσκολότερη τη ζωή των χωρών-μελών που είχαν έλλειμμα και προσπαθήσαμε, βάζω και την Ελλάδα μέσα κυρίως, να το μειώσουμε. Γιατί; Διότι και στις χώρες αυτές υπάρχει λαϊκισμός και τους λένε “σας τρώνε τα λεφτά σας οι άνθρωποι στον ευρωπαϊκό Νότο”.
Είναι ψέματα αυτό. Δάνεια έχουμε πάρει, δεν έχουμε πάρει χάρισμα. Δεν μας χάρισε κάποιος τίποτα, δάνεια είναι τα οποία τα αποπληρώνουμε και προσπαθούμε και τα αποπληρώνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με θυσίες.
Άρα λοιπόν θα πρέπει να συγκλίνουμε. Χρειαζόμαστε πολιτικούς που να έχουν το θάρρος της γνώμης και να λένε την αλήθεια, την αλήθεια στον ευρωπαϊκό Νότο και στην Ελλάδα και στην Ιταλία και στην Πορτογαλία» επισημαίνει.
Στη συνέντευξη ο κ. Στουρνάρας μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις επιλογές του τα τελευταία 25 χρόνια που τον έχουν οδηγήσει στην κορυφή, για την Ελλάδα, τον ρόλο της στην παγκοσμιοποίηση και την κρίση, καθώς και μια σειρά άλλων ζητημάτων.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη μετά το Brexit, τονίζοντας ωστόσο πως «για να επιβιώσει το ευρώ θα πρέπει να γίνουν μερικές αλλαγές”.
Όπως εξηγεί «Κανείς δεν πιστεύει σήμερα ότι μπορεί να υπάρχει ένα πολύ ισχυρό ομόσπονδο κράτος, αν και εγώ θα το επιθυμούσα πολύ, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό. Μπορούμε όμως να προχωρήσουμε με ρεαλιστικά μέτρα.
Για παράδειγμα, η οικονομική προσαρμογή να μη γίνεται μόνο από τις χώρες που έχουν ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και από τις χώρες που έχουν πλεονάσματα. Υπάρχουν συνταγές σήμερα, υπάρχει η περίφημη Έκθεση των Πέντε Προέδρων”.
Διαβάστε επίσης: Νέο μπαράζ τροπολογιών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας