Μεγάλη ανακάλυψη: Βρέθηκε άγνωστο χειρόγραφο κείμενο του Ιπποκράτη

Μια σημαντική ανακάλυψη πιστεύουν ότι έχουν κάνει οι αρχαιολόγοι ερευνητές της Αιγύπτου καθώς εκτιμούν πως βρήκαν άγνωστη ιατρική συνταγή του Ιπποκράτη κατά την ανακαίνιση της βιβλιοθήκης στην θεωρούμενη ως αρχαιότερη χριστιανική μονή του κόσμου.

Δεν υπάρχει γιατρός που να είναι τόσο γνωστός όσο ο Ιπποκράτης, η διδασκαλία του οποίου είχε τόσο μεγάλη επιρροή κατά τη διάρκεια των αιώνων που ακόμα και σήμερα οι φοιτητές της ιατρικής εξακολουθούν να ορκίζονται στον όρκο του, το να τηρούν τις ηθικές ιατρικές αρχές, όπως έγραψε το National Geografic.

Τώρα κατά τη διεξαγωγή έργων αποκατάστασης στη Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Νότιο Σινά, οι μοναχοί και οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι βρήκαν χειρόγραφο του 6ου αιώνα π.Χ. που περιέχει ιατρική συνταγή που αποδίδεται στον «Πατέρα της Ιατρικής».

Το χειρόγραφό φέρεται πως περιλαμβάνει τρεις ακόμη συνταγές με εικόνες βοτάνων που γράφτηκαν από έναν ανώνυμο συγγραφέα, όπως μετέδωσε και το Lifo.

Πρόκειται για ένα από τα εξαιρετικά σπάνια παλίμψηστα χειρόγραφα της βιβλιοθήκης τα οποία είναι γραμμένα σε τεντωμένο δέρμα, μια διαδικασία αρκετά περίπλοκη. Ως αποτέλεσμα, το αρχικό περιεχόμενο πολλών κειμένων διαγράφηκε ή γράφτηκε ξανά από πάνω για να επιτρέψει τη σύνταξη ενός νέου χειρόγραφου.

Η πρακτική της διαγραφής και στη συνέχεια της επαναχρησιμοποίησης των σελίδων ενός χειρόγραφου ήταν κοινή στον Μεσαίωνα λόγω του υψηλού κόστους της περγαμηνής, η οποία παρασκευαζόταν από δέρματα προβάτων ή μόσχων.

Πολλές βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο κατέχουν παλίμψηστα χειρόγραφα. Λόγω της αρχαιότητας της βιβλιοθήκης της, η Μονή της Αγίας Αικατερίνης κατέχει πολλά τέτοια χειρόγραφα.

Στην περίπτωση της ιατρικής συνταγής του Ιπποκράτη, πάνω στο αρχικό αντίγραφο γράφτηκε ένα δεύτερο στρώμα κειμένου της Βίβλου που είναι γνωστό ως το Σιναϊτικό χειρόγραφο (Σιναϊτικός Κώδικας).

Το κείμενο εξετάστηκε από τους ερευνητές της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης των Πρώιμων Χειρογράφων (EMEL), η οποία έχει συνεχή συνεργασία με τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Η EMEL χρησιμοποιεί φασματική απεικόνιση για να διαβάσει τέτοια χειρόγραφα καθώς η τεχνική είναι σε θέση να αποκαλύψει το κείμενο που κρύβεται κάτω από το δεύτερο στρώμα του κειμένου αποκαλύπτοντας έτσι αυτό που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.

Μιλώντας στην αιγυπτιακή εφημερίδα Asharq Al-Aswat, ο Michael Phelps, ερευνητής στην EMEL, δήλωσε: «Το χειρόγραφο, θα ενταχθεί στα παλαιότερα και τα σημαντικότερα χειρόγραφα στον κόσμο».

Περίπου 130 παλίμψηστα χειρόγραφα βρίσκονται στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης και το περιεχόμενο της διαγραμμένης γραφής τους η οποία βρίσκεται κάτω από το ορατό κείμενο είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο.

Η ίδια η βιβλιοθήκη περιέχει περίπου 3.300 χειρόγραφα τα οποία είναι γραμμένα κυρίως στην ελληνική γλώσσα. Ωστόσο, έχουν ανακτηθεί και κείμενα γραμμένα σε αραμαϊκά, συριακά, γεωργιανά, αραβικά και λατινικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Ταξίδι στον Κυκλαδικό Πολιτισμό» στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

«Ένας κόσμος συναισθημάτων» έρχεται στο Μουσείο της Ακρόπολης

Τώρα κλείνουν και μουσεία για… απίθανους λόγους!

Ιστορίες χαραγμένες σε πέτρες από… Έλληνες και Τούρκους αρχαιολόγους

Έρως και Πόθος: «Ένας κόσμος συναισθημάτων» στο Μουσείο Ακρόπολης

Το χρήμα στην αρχαία Ελλάδα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης