Οι ελεγκτές, που υποδύονται τους τουρίστες κατά τους ελέγχους που διενεργούν, παρακολουθούν τις κινήσεις και τις συναλλαγές των καταστηματαρχών και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ακόμα και σήμερα υπάρχουν δεκάδες κρούσματα μη έκδοσης αποδείξεων, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες βρίσκονται στο κυνήγι τους…
Φέτος, ο έλεγχος δεν σταματά στη διαπίστωση των παραβάσεων, καθώς όπως έγινε γνωστό, μετά τον επιτόπιο έλεγχο και εφόσον εντοπιστούν παραβάσεις, ένα άλλο συνεργείο επισκέπτεται την επιχείρηση και ξεκινά αμέσως τον φορολογικό έλεγχο των προηγούμενων ετών που φτάνει ακόμα και σε βάθος 5ετίας.
Την Παρασκευή το βράδυ σε γεμάτο εστιατόριο στη Μύκονο, σε 15 τραπέζια που ελέγχθηκαν, και όπου οι ελεκτές της ΑΑΔΕ παρουσιάστηκαν ως πελάτες, δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη! Το εστιατόριο σφραγίστηκε για 48 ώρες, μετά την επιβολή των ανάλογων προστίμων.
Στη Σέριφο, άλλο «ζευγαράκι» εκλεκτών πήγε να πιεί το ποτό του σε γνωστό μπαρ εστιατόριο. Και εκεί διαπιστώθηκαν παραβάσεις και ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία.
Σε φούρνο στη Νάξο, ελεγκτές «μεταμφιεσμένοι» σε τουρίστες διαπίστωσαν ότι οι αποδείξεις ήταν άγνωστη λέξη για πώληση ψωμιού, τυρόπιτας και λοιπών προϊόντων με αποτέλεσμα την επομένη να μπει και εκεί λουκέτο!
Από την αρμόδια υπηρεσία, ξεκαθαρίζουν ότι οι έλεγχοι με τις νέες μεθόδους της ΑΑΔΕ, θα συνεχιστούν.
Το Σάββατο, σε μπαρ στο Πόρτο Χέλι, μετά τον σχετικό έλεγχο αποκαλύφθηκε ότι δεν είχαν εκδοθεί 60 αποδείξεις! Το κατάστημα έκλεισε για 48 ώρες.
Στην Ίο, ταβέρνα στη χώρα μετά από έλεγχο, σφραγίστηκε για το «φιξ» 48ωρο, καθώς αποδείχτηκε ότι δεν είχαν εκδοθεί 13 αποδείξεις.
Όμως εκτός από την εστίαση υπάρχουν και παραβάσεις σε εταιρίες με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν 120 παραβάσεις μη έκδοσης απόδειξης στη Νάξο και άλλες 38 στη Μύκονο. Σε αυτά μπαίνει πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 2.500 ευρώ, συν πρόστιμο μη έκδοσης.
115 παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία
Εκτεταμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό πραγματοποιούν κλιμάκια Επιθεωρητών Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές.
Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 209 ξενοδοχεία, στα οποία απασχολούνται συνολικά 10.829 εργαζόμενοι, και διαπιστώθηκαν 115 παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία. Οι εργοδότες κλήθηκαν σε παροχή εξηγήσεων και θα επιβληθούν οι από τον νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.
Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση το ΣΕΠΕ έχει εκπονήσει και υλοποιεί έναν ολοκληρωμένο προγραμματισμό για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, με την ασφάλεια και την υγεία να αποτελεί βασική προτεραιότητα.
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων αντίστοιχο πρόγραμμα ελέγχων για την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας στον τουρισμό.
Η πλήρης διασφάλιση τόσο της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων όσο και της νομιμότητας στις εργασιακές σχέσεις, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την σύνδεση της ανάπτυξης της οικονομίας με την βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Υπενθυμίζει ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.
Διαβάστε επίσης: Με πλαστά έγγραφα 23 αλλοδαποί συνελήφθησαν στην Κρήτη