Η επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι ένα βήμα προς την επιτυχή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης, ωστόσο η κατάσταση δεν πρόκειται να μεταβληθεί εν μια νυκτί, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Reuters.
Η διαδικασία, όπως σημειώνουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα απαιτήσει μία σειρά από επιτυχημένες πωλήσεις ομολόγων και το χτίσιμο ενός “σημαντικού” αποθέματος μετρητών.
Οι πιστωτές της Ευρωζώνης επιθυμούν να δουν την Αθήνα να διαμορφώνει μια στρατηγική για την έξοδο της στις αγορές αρκετά πριν το τέλος του προγράμματος διάσωσης, έτσι ώστε όταν λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 η χώρα να είναι πιο πιθανό να μπορεί να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις.
Ωστόσο την ίδια στιγμή, υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο του εφησυχασμού ή της υπαναχώρησης που θα μπορούσε να απαιτήσει την επέκταση της χρηματοοικονομικής υποστήριξης και τη συνέχιση της παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να παραμένουν ανώνυμοι, δήλωσαν στο Reuters ότι η βασική ενέργεια της Αθήνας θα είναι να αποφεύγει να υπονοεί ότι θα υπαναχωρήσει από συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την αστάθεια, ιδίως με τη χώρα να μπαίνει και πάλι στο μικροσκόπιο των αγορών.
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι στα χαρτιά σύντομα, αναφέρει το πρακτορείο. Οι επενδυτές περιμένουν η Ελλάδα να αντλήσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ με τη διάθεση ομολόγων πέντε ετών, όταν το κόστος δανεισμού υποχωρήσει κάτω από το 5%, ένα επίπεδο που πλησιάζει με γρήγορο ρυθμό.
Αυτή θα είναι η πρώτη έξοδος της χώρας στις αγορές από το 2014 όταν επέστρεψε στις αγορές για ένα σύντομα διάστημα πριν διολισθήσει και πάλι σε κρίση. Στην έξοδο της τότε η χώρα είχε αντλήσει 3 δισ. ευρώ με πενταετή ομόλογα, με την απόδοση στο 4,95%
Η ταυτότητα των αγοραστών των ομολόγων θα είναι επίσης κλειδί για την Ελλάδα. Για να θεωρηθεί ότι στέφθηκε από επιτυχία, η νέα πώληση θα πρέπει να προσελκύσει κυρίως ξένα κεφάλαια, με ελάχιστη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Παρατεταμένη εποπτεία;
Ακόμα και εάν η έκδοση είναι επιτυχής σε όρους επενδυτικού ενδιαφέροντος και αποδόσεων, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης προειδοποιούν ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να χαλαρώσει, επειδή ένα μέρος των χρημάτων προορίζεται για να χρησιμοποιηθεί στα ταμειακά αποθέματα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει στην άκρη περίπου 9 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοοικονομικές ανάγκες των πρώτων 10 μηνών μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης.
Ένα μέρος των χρημάτων αναμένεται να έρθει από την εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Αλλά ένα μέρος θα πρέπει να χτιστεί με κεφάλαια που θα αντληθούν από τις αγορές, όπως σημειώνουν δύο αξιωματούχοι.
Για να πετύχει τον στόχο του ταμειακού αποθέματος και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές πάνω από μία φορά πριν τον Αύγουστο του 2018, με εκδόσεις διαφορετικών και πιο μακρινών ωριμάνσεων, προσθέτουν οι αξιωματούχοι.
Η υπαναχώρηση από μεταρρυθμίσεις, ακόμα και εάν οι ομολογιακές εκδόσεις είναι επιτυχείς, θα μπορούσε να ενισχύσει την όρεξη των επενδυτών να πιέσουν την Ελλάδα να εξετάσει μία προληπτική πιστωτική γραμμή από το Ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), μετά το τέλος του προγράμματος, το τρίτο από το 2010, αναφέρουν οι αξιωματούχοι.
Άλλες χώρες της Ευρωζώνης που έλαβαν χρηματοοικονομική βοήθεια μετά την κρίση χρέους του 2010-2012, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν μία προληπτική γραμμή, η οποία έχει στόχο να καθησυχάσει τις αγορές.
Η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει αυτή την υποστήριξη, μια πολιτικά δυσάρεστη κίνηση στην Αθήνα, αλλά ένα μέτρο που οι πιστωτές θεωρούν ότι είναι χρήσιμο για να διατηρήσουν τον έλεγχο τουλάχιστον μέχρι οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και το φορολογικό πλαίσιο εφαρμοστούν το 2019 και το 2020.
Πηγή: capital.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Financial Times: Εντός ημερών η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές
Η Ελλάδα βγαίνει άμεσα στις αγορές – Έντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών