Θυελλώδης ήταν η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής μετά την κίνηση της κυβέρνησης να καταθέσει σωρεία τροπολογιών στο νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών, τακτική που εφήρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κατά κόρον…
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να αποχωρήσει από τη διαδικασία και η ΝΔ καταγγέλοντας ότι οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής έφτασαν τις 35. Η «βροχή» τροπολογιών, προκάλεσε την αγανάκτηση των βουλευτών της αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ και το Ποτάμι αποχώρησαν από τη διαδικασία, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης μίλησε χαρακτηριστικά για «ασέβεια προς το κοινοβούλιο».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ζήτησε να αποσυρθούν οι τροπολογίες, όπως και ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Γιώργος Αμυράς.
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε ότι «υπάρχει μείζον ζήτημα για τον τρόπο που καθημερινά νομοθετεί η κυβέρνηση” και απεύθυνε ερώτημα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πώς μπορούν να δέχονται μια τέτοια διαδικασία.
Μιλώντας στην Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, παραδέχθηκε ότι «η Βουλή κλείνει και για αυτό έρχονται οι τροπολογίες και έχουν κάποια διαδικασία του επείγοντος, που πρέπει να τις προχωρήσουμε τώρα. Ίσως το Σεπτέμβριο να είναι αργά για κάποιες περιπτώσεις. Πολλά νομοσχέδια κοπήκανε και δεν μπήκαν στη διαδικασία και για αυτό έρχονται τροπολογίες».
Οι σπουδαιότερες τροπολογίες αφορούν: Αναδρομικές φοροαπαλλαγές ακινήτων στο Άγιο Όρος, Δημιουργία Μητρώου Μεταβιβάσεων Ακινήτων, σύσταση Επιτροπή για τις Αντικειμενικές, Υποχρεωτικά POS και οι δικηγόροι, ρυθμίσεις για αγρότες, κ.α.
Άγιο Όρος
Τη φοροαπαλλαγή όλων των ακινήτων των μονών του Αγίου Όρους, εντός ή εκτός αυτού, που βρίσκονται σε φορολογική εκκρεμότητα ζητούν με τροπολογία τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων.
Ζητούν να απαλλαγούν από καταβολή του παλαιού Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας όλα τα ακίνητα και δεν αφορά φορολογικά ποσά που έχουν καταλογισθεί αλλά μόνον υποθέσεις που εκκρεμούν ως προς τον φορολογικό έλεγχο.
Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων
Τη δημιουργία Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων στη γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Στο Μητρώο συλλέγονται στοιχεία για τις μεταβιβάσεις εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων που πραγματοποιούνται από την 1η Μαρτίου 2017 με αποκλειστικό σκοπό την εξαγωγή στατιστικών συμπερασμάτων και την παρακολούθηση της αγοράς ακινήτων.
Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση «τα στοιχεία αυτά δύναται να συλλέγονται από τα διαθέσιμα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα αρμόδια κτηματολογικά γραφεία, καθώς και τους συμπράττοντες συμβολαιογράφους.
Μέρος των στοιχείων αυτών δύναται να δημοσιοποιείται, με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία των εμπλεκομένων μερών, ώστε να παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο (πολίτες, επαγγελματίες, φορείς κλπ) η δυνατότητα να αποκτά μια γενική εικόνα γύρω από την αγορά ακινήτων, για πληροφοριακούς λόγους.
Η λειτουργία και η χρήση του Μητρώου διενεργούνται με τρόπο που να διασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και το φορολογικό απόρρητο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».
Επιτροπή για τις Αντικειμενικές
Προβλέπεται η σύσταση διαρκούς συντονιστικής επιτροπής για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και την αξιοποίηση της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων, η οποία θα προτείνει τον καθορισμό τιμών ζώνης και συντελεστών αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.
Υποχρεωτικά POS και οι δικηγόροι
Για να υπερκεράσει τις αντιδράσεις της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων που γνωμάτευσε αρνητικά για την υποχρέωση προμήθειας συσκευών POS από δικηγόρους αντικαθιστά τον όρο «καταναλωτής» με την λέξη «πληρωτής», προκειμένου για τους εντολείς-πελάτες των δικηγόρων.
Συγκεκριμένα: αντικαθίσταται ο όρος «καταναλωτής» με τη φράση «πληρωτής που ενεργεί για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική του δραστηριότητα».
Η συγκεκριμένη τροποποίηση ορίζει ότι οι δικαιούχοι πληρωμής (επιχειρήσεις και επαγγελματίες), στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με πληρωτές οι οποίοι ενεργούν για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα, υποχρεούνται, ανάλογα με τον κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητάς τους (ΚΑΔ) και εντός ορισμένης προθεσμίας η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) έτη από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής.
Η εναρμόνιση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση ως προς το πεδίο εφαρμογής του νόμου τόσο στους υπόχρεους προς συμμόρφωση, όσο και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Διοίκησης.
Η ίδια τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:
οι αγρότες που θα κάνουν διορθώσεις στα Ε1 έως 31 Οκτωβρίου 2017, θα πληρώσουν φόρο σε 2 διμηνιαίες δόσεις αντί σε τρεις
τα οικονομικά έπαθλα στις κληρώσεις αποδείξεων από το υπουργείο Οικονομικών θα δίδονται χωρίς τον φόρο που ισχύει για κέρδη τυχερών παιχνιδιών
καθιερώνονται διαδικασίες -εξπρές για επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τις δικαιούνται.
Εκκρεμείς (κατά τη δημοσίευση του υπό ψήφιση Νόμου) επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ή ΦΠΑ, θα διενεργούνται άμεσα εφόσον το συνολικώς αιτηθέν ποσό ανέρχεται μέχρι του ύψους των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο.
Διαβάστε επίσης: Σε 5 δόσεις -τελικά- ο ΕΝΦΙΑ – Δείτε τις ημερομηνίες πληρωμής