Αχτσιόγλου: Επί Σύριζα ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 11 ευρώ

Πρόκειται για το πρώτο ίσως αμιγώς προστατευτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας από την αρχή της κρίσης ως σήμερα, τόνισε η υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την τοποθέτησή της στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή στην οποία συζητείται το σχέδιο νόμου για την προστασία των εργαζόμενων.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι το νομοθέτημα αυτό, ανταποκρίνεται σε πάγια αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας καθώς πολλά θέματα που τίθενται και για την κοινωνική ασφάλιση και για τα Εργασιακά λύνονται μέσα από τις ρυθμίσεις του. Επισήμανε επίσης ότι έχει και έναν αξιακό χαρακτήρα σημαντικό και ως προς τον προσανατολισμό του, την υπεράσπιση δηλαδή των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, και ως προς το σκέλος των ατόμων με αναπηρίες και την εισαγωγή ενός συνόλου αρχών τις οποίες θα πρέπει να τηρεί η δημόσια διοίκηση όταν έρχεται σε επαφή με τα άτομα με αναπηρίες. «Νομίζουμε και προσδοκούμε ότι με την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου θα βελτιωθεί πραγματικά η καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους», ανέφερε η υπουργός Εργασίας και απάντησε στην κριτική της Αντιπολίτευσης, ιδίως της ΝΔ, η οποία, δια του εισηγητή της, Γιάννη Βρούτση, μίλησε για νομοσχέδιο πολιτικής σκοπιμότητας αφού προσπαθεί να βάλει κάτι στο άδειο καλάθι του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είπαν πως το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι τίποτα, είναι άνευ αξίας οι ρυθμίσεις του, ότι είναι ένα φύλο συκής, προπέτασμα καπνού και ότι ο θησαυρός δεν υπάρχει. Νομίζω ότι αυτό πέρα από την προσπάθεια αντιπολιτευτικής τοποθέτησης και την ενδεχόμενη ένδεια ουσιαστικών επιχειρημάτων, η αντιπολίτευση προσπαθεί να πει ότι αυτές οι ρυθμίσεις δεν ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα αιτήματα. Για μας πίσω από κάθε μια από αυτές τις ρυθμίσεις υπάρχουν πραγματικές ιστορίες εργαζομένων που χρειάζονται υποστήριξη. Θα βελτιωθεί η καθημερινότητά τους», είπε η κ. Αχτσιόγλου. Κι όπως εξήγησε, μέχρι σήμερα ο εργαζόμενος που έμενε απλήρωτος και εγκλωβιζόταν μέσα σε μια επιχείρηση που δεν τον πλήρωνε, κάτι που αποτέλεσε «κανονικότητα» σε μεγάλο βαθμό στην αγορά εργασίας, διότι – είπε χαρακτηριστικά – υπήρχε μια πολύ αρνητική νομολογία διότι ο εργαζόμενος δεν μπορούσε εύκολα να αποδείξει ότι η μη πληρωμή του ισοδυναμεί με μια απόλυση.

Αφού η υπουργός Εργασίας, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έκανε δεκτή προσφάτως τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ ώστε να θεωρείται βλαπτική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων η μη καταβολή των δεδουλευμένων, προσέθεσε ότι σήμερα κάνει δυο βήματα. Αναφέρθηκε στο σημείο αυτό στην ρύθμιση σύμφωνα με την οποία από την αμέσως επόμενη μέρα – κατά την οποία ο εργαζόμενος που παραμένει απλήρωτος, αποχωρεί από την εργασία του – θα μπορεί να παίρνει επίδομα, σημειώνοντας πως έτσι παρέχεται ουσιώδης βοήθεια στο ζήτημα του βιοπορισμού. Ταυτοχρόνως, θεσπίζεται η πολύ γρήγορη εκδίκαση των εργασιακών διαφορών ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να παίρνει πολύ γρήγορα την αποζημίωσή του και τα δεδουλευμένα που του οφείλονται. «Αυτά είναι σημαντικά εργαλεία ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου και θωράκισης της νομοθεσίας για να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά στην πράξη τον εργαζόμενο. «Αυτό αφορά τις ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και δεν μπορούμε να απαξιώνουμε τις ρυθμίσεις αυτές ονομάζοντάς τες φύλο συκής», απάντησε η κ. Αχτσιόγλου προς την ΝΔ.

Ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση μειώθηκε επί ΝΔ κατά 200 ευρώ

Καταλόγισε ακόμη στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι βασίζει την επιχειρηματολογία της στα πρωτοσέλιδα και έτσι εκτίθεται, καθώς – όπως είπε – εκείνοι που «διέλυσαν τους μισθούς» σήμερα καταγγέλλουν μειώσεις. Όπως υπογράμμισε η υπουργός, επί ΝΔ ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση μειώθηκε γύρω στα 200 ευρώ ενώ επί Σύριζα μειώθηκε κατά 11 ευρώ. Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη που κατάφερε να μειώσει την ανεργία μέσα στην κρίση από 25,8% τον Ιανουάριο του 2015 σε 21,7% τον Μάιο του 2017. «Κάνουν μια κριτική για τους μισθούς. Τον Νοέμβριο του 2011, ο μέσος μισθός ήταν 600 ευρώ για μερική απασχόληση. Τον Νοέμβριο του 2014 ήταν κοντά στα 400 ευρώ. Μείωση δηλαδή 200 ευρώ. Επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε όντως κατά 11 ευρώ. Ποιος διέλυσε τους μισθούς; Τους μισθούς που εσείς καταγγέλλετε, εσείς τους δημιουργήσατε. Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτήν την υποβάθμιση, δεν λέω ότι τα λύνουμε όλα, λέω όμως ότι βάζουμε ένα φρένο. Αυτήν την στιγμή οι μισθοί σταθεροποιούνται», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Ακόμη, σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης Σαμαρά η πλήρης απασχόληση μειώθηκε από 61% σε 45% ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε και πάλι στο 50%. «Δεν λέμε ότι όλα είναι καλά, ούτε έχουμε success story. Ποιος απορύθμισε όμως την αγορά εργασίας;» διερωτήθηκε η υπουργός Εργασίας.

Εξάλλου, η κ. Αχτσιόγλου, απέναντι στην αναφορά του Γιάννη Βρούτση ότι δεν λειτουργεί ακόμη το risk analysis, είπε πως λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2017 και προσέθεσε πως ήδη ο ΕΦΚΑ, η οικονομική αστυνομία και το ΣΔΟΕ έκαναν μεικτούς ελέγχους εδώ και μήνες στην βάση των αποτελεσμάτων αυτού. Δεύτερον, η υπουργός επισήμανε ότι έχει εγκριθεί από το ΕΣΠΑ ένας προϋπολογισμός 7εκ. 600.000 ευρώ για τις δράσεις του Σώματος Επιθεώρησης εργασίας. Πιλοτικά προγράμματα ελέγχων, αναβάθμιση των υπηρεσιών ενημέρωσης και νομικών συμβουλών προς τους εργαζόμενους, προγράμματα εκπαίδευσης των επιθεωρητών κλπ ενώ έχουν γίνει ήδη 50 προσλήψεις στην Επιθεώρηση Εργασίας και επίκειται νέο οργανόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 150 θέσεις, ενώ η ΝΔ περιέκοψε διακόσιες θέσεις.

Στο επιχειρησιακό επίπεδο δουλεύουν εντατικά για πρώτη φορά μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του ΕΦΚΑ, της οικονομικής αστυνομίας και του ΣΔΟΕ και φέρνουν καλά αποτελέσματα, είπε και υπενθύμισε ότι με υπουργική απόφαση πριν από μερικούς μήνες εφαρμόστηκε η ηλεκτρονική καταβολή του μισθού, «πράγμα που επιτρέπει σίγουρα έναν καλύτερο έλεγχο στο ζήτημα της απλήρωτης και της υποπληρωμένης εργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Τσεκούρι» έως 300 ευρώ το μήνα στις συντάξεις λόγω της προσωπικής διαφοράς!

Κάθετος ο Σόιμπλε: «Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην ατζέντα»

Σοκ! Αναρτήθηκε εσπευσμένα σήμερα στο taxisnet ο ΕΝΦΙΑ

Βιάζεται το ΔΝΤ – Το 2019 κι όχι το 2020 θέλει κι άλλη μείωση αφορολόγητου