Αχτσιόγλου: Καθησυχάζει για τις διπλές εισφορές… “Θα πληρώνονται με δόσεις”!

«Οι οφειλόμενες εισφορές θα καταβληθούν σε τόσες δόσεις όσοι και οι μήνες που έχουν διανυθεί από την αρχή του έτους και μέχρι τον επόμενο μήνα από την κοινοποίηση του ειδοποιητηρίου πληρωμής» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του για το διπλό «χαράτσι» στους επιστήμονες.

Όπως επισημαίνεται, το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την επιβολή δήθεν «νέου» χαρατσιού στους αυτοαπασχολούμενους, ενημερώνει ότι οι εισφορές 7% για την επικουρική ασφάλιση και 4% για το εφάπαξ έχουν θεσμοθετηθεί, στη βάση της ισονομίας, επί του εισοδήματος από εργασία, με το Ν. 4387/2016.

«Και ισχύουν, όπως είναι γνωστό, από την 1/1/2017 για όλους όσοι είχαν και έχουν σχετικές «καλύψεις». Καμιά πρόσθετη επιβάρυνση ή αλλαγή δεν επέρχεται με εξαίρεση κλάδους στους οποίους ίσχυαν κοινωνικοί πόροι που, στο πλαίσιο του νόμου, υποκαθίστανται πλέον από εισφορές» σημειώνει το υπουργείο.

Σε ό,τι αφορά τις… προκαταβολικές -όπως τις χαρακτηρίζει- επικρίσεις για «αναδρομικά χαράτσια»,  το υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι:

– Στο παρελθόν, επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων,  η αναδρομικότητα ήταν… καθεστώς. Μία φορά το χρόνο πλήρωναν οι δικηγόροι, δυο φορές το χρόνο οι μηχανικοί κοκ ενώ οι βενζινοπώλες, με απόφαση του 2014 (Β 1270/2014), κλήθηκαν να καταβάλουν στο επικουρικό (ΤΕΑΠΥΚ) αναδρομικά από την 1/12/2012 μηνιαία εισφορά 6% επί  του ποσού  της ασφαλιστικής κατηγορίας στην οποία κατατάσσονταν σε αντικατάσταση του πόρου 4,95 τις χιλίοις που απέδιδαν ανά λίτρο υγρών καυσίμων που πωλούσαν.

– Αντίθετα, οι εισφορές του ΕΤΕΑΕΠ θα βεβαιωθούν  με καθυστέρηση εξ´ αιτίας της έλλειψης «καθαρών» μητρώων (κάθε κλάδος εμφάνιζε ακόμη και 5 διαφορετικά αρχεία) που από φέτος για πρώτη φορά δημιουργούνται.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το υπουργείο Εργασίας υπογραμμίζει πώς θα υπάρξει μέριμνα για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής -σε πολλές δόσεις- των μηνιαίων εισφορών που αντιστοιχούν.

Οι οφειλόμενες εισφορές θα καταβληθούν σε τόσες δόσεις όσοι και οι μήνες που έχουν διανυθεί από την αρχή του έτους και μέχρι τον επόμενο μήνα από την κοινοποίηση του ειδοποιητηρίου πληρωμής.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται διπλό αναδρομικό χαράτσι για 250.000 επιστήμονες – Πότε και πόσα θα πληρώσουν