“Επιδρομή” κατασχέσεων σε 761.000 οφειλέτες – ακόμα και για μικροποσά -ξεκινάει η εφορία

Επιδρομή κατασχέσεων σε μισθούς, συντάξεις, κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία από 670.000 φορολογούμενους οφειλέτες που χρωστούν ακόμα και μικροποσά ξεκινάει η εφορία.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από την ΑΑΔΕ κινούνται με ρυθμό 23.000 το μήνα και θεωρούνται απαραίτητοι από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η «τρύπα» των εσόδων που έφτασε τον Ιούλιο τα 730 εκατ. ευρώ. Μόνο από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η «τρύπα» ήταν 340 εκατ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης μέσα από τη διαδικασία της ειδοποίησης είναι να μαζέψει τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ από τα «φρέσκα» χρέη θέτοντας στο στόχαστρο πάνω από 300.000 φορολογούμενους οι οποίοι δεν κατάφεραν τον Ιούλιο να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για όσους δεν καταφέρουν να πληρώσουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Η προσπάθεια να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία και να πληρωθούν οι αβάσταχτοι φόροι από τους πολίτες οδηγεί την εφορία να στείλει παράλληλα τελεσίγραφο κατασχέσεων σε 761.000 φορολογούμενους, δηλαδή όσους δεν έχουν πληρώσει εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Η απειλή κατασχέσεων μισθών, συντάξεων και καταθέσεων, όπου υπάρχουν, είναι γεγονός αφού από την Δευτέρα (21/08) πολλοί είδαν να φτάνει στο email τους ειδοποίηση ότι έχουν 15 ημέρες προσθεσμία για να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.

Τα ραβασάκια άρχισαν να αποστέλλονται ήδη και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα κάνει τα πάντα για να μπουν στα κρατικά ταμεία τα 5 δις που είναι ο στόχος έως το τέλος του χρόνου.

Μόνο το πρώτο εξάμηνο με απειλές κατασχέσεων αλλά και με κατασχέσεις εισπράχθηκαν 2,3 δις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα είναι περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα.

Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, το ραβασάκι ενημερώνει τον φορολογούμενο ότι έχει ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία και στην συνέχεια τον καλεί μέσα σε 15 ημέρες να μεριμνήσει για την τακτοποίηση των οφειλών.

Τι θα συμβεί αν ένας φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί στις γραπτές ειδοποιήσεις; Το πρώτο βήμα από την πλευρά της αρμόδιας διεύθυνσης είναι να του τηλεφωνήσει για τον ενημερώσει και προφορικά.

Αν και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρξει συμμόρφωση ο ηλεκτρονικός φάκελος του οφειλέτη θα μπαίνει στη ζώνη των κατασχέσεων όπως έχει ήδη συμβεί για περίπου 1 εκατ. φορολογούμενους ακόμη και για ποσά λίγο πάνω από 500 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή, στη «μαύρη» λίστα βρίσκονταν πάνω από 1,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι, εκ των οποίων πάνω από 951.000 έχουν υποστεί κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, ακόμα και για μικρά χρέη, αφού η άτυπη οδηγία για «πάγωμα» των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων (καταθέσεις, ενοίκια) αφορά μόνο σε οφειλές ως 500 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: «Αναπόφευκτη μια νέα οικονομική κρίση» προειδοποιούν νoμπελίστες οικονομολόγοι