Σε πλήρες αδιέξοδο έχει περιέλθει η κρατική βιομηχανία παραγωγής νικελίου Λάρκο, ως αποτέλεσμα των διαχρονικών προβλημάτων κακοδιοίκησης και σπατάλης αλλά και της εγγενούς αδυναμίας του κράτους να λειτουργήσει με αμιγώς ανταγωνιστικούς όρους τη βιομηχανία και να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία της.
Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και υπουργείο Ενέργειας επιμένουν ότι η Λάρκο θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο, απόφαση που έχει οδηγήσει στην απόσυρση όλων των επενδυτών που στο παρελθόν είχαν ενδιαφερθεί να αναλάβουν το κόστος της εξυγίανσης και του εκσυγχρονισμού της πάλαι ποτέ κραταιάς (επί εποχής Μποδοσάκη) βιομηχανίας νικελίου.
Ωστόσο στην πράξη το εγχείρημα διάσωσης της Λάρκο υπό κρατικό έλεγχο αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο αλλά και… δαπανηρό. Αφού όπως παραδέχεται η ίδια η διοίκηση, που διορίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015, δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα και μετά από δύο χρόνια ουσιαστικής αδράνειας (δεν έχει δημοσιευτεί ούτε καν ο ισολογισμός στη διαύγεια) να οδηγήσει την εταιρεία στο να περιορίσει τις ζημιές της. Αντίθετα εκείνο που έχει συμβεί είναι να επιτείνονται τα προβλήματα, να αυξάνονται οι ζημιές αλλά και οι υπερημερίες των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε προμηθευτές με πρώτη και κύρια τη ΔΕΗ. Η κατάσταση βεβαίως περιπλέκεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας των παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ για τις οποίες υπάρχει καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ποια είναι λοιπόν τα στοιχεία που αυτή τη στιγμή ισχύουν για τα οικονομικά μεγέθη της Λάρκο;
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr κάθε ημέρα που περνά η υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανία νικελίου Λάρκο καταγράφει ημερήσιες ζημιές 223.598 ευρώ. Για φέτος η εταιρεία με βάση τις παραδοχές της διοίκησης οδεύει σε ζημιές συνολικού ύψους 81.613.434 ευρώ. Οι ζημιές αυτές θα είναι αυξημένες σε σχέση με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας (ζημιές 75 εκατ. ευρώ)
Πιο αναλυτικά, ενώ ο συνολικός κύκλος εργασιών της εταιρείας προβλέπεται να φτάσει τα 151.350.926 ευρώ, τα συνολικά κόστη της θα διαμορφωθούν στα 232.964.360 ευρώ οδηγώντας την για μια ακόμη χρήση (με βάση τον προϋπολογισμό της εταιρείας και εάν δεν ληφθούν άλλα μέτρα) σε εκτεταμένες ζημιές.
Με βάση τα στοιχεία της ίδιας της Λάρκο, λοιπόν, κάθε τόνος νικελίου που παράγεται αυτή τη στιγμή κοστίζει 13.788 ευρώ, κόστος σημαντικά υψηλότερο από την τιμή πώλησης του νικελίου που είναι διεθνώς εμπορεύσιμο μέταλλο, η τιμή του οποίου καθορίζεται στο London Metal Exchange. Συγκεκριμένα για κάθε τόνο που παράγεται η εταιρεία μπαίνει μέσα πάνω από 4 χιλιάδες δολάρια.
Θέμα βιωσιμότητας
Τι σημαίνουν όλα αυτά τα στοιχεία, με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχει ήδη η εκκρεμής καταδίκη της εταιρείας για παράνομη κρατική ενίσχυση;
Ακόμη και η ίδια διοίκηση της Λάρκο, παραδέχεται επισήμως ότι εάν οι ισχύουσες τιμές πώλησης νικελίου και το υφιστάμενο κόστος παραγωγής παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα ίδια επίπεδα τότε θα υπάρχει θέμα βιωσιμότητας της εταιρείας.
Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς οι ενδείξεις για την πορεία της αγοράς νικελίου είναι αρνητικές και οι τιμές δεν παρουσιάζουν την κυκλικότητα που είχαν στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ο ανοδικός κύκλος επέτρεπε για κάποιο διάστημα στη βιομηχανία να καταγράφει ευκαιριακά κέρδη που κάλυπταν πρόσκαιρα κάτω από το χαλί τα υψηλά κόστη παραγωγής, τις σπατάλες και την κακοδιαχείριση.
ΔΕΗ
Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που ανακύπτει είναι η θέση της ΔΕΗ. Θυμίζουμε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ με εισήγησή της προς τη ΓΣ της εταιρείας πρότεινε νέο τιμολόγιο και ρύθμιση των πρόσφατων οφειλών της Λάρκο. Η εισήγηση της διοίκησης της ΔΕΗ έγινε δεκτή από τη ΓΣ.
Ωστόσο ακόμη και σήμερα παραμένει ασαφές εάν η Λάρκο ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του διακανονισμού. Κάποιες πληροφορίες μιλούν για δόση ύψους 5 εκατ. ευρώ που πρέπει να καταβληθεί το Σεπτέμβριο και η οποία βρίσκεται στον αέρα.
Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει δηλώσει προς τους μετόχους ότι ο διακανονισμός με τη Λάρκο γίνεται υπό την αίρεση της υλοποίησης συγκεκριμένου προγράμματος που θα οδηγεί στη βιωσιμότητα της Λάρκο, προκειμένου να συνεχίσει η βιομηχανία να λειτουργεί και να αποπληρώσει τις οφειλές της.
Πως μπορεί να συμβεί αυτό όταν η εταιρεία μπαίνει μέσα κάθε μέρα 223 χιλιαδες ευρώ απομένει να απαντηθεί στην πράξη.
Σεπτέμβριο οι αποφάσεις
Σημειώνεται ότι ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης που έχει αποδώσει ευθύνες στις προηγούμενες κυβέρνησεις για την κατάσταση της Λάρκο (για κακοδιαχείριση, σπατάλες και βολέματα ημετέρων) έχει προαναγγείλει για το Σεπτέμβριο δύσκολες αποφάσεις για την εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση όμως έχει δηλώσει ότι η εταιρεία θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο.
Τέλος να αναφερθεί ότι η διοίκηση της Λάρκο ζήτησε νομική ιδιωτική γνωμάτευση, βάσει της οποίας οι εργαζόμενοι στην εταιρεία δεν εμπίπτουν στους μισθολογικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από το μνημόνιο και ως εκ τούτου οι μισθοί, οι υπερωρίες και οι άλλες πάσης φύσεως αμοιβές και παροχές που λαμβάνουν δεν εμπίπτουν στις διατάξεις για την επιβολή πλαφόν που έχει επιβληθεί στους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των ΔΕΚΟ.
Πηγή: Capital.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βροχή πέφτουν τα…λουκέτα και τα πρόστιμα στα μαγαζιά για φοροδιαφυγή
Ψυχρολουσία: Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα κάνει το Bloomberg