Μεγάλη καταστροφή σε Κάλαμο, Καπανδρίτη, Γραμματικό: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Εφιαλτικό είναι το σκηνικό στην Ανατολική Αττική , όπου πυροσβέστες, στρατός και εναέρια μέσα δίνουν συνεχή μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο , το Γραμματικό και το Καπανδρίτι. Χιλιάδες στρέμματα παρθένας βλάστησης έγιναν στάχτη, κάηκαν σπιτικά και εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις με τις αρχές να κάνουν λόγο για ανυπολόγιστη καταστροφή.

Η φωτιά λόγω των ανέμων συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν τιτάνια μάχη ώστε η πυρκαγιά να μην εξαπλωθεί πέρα από το Μικροχώρι και το Μετόχι, που αυτή τη στιγμή αποτελεί την «γραμμή άμυνας» για να αποτραπεί ένας πραγματικός όλεθρος για την Αττική.

«Είναι πολύ κρίσιμη ώρα», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τους επιτελείς όλων των φορέων.

«Το Μικροχώρι και το Μετόχι -τόνισε- είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ».

Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού, έχει πέσει εκεί, με στόχο να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι, κάτι που απειλεί εδώ και ώρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική, καθώς την Τρίτη προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.

Τον ίδιο αγώνα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και προς την πλευρά του Βαρνάβα, καθώς και προς το Σέσι Γραμματικού, όπου όμως φαίνεται η κατάσταση είναι καλύτερη από το Καπανδρίτι.

Η φωτιά πάντως είναι εκτός ελέγχου, καθώς, εκτός από τα τρία βασικά μέτωπα, οι φλόγες έχουν ανοίξει σε πολύ μεγάλη περίμετρο και υπάρχουν συνεχείς και μεγάλες αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο και το υπόλοιπο κομμάτι από το οποίο πέρασε η πυρκαγιά.

Σε συνδυασμό της μεγάλης θερμότητας που αναπτύσσεται με τις ριπές αέρα που φουντώνουν την πυρκαγιά, η εικόνα γίνεται εφιαλτική και είναι πολύ δύσκολο να πλησιάσουν οι πυροσβέστες τις εστίες της πυρκαγιάς.

Εν τω μεταξύ, δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε δασική έκταση στην περιοχή Κοτρώνι Μαραθώνα, προβληματίζοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το ενδεχόμενο να είναι οργανωμένο σχέδιο είναι το πλέον πιθανό.

Πέρα από το κύριο πρόβλημα της πυρκαγιάς, λόγω της μεγάλης έκτασης της, δημιουργείται πρόβλημα και στην Αθήνα, όπου ήδη έχει γίνει αποπνικτική η κατάσταση από τον καπνό, που καλύπτει σαν πέπλο την πόλη, ενώ άρχισαν ήδη να μεταφέρονται και αποκαΐδια από τους βόρειους ανέμους που πνέουν στην Αττική.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στον Κάλαμο: Δραματική η κατάσταση

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών να καεί η χώρα

Νέες φωτιές στον Μαραθώνα: Προβληματισμός στις Αρχές

Αρμαγεδδών κόλασης: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά σε Κάλαμο και Βαρνάβα – Κινείται προς Καπανδρίτι και Γραμματικό! (pics & video)

Ρεκόρ πυρκαγιών! 120 φωτιές σε ένα 24ωρο δεν άφησαν τίποτα όρθιο