Νέο αιματοκύλισμα από Τζιχαντιστές με 10 νεκρούς σε στρατόπεδο στην Υεμένη

Τέσσερις στρατιώτες και έξι φερόμενοι ως τζιχαντιστές της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο σκοτώθηκαν και άλλοι 10 στρατιώτες τραυματίστηκαν σήμερα όταν ένας βομβιστής-καμικάζι που οδηγούσε ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά και ένοπλοι αποπειράθηκαν να εισβάλουν σε ένα στρατόπεδο στη νότια Υεμένη. 

Η επίθεση στοχοθέτησε άνδρες του 103ου τάγματος του στρατού, δήλωσε αξιωματικός των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας. Η αλ Κάιντα εκμεταλλεύθηκε το χάος που επικρατεί εδώ και χρόνια στην Υεμένη για να προσπαθήσει να βαθύνει και να επεκτείνει τα ερείσματά της στην χώρα.

Μιας χώρας, όπου τα τελευταία δύο χρόνια η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, με την υποστήριξη μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, αναμετράται με τους σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.

Η ΑΚΑΧ έχει εξαπολύσει αναρίθμητες βομβιστικές και άλλες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, κυβερνητικών αξιωματούχων και κτιριακών εγκαταστάσεων.

«Έγινε μια επίθεση τρομοκρατών και απετράπη», δήλωσε ο αξιωματικός σχετικά με την ενέργεια στη Τζουχέιν, στην επαρχία Αμπιάν.

Ο στρατός της Υεμένης βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας για να αναπτυχθεί στην Αμπιάν και να εκδιώξει τα μέλη της ΑΚΑΧ από την επαρχία, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Την περασμένη εβδομάδα οι κυβερνητικές δυνάμεις στην Υεμένη, με την υποστήριξη δυνάμεων των ΗΠΑ αλλά και των ΗΑΕ, αναπτύχθηκαν στη γειτονική επαρχία Σάμπουα, όπου δρα επίσης η ΑΚΑΧ. Σύμφωνα με κατοίκους και αξιωματούχους, οι τζιχαντιστές αποσύρθηκαν σε ορεινές περιοχές χωρίς να δώσουν μάχη.

Στη Σάμπουα βρίσκονται πολλά κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, ανάμεσά τους ο τερματικός σταθμός αερίου του Μπελχάφ, ο οποίος θεωρείται η σημαντικότερη ενεργειακή εγκατάσταση της χώρας. Τον διαχειριζόταν ως το 2015 η γαλλική εταιρεία Total.

Τον Μάρτιο 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια επίθεση βομβιστών-καμικάζι και ενόπλων που διέπραξαν φερόμενα ως μέλη της αλ Κάιντα εναντίον ενός κυβερνητικών εγκαταστάσεων στην πόλη αλ Χούτα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Λαχζ, επίσης στον νότο.

Διαβάστε επίσης: Ο Τραμπ απαγορεύει τη χρήση του όρου «κλιματική αλλαγή» στο υπουργείο Γεωργίας