Ο Λίβανος πανηγυρίζει την νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ο πρόεδρος του Λιβάνου και ο αρχηγός των λιβανικών ενόπλων δυνάμεων εξέφρασαν σήμερα την ικανοποίησή τους για τη “νίκη” που κατήγαγαν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, οι μαχητές της οποίας απωθήθηκαν και από τις δύο πλευρές των συνόρων με τη Συρία.

Έπειτα από μια εβδομάδα μαχών, η “νίκη” αυτή κατέστη δυνατή έπειτα από μια αμφιλεγόμενη συμφωνία που προβλέπει την αποχώρηση των τζιχαντιστών από τον τομέα του μετώπου και τη μετάβασή τους στο προπύργιό τους στην Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία και στα σύνορα με το Ιράκ.

“Ανακοινώνουμε τη νίκη του Λιβάνου εναντίον της τρομοκρατίας και αφιερώνω αυτή τη νίκη σε όλους τους Λιβανέζους, οι οποίοι μπορούν να είναι υπερήφανοι για τον στρατό τους”, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μισέλ Αούν στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο προεδρικό μέγαρο στην Μπααμπντά, στην ανατολική Βηρυτό.

“Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις τελείωσαν (…) ο στρατός νίκησε”, δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Ζοζέφ Αούν.

Προχθές Δευτέρα η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία πολεμούσε το ΙΚ από τη συριακή πλευρά των συνόρων στο πλαίσιο μιας χωριστής επίθεσης, είχε ήδη ανακοινώσει πως μερικές εκατοντάδες τζιχαντιστές αποχώρησαν και από τις δύο πλευρές.

Οι τζιχαντιστές έφυγαν με λεωφορεία με κατεύθυνση την Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά), τη μοναδική συριακή επαρχία που βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο του Ισλαμικόυ Κράτους, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όμως σχεδόν 48 ώρες μετά την αναχώρησή τους, τα λεωφορεία τους εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα στις πύλες αυτής της επαρχίας, αναφέρει σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, χωρίς να διευκρινίζει την αιτία αυτής της καθυστέρησης. Συριακές πηγές που ερωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Η συμφωνία προκάλεσε την οργή των Ιρακινών και ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι δήλωσε πως είναι “πολύ ανήσυχος” για την “απαράδεκτη” παρουσία τζιχαντιστών στα σύνορά του.

Η συμφωνία έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις και στον Λίβανο, όπου πολλοί εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ αναχωρούν με “κλιματιζόμενα λεωφορεία” ενώ είναι ύποπτοι ότι εκτέλεσαν οκτώ λιβανέζους στρατιώτες που είχαν απαχθεί το 2014 από την οργάνωση αυτή.

Τα λείψανα αυτών των στρατιωτών βρέθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο κοντά στη ζώνη των μαχών ανάμεσα στον στρατό και το ΙΚ.

“Άκουσα πολλούς να ερωτούν ‘γιατί ο στρατός δεν συνέχισε τη μάχη’ (…), όμως είχα ευθύνες που όφειλα να φέρω σε πέρας”, δήλωσε ο αρχηγός του λιβανικού στρατού. Αναφερόταν σε έναν από τους στόχους της μάχης, ο οποίος ήταν ακριβώς να βρεθούν τα λείψανα των στρατιωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα συριακά στρατεύματα μπήκαν στο τελευταίο προπύργιο του ΙΚ στη Χομς

Ο συριακός στρατός διείσδυσε στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ

Η ISIS δίνει «διαβατήρια για τον παράδεισο» σε τζιχαντιστές αυτοκτονίας!

Ο συριακός στρατός καταδιώκει τους τζιχαντιστές στην επαρχία Χομς