«Αντικείμενο διαμάχης στην Ευρώπη» γίνεται η υπόθεση Γεωργίου, πληροφορεί ο τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Zeit η οποία φιλοξενεί δηλώσεις του ιδίου, όσο και εκτενείς αναφορές στην υπόθεση Γεωργίου.
Το δημοσίευμα περιέχει δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος αντικρούει τον ισχυρισμό πως είτε ο ίδιος είτε η ελληνική δικαιοσύνη εκφράζουν δυσπιστία σχετικά με τα στοιχεία που είχε αποστείλει στις Βρυξέλλες ο Ανδρέας Γεωργίου για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Διευκρινίζει βέβαια ότι σε έναν υπουργό Οικονομικών “δεν αρμόζει να σχολιάζει μία απόφαση της δικαιοσύνης”. Για να επισημάνει τελικά ότι η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση εις βάρος του Ανδρέα Γεωργίου δεν αφορά παραποίηση στοιχείων, αλλά ένα “ζήτημα ήσσονος σημασίας, διαδικαστικό”. Κατά συνέπεια, καταλήγει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, “η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων του προγράμματος δεν αμφισβητείται από κανέναν”.
Στην έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας, που κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη, υπάρχει μία ακόμη εκτενής αναφορά στην υπόθεση Γεωργίου, για τον οποίο μάλιστα στον τίτλο διατυπώνεται και το ρητορικό ερώτημα: “Μήπως ήταν υπερβολικά ειλικρινής;”.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Γεωργίου κάθε τόσο απαλλασσόταν από όσα του καταλόγιζαν, αλλά μετά από λίγο βρισκόταν και πάλι μπλεγμένος σε δικαστικές περιπέτειες, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες, τις οποίες η Eurostat θεωρεί “παράλογες”.
Στην ZEIT μιλάει μάλιστα και ο πρώην διευθυντής της Eurostat, Βάλτερ Ράντερμαχερ -συνταξιούχος σήμερα- ο οποίος δηλώνει: “Ο Γεωργίου ήταν ο πρώτος, που υπολόγισε σωστά το ελληνικό κρατικό χρέος. Προηγουμένως, μετά από κάθε αλλαγή κυβέρνησης, προέκυπταν εντελώς νέα στοιχεία”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ανδρέας Γεωργίου, ελέγχοντας τον τρόπο υπολογισμού των στατιστικών στοιχείων, εντόπισε ελλειμματικές ΔΕΚΟ ή κρατικές εγγυήσεις που δεν εμφανίζονταν πουθενά στις καταγραφές, διπλές καταχωρήσεις εσόδων ή και εντελώς λανθασμένα στοιχεία.
Αυτές τις πρακτικές προσπάθησε να αλλάξει, για να βρεθεί κατηγορούμενος από “πολιτικούς όλων των κομμάτων” ότι έφερε εκείνος έφερε την Ελλάδα “κάτω από το κνούτο της τρόικας” , συμπεραίνει η εφημερίδα. Ο ίδιος ο Γεωργίου λέει στην ZEIT ότι η μεγαλύτερη επιθυμία του είναι να σταματήσουν οι δικαστικές περιπέτειες και να μην σπιλώνεται το όνομά του.
“Στην καρδιά της ΕΕ υφίσταμαι επί έξι χρόνια αμείλικτη δίωξη, επειδή ακολουθούσα τους νόμους της ΕΕ και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές περί στατιστικής καταγραφής” δηλώνει ο καταδικασθείς πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
Φιλότιμος αγώνας για τα έσοδα
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο Οικονομικών για αύξηση των δημοσίων εσόδων με την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών.
Επικαλούμενη στοιχεία της “Καθημερινής” η εφημερίδα τονίζει ότι από τις αρχές του 2017 οι ελεγκτές μπλοκάρουν καθημερινά σχεδόν 900 τραπεζικούς λογαριασμούς. Επισημαίνει ωστόσο ότι και το ίδιο το κράτος χρωστάει χρήματα στους πολίτες και στους προμηθευτές του, για παράδειγμα στη φαρμακευτική βιομηχανία.
Στο ίδιο ζήτημα αναφέρεται η Tageszeitung του Βερολίνου, φιλοξενώντας εκτενή ανταπόκριση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA). Με σκωπτικό ύφος η εφημερίδα επισημαίνει ότι “φοροελεγκτές και απρόθυμοι οφειλέτες παίζουν τη γάτα με το ποντίκι” και ενημερώνει τους αναγνώστες της για μία ακόμη ελληνική λέξη που διαδίδεται, καθώς φαίνεται, σε όλη την Ευρώπη: το “λουκέτο”.
Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι οι ελεγκτές έχουν προσαρμοστεί πλέον στις ανάγκες των καιρών και εμφανίζονται με μαγιό στα νησιά, προκειμένου να διενεργήσουν ανυποψίαστοι τους απαραίτητους ελέγχους. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, “ιδιαίτερα στα νησιά υπάρχουν, εδώ και πολύ καιρό, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης: τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά μόλις κατέβουν από το πλοίο οι αρμόδιοι υπάλληλοι με κουστούμι και χαρτοφύλακα μέσα στο καλοκαίρι.
Μερικές φορές μάλιστα, οι ελεγκτές υφίστανται ξυλοδαρμούς, όπως έγινε πρόσφατα στην Πάτμο, όπου ένας εξαγριωμένος ιδιοκτήτης μπαρ επιτέθηκε σε δύο υπαλλήλους”.
Διαβάστε επίσης: «Βλακώδης η σύνδεση της τοποθέτησής μου στον ΟΑΣΘ με τον Νίκο» ισχυρίζεται ο Στέλιος Παππάς