Ένας διαστημικός βράχος 4,4 χιλιομέτρων θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη, την 1η Σεπτεμβρίου, στην ασφαλή απόσταση των 7 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, σχεδόν 18 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης.
Τελευταία ενημέρωση 31/8 18:00
“Ενώ πολλοί γνωστοί αστεροειδείς έχουν περάσει πλησιέστερα στη Γη από ό, τι ο “Φλόρενς” (Florence), κανένας από αυτούς δεν ήταν τόσο μεγάλος”, δήλωσε ο Paul Chodas, διευθυντής του “Κέντρου Σπουδών των Κοντά στην Γη Αντικειμένων” (CNEOS) της NASA στο Εργαστήριο Jet Propulsion στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, σύμφωνα με το space.com.
Καθώς ο “Φλόρενς” θα περνά κοντά από τη Γη, οι αστρονόμοι θα έχουν την ευκαιρία να συλλάβουν εικόνες και να μάθουν περισσότερα για το ακριβές μέγεθος του αστεροειδούς και για τα χαρακτηριστικά της επιφανείας του.
Επίσης ο αστεροειδής είναι ορατός και από μικρά τηλεσκόπια ήδη από την Δευτέρα 28 Αυγούστου, καθώς περνά μέσα από τους αστερισμούς Αιγόκερο, Υδροχόο και Δελφίνο.
Η καλύτερη στιγμή για να δει κάποιος τον αστεροειδή, με τηλεσκόπιο, είναι σήμερα (31 Αυγούστου) αργά το βράδυ, σύμφωνα με το Sky & Telescope. Η μέγιστη φωτεινότητα του θα φτάσει απόψε την τιμή των 8,7. Ωστόσο, ο αστεροειδής θα είναι σχεδόν τόσο λαμπερός για αρκετές ημέρες ακόμα.
Επίσης όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει και ζωντανά το πέρασμα του μετεωρίτη από την ιστοσελίδα του οργανισμού virtualtelescope.eu/webtv/επικεφαλής του οποίου είναι ο αστροφυσικός Gianluca Masi. Η μετάδοση θα ξεκινήσει την 22:30 περίπου το βράδυ.
Ο αστεροειδής πήρε το όνομά του από την Florence Nightingale, την Βρετανίδα πρωτοπόρο της σύγχρονης νοσηλευτικής.
Ο αστρονόμος Schelte “Bobby” Bus ήταν ο πρώτος που εντόπισε τον αστεροειδή το 1981 από το Siding Spring Observatory στην Αυστραλία. Το πέρασμα του “Φλόρενς” την 1η Σεπτεμβρίου είναι η πλησιέστερη προσέγγιση του αστεροειδούς από το 1890 και η επόμενη φορά που θα περάσει πάλι τόσο κοντά από τη Γη θα είναι το 2500.
Ηλίας Σιατούνης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιστορικό πείραμα της NASA με επερχόμενο αστεροειδή!
Επιστήμονας αναζητεί μετεωρίτες στην Ελλάδα – Πώς θα τους ξεχωρίσετε
Πανάρχαιος Δίας: Ο παλαιότερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα
Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη οικογένεια αστεροειδών 4 δισ ετών