Εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζητάει από τον Χρήστο Παπουτσή να παραιτηθεί από την θέση του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης στην Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά ο τελευταίος αρνείται να αποχωρήσει από την υψηλόμισθη θέση του και φέρεται να υποστηρίζει πως η σύμβασή του με την Παγκόσμια Τράπεζα είναι αορίστου χρόνου.
Η κυβέρνηση μοιάζει να έχει δεμένα τα χέρια της, καθώς το 2013 ο Χρήστος Παπουτσής είχε διοριστεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο με τον όρο να μην μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να τον ανακαλέσει.
Το θέμα αποκάλυψε η φιλοκυβερνητική «Εφημερίδα των Συντακτών», στις 12 Αυγούστου, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητάει την παραίτηση Παπουτσή εξαιτίας της αρνητικής στάσης του πρώην κορυφαίου υπουργού του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για χορήγηση δανείου ύψους 3 δισ. ευρώ από τον διεθνή οργανισμό.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η υπόθεση της σιωπηλής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και Χρήστου Παπουτσή έχει πλούσιο παρασκήνιο το οποίο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016 στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Τότε είχε υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και Χρήστου Παπουτσή. Σε αυτήν ο κ. Παπαδημητρίου είχε ενημερώσει τον κ. Παπουτσή για τις προθέσεις του σχετικά με το αίτημα για ένα τέτοιο δάνειο.
Ο πρώην υπουργός εμφανιζόταν τότε εντελώς αποθαρρυντικός και ανέφερε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό αυτό το αίτημα από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Στη συνέχεια, στην Ουάσινγκτον πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στην έδρα της Παγκόσμιας Τράπεζας μεταξύ Παπαδημητρίου και Χρήστου Παπουτσή.
Ο κ. Παπαδημητρίου συνάντησε μεταξύ άλλων τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας και έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες διεθνώς, τον Τζιμ Κιμ, τον οποίο γνωρίζει χρόνια, και τον αντιπρόεδρο Σίριλ Μούλερ. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής παρευρέθη και ο Χρήστος Παπουτσής.
Ομως όταν ο Παπαδημητρίου έθεσε το αίτημα προς τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως και σε άλλους παράγοντες, προς έκπληξή του διαπίστωσε ότι το κλίμα ήταν πολύ θετικό ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Ακολούθησαν νέες συναντήσεις του κ. Παπαδημητρίου στην Αθήνα με άλλους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας που εδρεύουν στις Βρυξέλλες, χωρίς καμία συνεισφορά του Χρήστου Παπουτσή, όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ της η Εφημερίδα των Συντακτών.
Ας σημειωθεί ότι η εφημερίδα επικοινώνησε με τον Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Επισήμανε πάντως με νόημα ότι είναι σύμβουλος της τράπεζας και όχι εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.
Διαβάστε επίσης: Υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο Ραγκούσης!