Η αρχή του τέλους για τις πανελλήνιες – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Διαρκείς συναντήσεις και συνεργασίες με όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ενόψει της εμφάνισής του στη ΔΕΘ έχει ήδη ο Αλέξης Τσίπρας και ένα από τα καυτά θέματα που απασχολούν χιλιάδες γονείς και τα παιδιά τους είναι τι θα κάνει με τις Πανελλήνιες…

Και ενώ ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, μπορεί,  να ανακοινώσει την κατάργηση των Πανελληνίων, τίποτα δεν φαίνεται να έχει κλειδώσει ακόμη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», δύο σενάρια υπάρχουν στο τραπέζι. Το ένα περιλαμβάνει την κατάργηση των Πανελληνίων, όχι όμως και το άλλο.

Συγκεκριμένα:

Σχέδιο 1

Σε περίπτωση που υιοθετηθεί αυτό το σχέδιο, οι μαθητές θα «περνούν» μέσα από ένα εξεταστικό σύστημα δύο κατευθύνσεων.

Η μία κατεύθυνση θα αφορά τις ανθρωπιστικές σπουδές και η άλλες τις θετικές, ενώ τα μαθήματα προβλέπονται ευκολότερα, αλλά με πυκνότερη ύλη.

Οι εξετάσεις, λοιπόν, σε πανελλαδικό επίπεδο στην Γ Λυκείου θα περιλαμβάνουν μόνο δύο μαθήματα, την Έκθεση και τα Μαθηματικά, ενώ ο συνυπολογισμός τους με τον μέσο όρο των ενδοσχολικών εξετάσεων θα οδηγεί στην έκδοση Εθνικού Απολυτηρίου.

Ύστερα, ο κάθε μαθητής θα δίνει επιπλέον εξετάσεις σε τρία μαθήματα βαρύτητας για την εισαγωγή στο τμήμα ΑΕΙ-ΤΕΙ που επιθυμεί.

Σχέδιο 2

Στο δεύτερο σενάριο δεν προβλέπεται η κατάργηση των Πανελλαδικών, καθώς σύμφωνα με τα Νέα, οι μαθητές θα  περνούν από πανελλαδικές εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα βαρύτητας των οποίων οι βαθμοί σε συνυπολογισμό, με μικρότερο ποσοστό, των υπόλοιπων μαθημάτων και των βαθμών του α’ τετραμήνου, θα οδηγούν στην εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το σενάριο αυτό, που έχει προταθεί να εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2019-2020, και προϋποθέτει την μείωση των μονόωρων μαθημάτων στο Λύκειο και γενικότερα, λιγότερα μαθήματα, που θα διδάσκονται περισσότερες ώρες.

Πρόσφατα, Τσίπρας και Γαβρόγλου συνομίλησαν αναλυτικά “για τη νέα δομή του Λυκείου, ιδιαίτερα των δύο τελευταίων τάξεων” και, όπως τόνισε το Μαξίμου, “το νέο σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια θα προκύπτει αυτομάτως από τη νέα δομή του Λυκείου”.

Με άλλα λόγια, επί τάπητος τέθηκε και η μεταρρύθμιση των πανελλαδικών εξετάσεων, με τελικό στόχο την κατάργησή τους, ενώ όλα δείχνουν πως τα παιδιά που θα εγγραφούν φέτος στην Α’ Λυκείου δε θα δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις σε δύο χρόνια -τουλάχιστον όχι με τη μορφή που αυτές ισχύουν σήμερα…

Το υπουργείο Παιδείας πάντως σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι: “Οι αλλαγές στο Λύκειο καθώς και το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια θα ανακοινωθούν εγκαίρως και χωρίς αιφνιδιασμούς, όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου.”

Διαβάστε επίσης: Αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του περί κομμουνισμού από Δημήτρη Καμμένου