Όλα όσα είπε ο Τσίπρας – Απέκλεισε τις εκλογές, στο «τραπέζι» το δημοψήφισμα

Τσίπρας

Με μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στημ 82η  ΔΕΘ το μεσημέρι της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε την πιθανότητα να γίνουν εκλογές, ξεκαθαρίζοντας πως θα γίνουν στο τέλος της θητείας, το 2019. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα…

Αναφερόμενος στη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Αλέξης Τσίπρας τοποθέτησε τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο, στην πατριωτική κεντροδεξιά και όχι στην ακροδεξιά. «Ο κ. Καμμένος ούτε στέλεχος του ΛΑΟΣ ήταν, ούτε στα νιάτα του κυκλοφορούσε με βαριοπούλες. Ήταν στη ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο κ. Καμμένος είναι «έντιμος και πολύ καλός συνεργάτης. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική, διότι είναι έντιμη και ειλικρινής».

Για την επιστροφή των θεσμών στη Αθήνα και τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα συγκαλέσει άμεσα υπουργικό συμβούλιο, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Αναλυτικά όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2017

Εκλογές το 2019
«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο του 2019»: αυτό επανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας. Αφού τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ανάκτηση εμπιστοσύνης, και η επιτυχής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης προϋποθέτει και εμπιστοσύνη και σταθερότητα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για ολοκλήρωση της 4ετίας. Συνεχίζοντας στην ίδια απάντηση είπε η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει την αξιοπιστία της και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων (που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, όπως διευκρίνισε).

Έκλεισε σημειώνοντας την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και του χρόνου, ο ίδιος ως πρωθυπουργός θα δίνει συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ και «η Ελλάδα θα είναι σε άλλο πλαίσιο».

Λίγο αργότερα «Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε μέσα στο λιμάνι και όχι εν πλω, σε τρικυμία. Η πραγματική σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίες και ο πολίτης θα μπορεί να κρίνει πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, τι έχει γίνει με την εργασία, την ανάπτυξη, την καθημερινότητα του. Τώρα και αυτό το αισθάνεστε όλοι, έχουμε πάρει στροφή, περάσαμε τον κάβο, έχει κυματισμό αλλά τον κάβο τον περάσαμε για καλό του ελληνικού λαού», είπε ο Πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας καταλόγισε στην ΝΔ ότι δεν έχει σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή και ζητούσε εκλογές κάθε φορά που υπήρχαν δυσκολίες στην διαπραγμάτευση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά κάναμε μια πολιτική επιλογή που θα μας έδινε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και όχι κάτω από την πίεση και τις δύσκολες συνθήκες της στιγμής να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια παρατεταμένη αστάθεια» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα
«Στην περίοδο πριν από τις εκλογές του 2015 είχα με πάθος υπερασπιστεί μία πολιτική ενάντια στη λιτοτητα που πιστεύω με το ίδιο πάθος και σήμερα. Υπάρχει αλήθεια η αίσθηση ότι δεν πάλεψα προσωπικά και όλοι οι υπουργοί να κάνουμε αυτές τις απόψεις πράξεις; Μας κατηγορούν ότι προκειμένου να δώσουμε αυτή τη μάχη με πάθος δεν διστάσαμε να κάνουμε επιλογές που οδήγησαν τα πράγματα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να αποφασίσετε για τι θα μας κατηγορείται. Που φτάσαμε τη χώρα στα άκρα για να υλοποιήσουμε αυτά που πιστεύαμε ή ότι δεν κάναμε τίποτα. Πιστεύω στην Ευρώπη της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να φοβόμαστε την δημοκρατική επιλογή των πολιτών. Αν δεν είχε επιλέξει τότε η κυβέρνηση το δημοψήφισμα δεν θα είχαν γίνει τότε ρωγμές στην Ευρώπη που τώρα έγιναν χαραμάδες. Υπήρχε η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να καταστρέψει την Ευρώπη, εμείς θέλαμε να την αλλάξουμε. Τα ακροδεξιά ρεύματα θέλουν να τη διαλύσουν».

«Θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους»
«Η δυνατότητα αυτή εξαρτάται από τη δυνατότητα να έχουμε δημοσιονομικό χώρο και να έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που είναι αρκετά αυστηροί και έχουν καταγραφεί στο μεσοπρόθεσμο» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου και στον Νίκο Ρούμπο για τη δυνατότητα να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις ή έκτακτο επίδομα συνταξιούχων τα Χριστούγεννα.

«Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο του 3,5% του πλεονάσματος προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις από το 2019 και μετά. Πέραν αυτών που ήδη έχουμε προβεί και αναφέρομαι στην ψήφιση των λεγόμενων αντιμέτρων για το 2019 και το 2018 που είναι 1% του ΑΕΠ σε παροχές κοινωνικής στήριξης το 2019 και 1% του 2020 σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Το 2016, είχαμε μια εκπληκτική υπεραπόδοση και μία από τις αιτίες που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας.

Και το 2017 είχαμε μια θετική υπέρβαση κοντά στο 1 δις κατά το πρώτο επτάμηνο. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά το επόμενο διάστημα αλλά η γενική εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε πάνω από τον στόχο και θα φροντίσουμε και φέτος να υπάρξει μέρισμα στους πιο αδύναμους» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

«Από το 2019 η ελάφρυνση όσων έχουν επιβαρυνθεί από τη δημοσιονομική προσαρμογή»
Το σχέδιό του για την ελάφρυνση των φτωχότερων στρωμάτων περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη απάντηση που δέχθηκε στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Αφού ανέφερε πρώτα ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η ανάδειξη της Ελλάδας της παραγωγής, της δημιουργίας και του μόχθου, ο πρωθυπουργός μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων. Υπογραμμίζοντας την υπεραπόδοση στόχων τα έτη 2016 και 2017 και μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, δίδεται η δυνατότητα -υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας- να υπάρχει αισιοδοξία όχι μόνο ότι θα πιάσουμε τους στόχους αλλά και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο.

Και από το 2019 εν τέλει, θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. «Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε», σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Η τρίτη αξιολόγηση
«Ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας αξιολόγησης είναι πολύ κρίσιμο θέμα», δήλωσε από τη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «είναι ηλίου φαεινότερον ότι τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της 2ης αξιολόγησης δεν την είχε η ελληνική κυβέρνηση, (καθώς) τίθεντο ακόμη και ζητήματα που ήταν εκτός συμφωνίας».

Σύμφωνα με την προσέγγιση του κ. Τσίπρα, «δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών η ελληνική κυβέρνηση έχει παράξει πολύ σημαντικό έργο, είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα που προσπαθούμε να επιλύσουμε, και προβλήματα συντονισμού, η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι μια προσπάθεια που αποδίδει. Δεν το λέω εγώ μόνον αλλά το εκτιμούν και οι εταίροι μας και τα διεθνή ΜΜΕ, θα το εκτιμήσουν οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα αν δεν το έχουν εκτιμήσει ήδη».

Σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στο πλαίσιο της συμφωνίας». Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση θα πάρει τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις, θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις «για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ   
«Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στη λειτουργία της δημοκρατίας τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις» είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν τα δάνεια των κομμάτων και συνέχισε: «Υπάρχει όμως ένα ηθικό ζήτημα. Αν σκοπεύουν να τα ξεπληρώσουν, εάν αισθάνονται ότι είναι χρήματα των φορολογουμένων που τα χρωστάνε και το δεύτερο είναι πού πήγαν αυτά τα χρήματα αυτά. Τόσο ακριβές ήταν οι προεκλογικές εκστρατείες; Ποιοι είναι αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση και εμφανίζονται τώρα σαν οι νοικοκύρηδες που θα έρθουν να νοικοκυρέψουν τα πράγματα». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «μεγάλο σκάνδαλο» και κατηγόρησε τα δυο κόμματα ότι διαλέγουν τη σιωπή.

Επενδύσεις
«Η κυβέρνηση είναι φιλική προς την υγιή επιχειρηματικότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 82η ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι κατηγορούν την κυβέρνηση εκείνοι που έχουν συνδέσει, όπως είπε, το όνομά τους με την μεγαλύτερη αποεπένδυση που έγινε ποτέ.

«Το 2016 έγινε ρεκορ σε άμεσες ξένες άμεσες επενδύσεις με το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2009. Το 2017 αναμένεται να πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο ρεκόρ» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να πολεμήσουμε παθογένειες όπως η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων που δεν έγιναν όμως κατά τη δική μας θητεία. Η διαφορά μας με τη νεοφιλελεύθερη άποψη είναι ότι εμείς θέλουμε υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Αν καταστρέψουμε το περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο δεν θα έχουμε παραγωγή στη χώρα».

Τηλεοπτικές άδειες και Δικαιοσύνη
Δικαωμένος για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των μέσων ενημέρωσης σε σχέση και με όσα είχε δηλώσει κατά την περσινή συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας παράλληλα το «γιατί».

-Ο νόμος (Παππά) ισχύει.
-Το ΕΣΡ συγκροτήθηκε.
-Τα ΜΜΕ θα αποκτήσουν νόμιμη άδεια.
-Οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν, αφού αυτό προβλέπει ο νόμος.

Με τον τρόπο αυτό -συμπέρανε ο Αλ. Τσίπρας- δημιουργείται ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο στα ΜΜΕ. «Μπορεί να κάναμε λάθη; Μπορεί. Αλλά στο τέλος όλοι κρινόμαστε από τις προθέσεις και τα αποτελέσματα που είχαμε».

» Υπήρξε μία οριακή, με βάση τους συσχετισμούς, απόφαση με βάση το γεγονός ότι τους διαγωνισμούς δεν έκανε το ΕΣΡ που τότε έκανε μποϊκοτάζ η Ν.Δ. Υπήρξε και η άσχημη στιγμή να βρίσκεσαι απέναντι στην αγωνία των εργαζόμενων αλλά να βάλεις μία θεσμική κανονικότητα στο τοπίο. Σήμερα, έναν χρόνο μετά έχουμε δικαιωθεί. Το ΕΣΡ αποφάσισε να κάνει τον διαγωνισμό, τα ΜΜΕ θα αποκτήσουν νόμιμη άδεια, οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν και αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ενημέρωσης. Στόχος η δημιουργία σταθερού θεσμικού πλαισίου».

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα και να δείξουμε την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν ορισμένα σχέδια, στο πλαίσιο βέβαια των νόμων»

«Η αδράνεια και ο φόβος απέναντι στην ευθύνη είναι διάχυτος στον δημόσιο τομέα. Ο φόβος απέναντι στην υπογραφή» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την επιλογή του να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής Task Force για τις επενδύσεις.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα και να δείξουμε την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν ορισμένα σχέδια, στο πλαίσιο βέβαια των νόμων» τόνισε και πρόσθεσε ότι γίνεται και μια μεγάλη συζήτηση για την απλοποίηση του πλαισίου και την επιτάχυνση των διαδικασιών που θα ανακοινωθεί σύντομα από το υπουργείο Οικονομικών.

Το άρθρο για τον Ανδρέα Παπανδρέου
«Το άρθρο προκάλεσε υπερβολικές αντιδράσεις και δέχθηκα επιθέσεις. Για όποιον το διάβασε είναι ξεκάθαρο πως οι διαφορές είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το εάν με το άρθρο του για τον Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούσε να ταυτισθεί μαζί του.

«Εκείνο που ενόχλησε», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «ήταν μια παράγραφος που μιλούσε για την ομοιότητα της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα της περιόδου του 1981 και της περιόδου που ζούμε σήμερα. Αναφερόμουν στο συστημικό φόβο ενός συστήματος εξουσίας που τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της δεξιάς, τότε ήταν άλλες εποχές, τώρα είναι ένα κατεστημένο διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για την χρεοκοπία της χώρας, το συστημικό φόβο απέναντι σε κάτι που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και εμπνέει όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις μέρες μας, ο συστημικός φόβος απέναντι στα προτάγματα της κοινωνικής δικαιοσύνης της λαϊκής κυριαρχίας της δημοκρατίας της εθνικής ανεξαρτησίας. Πιστεύουμε σε αυτά τα προτάγματα και δίνουμε μάχη».

Η κυβέρνηση δίπλα στον κόσμο της παραγωγής
«Είμαστε αποφασισμένοι το επόμενο διάστημα να βρεθούμε δίπλα στον κόσμο της παραγωγής», σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ιδίως δε, στον χώρο της μεταποίησης, όπως είπε. «Βλέπω μια Ελλάδα δημιουργική που αν επενδύσει στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, μπορεί να κάνει θαύματα», πρόσθεσε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι αυτήν την Ελλάδα θα την ενισχύσει η κυβέρνηση αυτή.

«Θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την τοποθέτηση Μακρόν για πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης»
«Η θαρραλέα τοποθέτηση του Προέδρου Μακρόν για πολιτική εμβάθυνση της Ευρώπης μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ελπίδα -και εγώ θα την στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις»: αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στη χώρα μας και τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την Ευρώπη από την επίσκεψη αυτή. Χωρίς να αρνηθεί πολιτικές διαφωνίες μαζί του, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την προοπτική οικοδόμησης μιας νέας Ευρώπης. «Η Ελλάδα έχει υποστεί μια τιμωρητική λογική, το πρόβλημα είναι όταν οι κανόνες δεν ισχύουν για όλους και οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες, και τότε γίνονται λάθη», συμπλήρωσε.

Εκλογές στην Κεντροαριστερά
Ερωτηθείς για το εάν έχει προτίμηση για κάποια υποψηφιότητα από αυτές που έχουν τεθεί για την ηγεσία του χώρου της κεντροαριστεράς ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει, αλλά τον εκπλήσσει ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να γίνουν αρχηγοί ενός κόμματος πριν να ξεκαθαρίσει ο ιδεολογικός του προσανατολισμός και η πολιτική του στόχευση. «Θα περίμενα να μετατραπεί η συζήτηση από συζήτηση προσώπων σε πολιτική συζήτηση για τα προβλήματα και το μέλλον της χώρας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
«Για τακτικό και στρατηγικό λάθος έκανε λόγο ο πρωθυπουργός απαντώντας στο ενδεχόμενο να διακοπούν οι συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ο Αλ. Τσίπρας εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη θέση αυτή κάποιων Ευρωπαίων εταίρων, σημείωσε με έμφαση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στη δική της άποψη. Ζητώντας ταυτοχρόνως όμως και μετ’ επιτάσεως, όπως είπε, να αλλάξει στάση η Τουρκία, να σταματήσει την προκλητικότητα και τις παραβιάσεις, να κρατήσει πιο λογική στάση στο Κυπριακό (χρεώνοντάς της και το «ναυάγιο» στις ως τώρα συνομιλίες)».

ΕΝΦΙΑ
«Η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλία αναδιάρθρωσης του φόρου, όχι ως προς το τελικό ποσό που πρέπει να εισπραχθεί και αποτελεί δέσμευση. Είχαμε πιο δίκαιη κατανομή του ΕΝΦΙΑ. Για το 2020 έχουμε ήδη ψηφίσει τη μείωση περίπου 10% της συνολικής τιμής επιβάρυνσης στους πολίτες. Σε ό,τι αφορά την προοπτική, δεν έχουμε καταλήξει αν καταλληλότερος χώρος κατανομής του δημοσιονομικού χώρου θα είναι στον ΕΝΦΙΑ ή σε άλλους φόρους και πρέπει να καταργηθούν. Ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος φόρος αλλά όχι ως προς τη μεγάλη ιδιοκτησία. Σιγά – σιγά θα αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά. Ήδη κινείται η αγορά ακινήτων με δειλά βήματα. Θα συμβάλει σε αυτό και το πλαίσιο των νέων αντικειμενικών αξιών. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης».

Φορολογία επιχειρήσεων
«Έχει ψηφιστεί η μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 2020. Αν δούμε στο τέλος του 2018 ότι για άλλη μία φορά η υπεραπόδοση της οικονομίας θα είναι καλύτερη από αυτό που περιμέναμε, πράγμα όχι απίθανο, τότε θα φροντίσουμε αυτόν τον χώρο να τον οδηγήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις. Ένα από τα θέματα που συζητάμε στην προοπτική της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρώπης είναι να υπάρξει κι ένας κοινός προϋπολογισμός και φορολογικής σύγκλισης. Αναχαίτιση δηλαδή της μεγάλης απόκλισης που δημιουργεί ανισότητες».

Δημοσκοπήσεις
«Δεν θα προχωρήσουμε σε βεβιασμένη εκτίμηση της Ν.Δ. πιεζόμενοι από δημοσκοπήσεις και κάνοντας τη χάρη στη Ν.Δ. να προχωρήσουμε σε εκλογές. Η πραγματική σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίας. Ο λαός θα συγκρίνει στα κρίσιμα ζητήματα τι έχει γίνει, δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό όταν βρισκόμασταν στον δύσκολο κάβο. Έχει ακόμα κυματισμό, έχει και δυσκολίες αλλά τη στροφή την έχουμε πάρει. Για καλό του ελληνικού λαού και όχι της αντιπολίτευσης οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε σε ασφαλές λιμάνι και όχι μέσα στην τρικυμία».

Το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει παρουσία των ΑΝΕΛ
«Η επιλογή να προχωρήσουμε σε απλή αναλογική και να αλλάξει συνολικά η λειτουργία του συστήματος ήταν στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή. Θα δημιουργήσει άλλον τρόπο σκέψης και αντίληψης για τη λειτουργία των δυνάμεων. Είναι πιθανό να υπάρξουν και κυβερνήσεις περισσότερων των δύο κομμάτων. Οι συγκλίσεις θα πρέπει να γίνονται ανοιχτά, πάνω στα προγράμματα. Θα αλλάξει τρόπο σκέψης και το πολιτικό σύστημα και ο λαός. Η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί σε στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή. Η ΝΔ συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει σε μία στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή που δεν υπάρχει την αντιευρωπαϊκή, αυτό κάνει και μερίδα της Αριστεράς».

Ερώτηση για πιθανές νέες καθυστερήσεις στην γ’ αξιολόγηση και ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης
«Θα βρούμε τρόπους. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει προσπάθεια καθυστερήσεων από το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα έχει μια πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι σε πιθανές καθυστερήσεις ή νέες απαιτήσεις. Το κρίσιμο είναι αν το Ταμείο θα μπει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. Θα κριθεί αυτή τη φορά η αξιοπιστία των εταίρων μας, του ΔΝΤ. Η διαρκής αβεβαιότητα δεν είναι καλή για κανέναν».

Γερμανικές επανορθώσεις
«Έχουμε ακολουθήσει την ορθή διαδικασία να τίθεται η διεκδίκηση σε θεσμικό επίπεδο. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Το ζήτημα είναι να προχωρήσει η διαδικασία, νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σχετικές εξελίξεις. Αν η Πολωνία επιλέξει την επίλυση μέσω Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα δημιουργήσει προηγούμενο. Αν επιλέξει το διμερές επίπεδο είναι διαφορετικό.

Δεν νομίζω ότι σε αυτή τη φάση θα ευνοουσε η ταύτιση της χώρας μας με τους ελιγμούς της κυβέρνησης της Πολωνίας που δεν χαρακτηρίζεται στις αξίες της Ε.Ε. και ιδιαίτερα στην αρχή, που είναι σημαντική για εμάς, της αλληλεγγύης».

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα
«Μας προβληματίζει το γεγονός της έντονης κοινωνικής αντιπαράθεσης στη Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση Μαδούρο έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες και κρίνεται για τις αποφάσεις της. Αυτό που έχω ζητήσει και από τον Υπουργό Εξωτερικών είναι – και θα το κάναμε σε κάθε περίπτωση- να γίνει προσπάθεια διπλωματικής επίλυσης της κρίσης. Δεν είναι ευχάριστο αυτό που βλέπουμε ότι συμβαίνει στη χώρα, αν και υπάρχει το στοιχείο της υπερβολής. Ο ρόλςο της Ευρώπης δεν είναι η επιβολή κυρώσεων αλλά η ανάληψη δράσης που θα συμβάλει στην εξομάλυνση. Θα ήταν μία θέση και στάση αρχής είτε αφορούσε μία χώρα τόσο μακριά από μας είτε μία χώρα στη γειτονιά μας».

Για διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα
«Δεν θα είμαι αυτός που θα κρίνω την αποτελεσματικότητα του Διοικητή και τη ΤτΕ, δεν είναι ο ρόλος μου. Ο ρόλος μου είναι να συνεργάζομαι. Είναι αυτονόητο ότι θα ταυτίζεται η ΤτΕ με την πολιτική και τη στρατηγική της κυβέρνησης, όταν δεν το κάνει τότε δεν έχουμε το αυτονόητο».

Παιδεία και αλλαγές στο Λύκειο
«Εγώ ξέρω από τη δική μου εμπειρία ότι η πραγματική διαδικασία γινόταν και γίνεται στο φροντιστήριο και το Λύκειο έχει απαξιωθεί. Εμείς το αλλάζουμε. Κάνουμε τα 15 μαθήματα ουσιαστικά 4. Η τελική κρίση στις γραπτές εξετάσεις θα γίνεται σε τρία μαθήματα και θα δίνεται μία ευκαιρία στον μαθητή με την εξέταση του Ιανουαρίου. Ακούγεται σύνθετο σύστημα αλλά όσοι έχουν περάσει πρόσφατα τη δύσκολη αυτή εμπειρία εξετάσεων έχουν αρχίσει και κατανοούν πόσο πληρέστερο είναι για τον μαθητή και τις οικογένειες. Κάνουμε τομή στην συναισθηματική εξέλιξη και πίεση που δέχονται αυτά τα παιδιά».

Για τον ΟΑΣΘ
Αφού τον χαρακτήρισε εισαγωγικά ως «μεγάλη πληγή για την πόλη της Θεσσαλονίκης», ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι η ιδιωτικοποίησή του δεν έγινε με όρους ανταγωνισμού. Αντιθέτως, έγινε με το μοντέλο ενός κρατικοδίαιτου καπιταλισμού των «κολλητών», όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλε και τον ΟΑΣΘ πήραν στα χέρια τους «φίλοι των τότε κυβερνήσεων».

Σήμερα όμως επιχειρείται ένα δύσκολο εγχείρημα από την κυβέρνηση, συνέχισε, και πρώτα από όλα θα γίνει εκκαθάριση: «Μαθαίνω ότι υπάρχουν πολλοί ‘σκελετοί’ στα ντουλάπια, και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος». Από εδώ και στο εξής, ο ΟΑΣΘ «θα λειτουργεί με βασικό γνώμονα, την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος». Και, ευκαιρίας δοθείσης, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι στα χρόνια της ανάπτυξης υπήρχε στη χώρα μας στρεβλό μοντέλο τόσο στην ιδιωτική οικονομία όσο και στο δημόσιο τομέα. Με κοινά χαρακτηριστικά, «τη διπαλοκή και τη συρρίκνωση του δημόσιου συμφέροντος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λεβέντης: «Ο Τσίπρας συνεχίζει τις ωραίες, παχιές κουβέντες»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτες καταγγελίες για τη σύζυγο Μπαλτά – Και διορισμός κι αύξηση με παράνομο τρόπο

ΑΚΟΜΑ: «Νέα συνθήματα, ίδια νοοτροπία»: Ποτάμι για συνέντευξη Τσίπρα