Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Δεν έχει θέση η Τουρκία στην Ε.Ε

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σταματήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις οποίες προβαίνει η Άγκυρα.

«Δεν μπορούμε να διεξάγουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, που παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου, που στέλνει πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη φυλακή χωρίς κανέναν σαφή λόγο», δήλωσε ο Γκάμπριελ στον ραδιοσταθμό SWR.

Ο Γκάμπριελ πρόσθεσε πως η ΕΕ θα μπορούσε να αναπτύξει μια «νέα μορφή συνεργασίας» στη διάρκεια των συζητήσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ένωση και πως αυτό το μοντέλο θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ένα σχεδιάγραμμα για άλλες χώρες όπως η Τουρκία.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο κεντροαριστερός διεκδικητής της καγκελαρίας Μάρτιν Σουλτς δήλωσαν αμφότεροι στη διάρκεια της τηλεμαχίας τους μερικές εβδομάδες πριν από τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου ότι θα επιδιώξουν τον τερματισμό των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για τη δημιουργία ζωνών στη Συρία