Η αραβοκουρδική συμμαχία κατέλαβε την παλιά πόλη της Ράκας στην Συρία

Η αραβοκουρδική συμμαχία που στηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκδίωξε τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από την παλιά πόλη της Ράκας, πλησιάζοντας έτσι ακόμη περισσότερο στην καλύτερα οχυρωμένη ζώνη των τζιχαντιστών.

“Σήμερα θέσαμε υπό τον έλεγχό μας ολόκληρη την παλιά πόλη, μετά από μάχες με το ΙΚ”, είπε ο Τάλαλ Σέλο, ένας εκπρόσωπος τη Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS). Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της συμμαχίας βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στην περίμετρο ασφαλείας του ΙΚ στο κέντρο της πόλης όπου βρίσκεται “το γενικό επιτελείο” της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Οι FDS μπήκαν στην “πρωτεύουσα” του ΙΚ στη Συρία στις 6 Ιουνίου. Η μάχη της παλιάς πόλης ξεκίνησε πριν από δύο μήνες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το κέντρο της πόλης περιλαμβάνει την παλιά πόλη και τη συνοικία όπου βρίσκονταν τα κτίρια της διοίκησης, όπως εκείνα όπου στεγάζονταν οι υπηρεσίες πληροφοριών του συριακού καθεστώτος. Σε αυτή τη συνοικία έχουν οχυρωθεί οι τζιχαντιστές.

Ο Σέλο απέφυγε να διευκρινίσει πότε εκτιμά η συμμαχία ότι θα μπορέσει να καταλάβει πλήρως την πόλη, σχολιάζοντας μόνο ότι οι επιχειρήσεις της συνεχίζονται “με βάση το προκαθορισμένο σχέδιο”.

Από την πλευρά του, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, είπε ότι τα εναπομείναντα προπύργια του ΙΚ στη Συρία πιθανότατα θα απελευθερωθούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

“Έχουμε ακόμη τρεις περιοχές που η κατάσταση δεν έχει σταθεροποιηθεί. Το ένα είναι η Ράκα, το άλλο είναι η Ντέιρ Εζόρ και το τρίτο η Ιντλίμπ. Η Ντέιρ Εζόρ είναι περικυκλωμένη. Η συριακή κυβέρνηση και οι Ρώσοι πιθανότατα μέχρι το τέλος του μήνα ή ίσως στις αρχές Οκτωβρίου, το αργότερο, θα την απελευθερώσουν. Οι ΗΠΑ και οι SDF πιθανότατα θα απελευθερώσουν τη Ράκα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου“, εκτίμησε.

Όταν ρωτήθηκε πώς θα περιέγραφε την κατάσταση στη Συρία, ο ντε Μιστούρα τόνισε: “Αυτό που βλέπουμε είναι (…) η αρχή του τέλους του πολέμου” και πρόσθεσε: “Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι θα έχουμε την αρχή της ειρήνης. Και από εκεί ξεκινούν οι προκλήσεις”.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι μέσα στην πόλη έχουν απομείνει 25.000 άμαχοι και ότι χιλιάδες άλλοι κατάφεραν να διαφύγουν αψηφώντας τα ναρκοπέδια και τους ελεύθερους σκοπευτές του ΙΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα συριακά στρατεύματα μπήκαν στο τελευταίο προπύργιο του ΙΚ στη Χομς

Ο συριακός στρατός διείσδυσε στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ

Η ISIS δίνει «διαβατήρια για τον παράδεισο» σε τζιχαντιστές αυτοκτονίας!

Ο συριακός στρατός καταδιώκει τους τζιχαντιστές στην επαρχία Χομς

Χωρίς τέλος η κρίση στην Συρία: Εμφανίστηκε νέα τρομοκρατική οργάνωση